• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Шуробаджанашка схема и в Габрово, хора от БСП били заплашвани заради разкритията си

Шуробаджанашка схема и в Габрово, хора от БСП били заплашвани заради разкритията си

/КРОСС/ Последните дни в централата на БСП получихме над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения и шуробаджанащина. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев по време на брифинг в Народното събрание, предава „Фокус". Бойчев уточни, че сигналите са и за кадруване, разпределяне на общински средства и обществени поръчки. „Даваме тази пресконференция днес провокирани от призива на г-н Борисов, който каза, че искат да бъдат изяснени всички подобни случаи", каза Жельо Бойчев.

По думите на Бойчев в Община Габрово управлява фамилия, която прилича по-скоро на италианска.

„Има нещо, което е много притеснително. Откакто започнахме тази кампания членове и симпатизанти на партията, които подават тези сигнали са подложени на груб натиск и на заплахи", коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България.

Бойчев изрази надежда премиерът Борисов да реагира и по този въпрос и ясно да покаже дали ще има върховенство на закона в страната, ще има ли правила, които ще важат за всички.

Попитан дали от ГЕРБ бламират своя лидер и министър-председател на България Бойко Борисов, Бойчев отговори:

„Вчера бяхме свидетели на бунт на партията срещу нейния ръководител Бойко Борисов. Ясно стана, че това е кула карти, когато като махнеш една цялата ще падне", каза Бойчев.

Той заяви, че очаква този модел, съвкупно и заедно да се пази, но и така да си тръгне. Той подчерта, че БСП ще се противопостави на опита на ГЕРБ да се срасне с българската държава и ще застанат зад всеки, който подава сигнали.

На въпрос дали искат от Бойко Борисов оставката на Томислав Дончев, Жельо Бойчев заяви, че премиерът е поискал да бъдат изяснени подобни случаи в страната. „Ние показахме каква е картината в още един български град. Може би тази роднино-семейна идилия, която се е заформила е в основата на тези добри изборни резултати, които ни се отчитат непрекъснато. Големият въпрос е какво ще направи от тук нататък ГЕРБ и как ще се разграничи от този феодален стил и метод на управление", коментира Бойчев. Депутатът заяви, че от БСП изнасят фактите и искат политическа реакция от ГЕРБ.

„В дадения случай Томислав Дончев не ги е назначавал, но счита ли той, че е нормално роднините му да бъдат назначени там", допълни Бойчев.

Подробности за Габрово разкри депутатът Кристина Сидорова. Тя показа схема, която илюстрира назначения на брата на Томислав Дончев - Момчил Дончев. По думите ѝ Момчил Дончев е назначен за управител на общинско звено „Озеленяване". Сидорова посочи, че той е назначен без конкурс и без критерии.

„В Габрово моделът „батко и братко" е в сила от няколко години. Братът на Цветомир Михов от ГЕРБ от година и половина не работи в габровската болница, но не му пречи да бъде част от Съвета на директорите. Кръстниците на кмета на Габрово Таня Христова са председател на ОИК и РИК в Габрово, а съпругът ѝ е юрисконсулт на Здравната каса", коментира тя.

Сидорова посочи, че сестрата на заместник-кметът на Община Габрово е началник отдел в звено „Проекти и икономическо развитие". „Следващата връзка - същият Цветомир Михов, който е областен координатор на ГЕРБ. Неговата фирма изпълнява всички поръчки. Съученичка на жена му е назначена за областен управител на Габрово, а нейният съпруг е директор на ОДМВР - Габрово. Свекърът на областната управителка е общински съветник от ГЕРБ", каза тя.

Сидорова обърна внимание, че общински съветници от ГЕРБ също заемат определени длъжности.

Друг народен представител от левицата Стоян Мирчев пък разкри конкретен случай, при който техен функционер е бил заплашван.

Той поясни, че вчера по национална телевизия е разкрил схема на шуробаджанащина в община Силистра, председателят на Областния съвет на БСП - Силистра е бил заплашван от ГЕРБ. Мирчев поясни, че става въпрос за общинския съветник Ганчо Маринов, назначил сина си в община Силистра и снаха си като служител на общинска фирма. По думите му той се е обадил и буквално е казал на председателя на БСП - Силистра: "До два месеца ще те затрия, боклук такъв".

„Председателят на общинският съвет Мария Димитрова също се е обадила на нашия председател г-н Кирилов и също го заплашила по телефона. Тя е назначила мъжа си за обществен възпитател в община Силистра. Няма да изброявам другите хора", каза Мирчев.

"Хората в Силистра не могат да търпят мафиотския кръг там - г-н Борисов отстранете тези мафиоти", заяви Мирчев.

Според него случващото се в Силистра е лицето на една мафия, която със сила се опитва да прикрие своите следи.

„Това е един октопод, който усвоява обществените средства и потъпква всички закони в Община Силистра. Имаме същата ситуация с кметицата в община Алфатар. Обръщам се към г-н Борисов: Хората в Силистра вече не могат да търпят този мафиотски кръг, моля ви се вземете решения. Има достатъчно документи за тези обвързаности", заяви Мирчев и призова да бъдат отстранени „тези мафиоти".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.