• 10 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ирина Бокова остава кандидат на България за ООН

Ирина Бокова остава кандидат на България за ООН

/КРОСС/ Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Така той сложи точка на обсъжданията на възможността българското правителство да смени настоящия кандидат Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева, или тя да бъде издигната като втора кандидатура

Правителството на премиера Бойко Борисов официално издигна кандидатурата на Бокова през февруари тази година.

Ирина Бокова получи 7 насърчителни гласа в последното гласуване, докато Антониу Гутериш получи 12. Минимумът е 9 положителни гласа.

Междувременно стана ясно, че номинираната от Коста Рика Кристина Фигерес се оттегля от надпреварата за нов генерален секретар на ООН. Тя мотивира решението си с облекчаване на сложния изборен процес. Министерството на външните работи на страната заяви, че Фигерес не е получила достатъчна подкрепа при последния кръг от гласуването в Съвета за сигурност на ООН в петък.

Ще смени ли правителството кандидата ни за ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева? - ИА КРОСС попита преди дни и своите читатели.
74.2 % от тях бяха категорични: Не, защото Бокова има шансове и това е отговорната позиция.
Едва 6.1 % от участвалте в анкетата решиха, че именно смяна е правилният ход на България.
Според 4.5 %, щом вече се спомена тази хипотеза - най-вероятно смяната ще бъде факт.
Днес обаче премиерът Борисов опроверга тиражираните твърдения.

Решението на министър-председателя обаче не е окончателно. То по-скоро прозвуча като отлагане на смяната.

Бойко Борисов заяви: След 26 септември, ако не е първа или втора Ирина Бокова, тогава ще преценим всички заедно какво да направим.

„Дори спекулата, че трябва да е жена от Югоизточна Европа - това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава. Накрая, когато всички консултации минават може да се окаже, че е жена, но не е от Югоизточна Европа или е от там, но не е жена, тогава могат да направят компромиси", каза още Борисов по време на правителственото заседание.

"В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие", каза Борисов.

Той заяви, че се полагат усилия за намиране на подкрепа за тази кандидатура и задължи всички министри да положат максимални усилия на 26 септември името на Ирина Бокова да е сред първите двама кандидати, които ще се състезават за поста.

Борисов пожела успех на Бокова - до 26-ти, и цялата подкрепа на външно министерство, на всички наши посланици.

Президентът Плевнелиев ще бъде сега в ООН, г-жа Бъчварова ще бъде там, министър Даниел Митов, коктейл ще дадем в нейна чест да я представим, каза още той.

Той обаче е на мнение, че към момента това не е наша силна позиция.

По никакъв начин българското правителство не желае да бъде асоциирано с твърдения, замесващи трети държави, че по един или друг начин има договорки за смяна на нашата кандидатура, каза от своя страна министърът на външните работи Даниел Митов и благодари Иза адекватната реакция както на руската федерация, така и на Германия".
Никой не ни се меси в решенията, никой не проявява пристрастия към един или друг кандидат. Има още време до избора на генерален секретар на ООН и държавите все още имат време да оформят консенсус около някого. А ние в течение на кампанията ще взимаме своите решения, заключи Митов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Иван Андреев

Уважаеми господин Борисов ! Първо трябва да се знае от народа и правителството каква е генералната стратегия на държавата ни и после да се търси вариант и агнето да е цяло и вълкът да е сит !

13.09.2016 19:59:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.