• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Голяма Богородица на „Богородична стъпка"

Голяма Богородица на „Богородична стъпка"

/КРОСС/На Успение Богородично се очаква стотици православни да посетят местността „Богородична стъпка" край село Старозагорски минерални бани.

Мястото се смята за свято и енергийно. Намира се на 1,5 км. от края на селото, на един от хълмовете в Сърнена Средна гора и представлява природен феномен - на скалата има образование, подобно на огромна човешка стъпка. Край него е построен параклис „Рождество на Пресвета Богородица".

Преданието гласи, че в епохата на римското владичество пред изкушени от християнството воини се явила Богородица. За да ги убеди, че това е най-силната вяра, Божията майка оставила стъпката си в скала над бойния стан. Войниците приели тук тайно християнството, а оттогава местността се превърнала в свято място. Дори и в най - големи горещини, вдлъбнатината, която Богородица оставила върху скалата, винаги е пълна с вода.

Легендите разказват, че Богородица е стъпила с младенеца, за да избави от изтезания един вярващ човек. Върху огромна каменна скала има вдлъбнатина с форма на стъпка от човешки крак, която винаги е пълна с вода. За първи път от 100 години и наше най-голямо разочарование водата беше пресъхнала. Хората тук не помнят такава жега и суша, пресъхнало е и езерото в центъра на Баните. Встрани от стъпката има огромен каменен саркофаг.

Пак хората говорят, че тук са пренощували монасите, които са пренасяли мощите на св. Иван Рилски. В околностите са открити още няколко такива саркофага.

Преди пет-шест години 77-годишният дядо Нейчо от Старозагорските бани с добрата си воля, саморъчно е построил малък параклис. С помощта на дарители са изписани иконите вътре в него, направени са пейките и беседките. След почивката идва ред на ритуалите, които вярващият човек трябва да изпълни. Запалваме свещички за здраве и късмет. Край скалата има много шалове, кърпи, парцалчета и всичко каквото човек може да остави от себе си. Така хората вярват, че се освобождават от злото и болката.

Близо до стъпката в скалата има криволичеща цепнатина, през която, ако минеш ти се опрощават греховете.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.