• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Директори на болници и пациенти заплашват НЗОК със съд

Директори на болници и пациенти заплашват НЗОК със съд

София /КРОСС/ Надзорният съвет на Здравната каса прие новите правила за разпределение на средствата за болниците. Тази година е предвидено, лечебните заведения да получат от касата до 95% спрямо същия период на 2014 г.
За първи път тази година болниците ще имат истински фиксирани бюджети и листа на чакащи за бюджети. Това предвиждат новите правила, по които НЗОК ще разпределя парите за 2015 г. Те са съгласувани в Българския лекарски съюз (БЛС).
Идеята е фиксираните бюджети на болниците да бъдат приблизително толкова големи, колкото са били приходите им през миналата година. Когато клиниките достигнат предела на парите си, те ще трябва да вписват новите пациенти в листа на чакащите. Ако има спешни болни, ще могат да усвояват авансово от средствата си за следващото тримесечие до 5%. Или иначе казано - реално парите са по-малко- затова се прилагат и рестриктивни мерки.
Директори на университетски болници се подготвят за съдебни битки заради орязаните тази година бюджети на лечебните заведения. За TV7 председателят на асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов коментира, че дължимите пари ще се търсят, дори ако трябва да се влезе в съдебен спор.
Тази година болниците ще разполагат с 94% от средствата, платени им през 2014 г. Докладна записка на управителя на Здравната каса до председателя на Надзорния съвет на фонда показва, че лечебните заведения ще могат да разчитат на близо 1,453 млрд. лв. Директорите на болници вече пресмятат загубите.
Относно листа на чакащи, стана ясно, че той няма да е валиден за всички заболявания. Някои от тях - като рака например, ще се считат за неотложни. Записванията ще бъдат само за тези области, които могат да се отложат във времето. Идеята не среща одобрението и на пациентите. Те смятат за абсурдна идеята болката да чака и заплашват, че ще съдят касата.
По-малки бюджети се очертават и за някои болници-рекордьори по ръст на лекувани пациенти, като специализираните болници за рехабилитация.
И докато бъде открито правилното решение, пациенти ще се лекуват, докато има пари.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.