• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Бокова остана на пета позиция при днешното неофициално гласуване в Съвета за сигурност

Бокова остана на пета позиция при днешното неофициално гласуване в Съвета за сигурност

/КРОСС/ Ирина Бокова, кандидатът на България за генерален секретар на ООН, остана на пета позиция при днешното неофициално гласуване в Съвета за сигурност относно това кого 15-те страни членки предпочитат да оглави световната организация, предаде "Дневник".

Вотът има силата на своеобразно сверяване на часовниците и няма процедурна стойност, но дава по-ясна картина какви са шансовете на отделните кандидати.

Новината е лоша и за онези, които призовават за пръв път генерален секретар да стане жена. От десетимата кандидати Бокова е най-високо класираната, останалите 4 дами са след нея.

Според съобщение в "Туитър" на Световната федерация на сдруженията в подкрепа на ООН (WFUNA) генералният директор на ЮНЕСКО е запазила при четвъртото гласуване резултата от предишния вот - 7 гласа "за", 5 гласа "против" и 3 гласа "без мнение".

Данните не разкриват коя страна как е гласувала, но се вижда динамиката в консултациите и лобирането, тъй като със същото разпределение на гласовете при предишното гласуване Ирина Бокова бе на трето място.

Португалецът Антониу Гутериш отново е №1 и подобрява резултати си. Следват словакът Мирослайв Лайчак, сърбинът Вук Йеремич и македонецът Сърджан Керим.

Могенс Ликетофт, председател на Общото събрание на ООН, коментира в четвъртък за новинарската служба на световната организация UN News Centre, че има широко одобрение за начина, по който протиича този път подборът на бъдещия генерален секретар. Според него след повече от 20 години дебати как трябва да се процедура, най-после има възможност по-добре да бъдат опознати кандидатите, приоритетите и вижданията им за непосредствено предстоящите трудности и предизвикателства.

Конкретно за кръговете на неофициално гласуване датчанинът отговаря, че това е деликатен процес, но че Съветът за сигурност подходжа по-балансирано и че е постигнато ново ниво на прозрачност на случващото се пред страните членки на Общото събрание.

Ликетоф зае този пост миналия юни, а едногодишният му мандат изтича в края на септември 2016 г. Предложението от Съвета за сигурност на бъдещие генерален секретар се очаква през октомври или ноември, а Общото събрание трябва да го одобри до края на годината.

През последните дни зачестиха медийните публикации в полза на един или друг от кандидатите, включително за Ирина Бокова, която тази седмица бе в Лондон, както и спекулациите, че след срещата с външния министър Сергей Лавров сърбинът Вук Йеремич е новият фаворит на Русия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.