• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Кръвен тест ще открива диабет години преди проявата на болестта

Кръвен тест ще открива диабет години преди проявата на болестта

/КРОСС/Учени от САЩ дават нова надежда в борбата срещу диабета, разработвайки прост кръвен тест, който ще открива изложени на риск здрави хора до десет години преди проявата на болестта, пише в. "Дейли експрес".

Новият тест ще идентифицира най-застрашените от развитието на диабет, давайки им възможност да се предпазят от болестта чрез промяна в начина на живот и хранителните навици. Чрез него ще може да се установява и кои хора не са изложени на опасност от диабет, въпреки че са с наднормено тегло.

"Понастоящем няма клинични тестове, чрез които да се установи вероятността от развитието на болестта. Ако човек знае предварително дали е изложен на повишен риск, може да направи необходимите промени, за да се предпази", обясняват специалистите от университета на Хаваите.

Възприето е, че ако страдат от затлъстяване, хората са изложени на повишен риск от преддиабетно състояние. Възможно е обаче индивиди с излишни килограми въпреки това да са здрави.

Разработваният тест ще открива група ненаситени мастни киселини в кръвта - специфични биомаркери, които могат да помогнат за прогнозиране на риска от диабет. Същите киселини могат да се използват и за идентифициране на други състояния, свързани с болестта, като високо кръвно налягане и инсулинова резистентност.

Изследователите са установили, че чрез въпросните биомаркери може да се диагностицира преддиабетно състояние дълго преди това да се постигне чрез традиционните методи. Специалистите обясняват, че промени във въпросните мастни киселини се наблюдават до десет години преди поставянето на диагноза диабет. Това означава, че потенциално застрашените индивиди разполагат с достатъчно време, за да променят начина си на живот и хранителните си навици с цел да се предпазят от заболяването.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.