• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Отбелязваме Деня на спасението

Отбелязваме Деня на спасението

/КРОСС/Болници във Варна и Бургас отбелязват Деня на спасението.

Той се чества е в памет на доктор Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 година спасява 47 души от пламнал автобус и почива на следващия ден от тежките си изгаряния.

Хората виждат малко от работата, която върши българският лекар. Обикновено голяма част, са недоволни. Имат основание, но емоциите и чувствата, които влагат лекарите, безсънните нощи - тези неща остават настрани и когато хората останат по-дълго в болницата, тогава виждат и оценяват това нещо, каза в ефира на Националното  радио Светлозар Георгиев - заместник-директор на болницата в Бургас.

Точно в 12 часа пред входа на новия хирургически комплекс на Многопрофилната болница за активно лечение лекари и медицински сестри ще излязат пред входа, за да почетат паметта на колегите си, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

Мисля, че хората трябва да влагат малко повече търпение, когато са в нужда, трябва да разберат, че не всичко става веднага. Трябва взаимно да се уважаваме и малко повече да се признаваме грешките, които понякога правим без да искаме, коментира още Светлозар Георгиев.

По повод инцидента, при който почина лекар, след като бе ударен от автомобил, проф. Валентин Игнатов - директор по лечебната и диагностична дейност на Универистетската многопрофилна болница "Света Марина" и председател на Асоциацията на университетските болници, коментира: Не бих нарекъл нормален достъпа на пациенти, придружители, служители на болницата, тъй като пред входа й има разположен ресторант, от който паркират на пътното платно в две редици, няма светофар, това създава напрежение при влизане на територията на болницата.

Това не е и първият случай, отбеляза проф. Игнатов. Преди година загива по същия начин и служител-охранител при изпълнение на служебните си задължения.

Той подчерта, че многократно е уводемявана Комисията по безопасност на движението към Общинския съвет, КАТ и всички останали органи.

Главен инспектор Петко Камбуров - началник сектор "Пътна полиция" в Областната дирекция на МВР-Варна, отбеляза, че са взети решения за изграждане на повдигната пешеходна пътека и други способи и методи за ограничаване скоростта на движение.

Взети са решения за предприемане на мерки за ограничаване на този травмитъзм именно в този участък чрез изграждане на повдигната пешеходна пътека, както и изместване на спирката на градския транспорт на отстояние няколко десетки метра в посока булевард "Сливница". Паркингът, който е разположен пред университетската болница, вече е с ограничен достъп чрез тръбнорешетъчни парапети с цел намаляване конфликтната точка от транспронтите потоци, каза той. 

Днес е ден за поклон, но и ден за гордост и професионално самочувствие, казва министърът на здравеопазването Петър Москов в обръщението си към гилдията по случай 15-ти август, Деня на спасението:

Уважаеми колеги,

На 15-ти август обществото ни ще отбележи Деня на спасението. На тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов изнася от горящ автобус 47 души и спасява живота им. На следващия ден самият той умира от раните си.
Доскоро почитахме неговия подвиг неформално, но от 2012 год. 15 август е официално обявен от Министерски съвет за „Ден на спасението".
Скъпи колеги, позволявам си да използвам този ден, в който всеки от нас се чувства горд, като лекар и съпричастен със саможертвата и подвига на нашия колега, за да призова всички Вас и цялото българско общество на 15-ти август, събота, точно в 12 ч. да притихнем в минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар.
Саможертвата на д-р Черкезов е доказателство, че нашата професия е не само най-хуманната, както тривиално сме свикнали да я определяме, но е най-вече призвание и дълбоко лично усещане за дълг, което ние, лекарите посрещаме достойно. Затова днес е ден за поклон, но и ден за гордост и професионално самочувствие.
Поклон пред подвига на д-р Стефан Черкезов и на всички български герои, жертвали без колебание собствения си живот, за да спасят чуждия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.