• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

В Сирия вече имало 28 руски бойни самолета, над страната летят безпилотни апарати на Москва

В Сирия вече имало 28 руски бойни самолета, над страната летят безпилотни апарати на Москва

/КРОСС/Русия е разположила в база край западния сирийски град Латакия свои 28 бойни самолета, а над страната вече се извършват полети с руски безпилотни апарати, съобщиха Агенция "Франс прес" и "Ройтерс". Лондонският "Файненшъл таймс" твърди, че Москва има планове за разполагате на базата на 2000 военни, т.е. приблизително толкова, колкото изисква една ВВС база на западната коалиция в Афганистан.

Като се позовава на правителствени източници "Франс прес" твърди, че бойните самолети са изтребители и бомбардировачи. Един от източниците говори и за около 20 руски бойни и транспортни хеликоптери.

В понеделник в."Комерсант" съобщи за планове на руските военни да доставят на Дамаск 12 изтребителя МиГ-29М/М2 и партида Як-130 за учебни и бойни цели. Но това е предвидено за 2016-2017г., допълва изданието.

Русия неведнъж е заявявала, че не води бойни действия в Сирия. От Пентагона са отказали да коментират новите твърдения.

"Файненшъл таймс" цитира двама души от Москва, единият от които е консултант на сирийската политика на Русия. Според него подготовката за прехвърляне на 2000 военни в базата в Латакия е планирана в рамките на първата фаза на руската мисия. Вторият източник казва, че в тази група влизат екипажи на бомбардировачи, технически специалисти и охранителна рота. Те не потвърждават съобщения от САЩ, че в Латакия вече има 4 самолета и модерни зенитни системи, но подобни ракети са ключов елемент от защитата на подобна база.

Проблемът е, че никоя от групировките, воюващи срещу подкрепяния от Москва режим на Башар ал Асад не разполага с каквато и да е авиация.

Московският в."Ведомости" се позовава на източник, близък до руското министерство на отбраната, според който в Латакия руснаците извършвали "козметичен ремонт" на пистата и монтирали ново осветление и радиокомуникационно оборудване, защото летището не можело да приема и разтоварва хуманитарна помощ.

На 18 септември "Газета.ру" разказа за четирима професионални военни от Източния военен окръг, които разказали на пристанището в Новоросийск, че със секретна заповед подготвят изпращането им в Сирия. Пресслужбата на армията коментира, че някой опитва да прави връзка между събитията в Близкия изток и всекидневната стандартна работа във въоръжените сили.

Военната прокуратура не реагира, а "Газета.ру" написа по-късно, че отказалите да заминат в чужбина само по устна заповед са били заплашвани, включително от контраразузнаването, с повдигане на обвинения, включително за държавна измяна.

"Новая газета" написа на 21 септември, че източници на московския седмичник в отделите за планиране на руската армия са разказали, че "руски специалисти, получили опит в планирането на операции в условията на съвременна маневрена война с невисока концентрация на войски, изучават възможността да демонстрират в Сирия инструментите на Кремъл за въоръжена борба". Изданията смята, че ако има някаква руска операция в арабската държава, тя няма да е мащабна, а "нагледна и ефективна".

"Новай газета" дори допуска кога може да се случи това - непосредствено преди или веднага след речта на президента Владимир Путин пред Общото събрание на ООН на 28 септември в Ню Йорк, съобщи Дневник.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чудя се докога ще сме все на страната на противниците ни и ще плюем по тези които се опитват да защитят цивилизацията.

22.09.2015 12:11:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.