• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

АИКБ: Първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника

АИКБ: Първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника

/КРОСС/ 50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт.

За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателската организация днес е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Първите 3 дни от болничния - за сметка на работника

Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.

Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява, заяви в интервю за предаването „Преди всички" Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

„От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове", обясни Иванов.

Нормативната уредба поощрява използването на болничен

Според него нормативната уредба поощрява използването на тази възможност: „При едно лице, което ползва болничен лист от 3 дни в един месец, и лице, което не ползва болничен в рамките на този месец, възнаграждението се намалява с 3%".

Занижен контрол и липса на наказания

Той подчерта още занижения контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания:

„Това се явява една златна среда за развиване на тази дребна корупционна практика".
Васил Велев: Това е кражба

„С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник", мотивира се председателят на асоциацията Васил Велев и подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно.

„Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си", допълни Велев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ами тя и работата ви толкова колкото и парите!

21.09.2019 07:19:52

Анонимен

В тая мутренска държава имаме само задължения и никакви права. Осигуряваме се, но от това нищо не следва. Удължиха ни пенсионната възраст, но това не значи, че имаме право да боледуваме, ние сме своего рода роботи, ще бачкаме за 600 лв до откат. Нито заплати, нито извънреден труд плащат като в нормалните страни, ама зинали като хипопотами да налапат всичката пара. Не зачитат проблемите на майките с малки деца, за никой не ги е грижа, освен за самите тях. И всяка година все нови и нови искания към работниците и отстъпления в постигнатото дотук в трудовото законодателство, относно защитата и правата на работещите. А ние, ние си траем, щото сме роби. Докато си траем, ще ни мачкат най-нагло и безсрамно и няма да ни чуват, това е.

21.09.2019 01:49:09

Анонимен

Робовладелска наглост!!!

21.09.2019 00:07:07

Анонимен

Докога ще има държавни служители песионели които източват НОИсъс пенсия и заплата А П Зтова господина не прави впечатление .

20.09.2019 16:45:39

Анонимен

Много алчен тоя комсомолец, бре. Капка човечност не е останала в родните пишман бизнесмени.

20.09.2019 10:36:36

Анонимен

Здравните осигуровки за сметка на АИКБ. Ненормалници лакоми.

20.09.2019 08:52:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.