• 23 Май 2024 |
 •  USD / BGN 1.8059
 •  GBP / BGN 2.2965
 •  CHF / BGN 1.9746
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 13°C

Разделянето на здравните пакети се отлага за догодина

Разделянето на здравните пакети се отлага за догодина

/КРОСС/ Разделянето на пакета с медицински услуги, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен ще влезе в сила чак от 2017 г., обяви здравният министър Петър Москов. Причината е, че от 1 април ще започне да действа анекс към миналогодишния рамков договор и НЗОК ще започне да сключва договори с лекари и болници по правилата в него, а от тях отсъства отмененото от Конституционния съд разделяне на здравния пакет. Веднъж сключени, новите договори с болниците ще продължат да действат до следващата година и не се планират нови анекси заради влизането на двата здравни пакета.

Текстът от Закона за здравното осигуряване за разделянето на медицинските услуги в два пакета - основен и допълнителен, беше отменен от Конституционния съд в началото на март заради нормативна неяснота, без да има възражения срещу основния замисъл на промяната. Отмененият текст обаче наложи преработка на закона и наредбата към него в частта с разделянето на пакетите.

Идеята на разделянето бе в основния пакет да попадат тежките и социално значими заболявания, които изискват незабавен прием в болници, а в допълнителния - състояния, които позволяват планов прием в болница, който може да бъде отлаган с до два месеца. Предвиждаше се и двата пакета да се покриват от здравната каса, но за да е безплатно лечението по втория да се формират листи на чакащите пациенти.

Сега разделянето на пакетите, което е съществена и една от най-критикуваните части от реформата на Москов, се отлага за догодина и от 1 април тази година влизат по-малко изменения в здравеопазването.

Вероятно във вторник надзорът на здравната каса ще вземе окончателното решение за анекс към миналогодишния Националния рамков договор, в който ще залегнат новите правила, обеми и цени на медицинските услуги. След което ще започне сключване на новите договори с лекари, болници и аптеки.

Москов заяви, че всички промени в анекса към рамковия договор са само в интерес на съсловието, защото всички цени и обеми на медицинската помощ се увеличават, поради което новите правила са в интерес и на медиците и на пациентите.

Освен новия рамков договор, от 1 април влиза в сила и Националната здравна карта, която определя необходимостта от болници и лекари в отделните области в страната. Според новите правила НЗОК може да избира с кои клиники и отделения да сключва договор в градовете с излишък от медицински услуги като София, Пловдив, Пазарджик.

От заложените в наредба на министерството критерии с по-голям шанс да запазят договорите си с касата в градовете с излишък са големите болници, а без договор могат да се окажат по-малки специализирани болници (например хирургични или гинекологични и др), които предлагат дейности, дублиращи тези в големите и не можещи да предложат същата широка гама услуги.

Друга промяна, която е източник на недоволство - въвеждането на пръстовата идентификация, ще бъде въведена през тази година само в болниците, най-вероятно от август. А от следващата година ще се въвежда поетапно в аптеките и кабинетите на джипитата и специалистите.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.