• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Президентът помогнал за освобождаването на българин, лежал 7 години за убийство в Гърция, което не е извършил

Президентът помогнал за освобождаването на българин, лежал 7 години за убийство в Гърция, което не е извършил

/КРОСС/ Българинът, който лежа седем години в гръцки затвор за убийство, което не е извършил, се завърна в родината. Това стана в края на миналата седмица. Той бе оневинен, след като бе установено, че жертвата, за чието убийство той лежеше в затвора изобщо не е била мъртва през тези години и е починала наскоро от естествена смърт.

„Жив съм. Заминах преди 11 години за по-добър живот, но това беше грешка" , каза пред „Нова телевизия" преживелият затвора Иво Богданов.

Той, брат му и още един човек са задържани и осъдени на доживотен затвор. Братът на Иво също с освободен, но остава да живее в Атина. Иво Богданов има забрана да влиза в Гърция за 3 години.

Българинът съобщи, че докато е бил в затвора, нито една българска институция не е опитала дори да му помогне и едва сега президентът Румен Радев е съдействал за излизането му. Това е станало на официалното посещение на държавния глава в Гърция в края на юни, на което той явно е повдигнал въпроса за Богданов. В резултат на 17 юли Върховният съд в Гърция отмени присъдата.

„През тези седем години не помогна нито една българска институция, накрая президентът ни съдейства", обяви Богданов.

„Ще си търся правата. Надявам се това да стане догодина", категоричен беше българинът.

През 2011 г. Иво и брат му Константин от Монтана бяха осъдени за убийството на полски гражданин. Иво получил две доживотни присъди, а брат му заедно с техен познат поляк по 10 г. за съучастие.

Всичко започнало през 2009 г., когато заради ревност полякът Ричард Ханускевич счупил прозореца на колата на Иво Богданов. Ядосан Богданов повикал полиция, която им предложила да се споразумеят, тъй като на острова, на който живеели съд нямало. Двамата мъже се разбрали Ханускевич да даде пари на Богданов.

През 2010 г. полякът все още не бил изплатил дължимото, тогава Иво и брат му Константин заедно с поляк на име Артур Бурзава, техен приятел, който ги придружил, за да превежда, отишли в дома на Ханускевич, защото били разбрали, че той се готви да напусне страната.

Според обвинителния акт Иво е ударил с алуминиев прът поляка, а след това взел като залог за парите DVD устройство, телевизор и декодер.

След срещата им Ханускевич напуснал о-в Китира, където всички живеели, и оттогава не давал никакви признаци на живот. В средата на годината 2010 г. обаче пристига сигнал от полския Интерпол, осведомяващ гръцките власти, че полякът, на когото са изгубени дирите, е бил убит и трупът е затрит от тримата българи. Гръцките полицаи арестуват обвиняемите и след съд на две инстанции, мъжете остават в затвора.

В края на миналата година, изненадващо става ясно, че Ханускевич през цялото време е живял в Акадия и дори работел в бензиностанция на пътя Триполи - Спарта. Всичко това се разбира, когато той влязъл в болница за лечение, но впоследствие починал от "естествена смърт". След изясняването на случая и установяването, че Иво Богданов е невинен той продължил да лежи в затвора. Едва на 30 юли тази година Богданов се прибира успешно в България.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.