• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Преструктурирането на общинските болници ще ги унищожи, според СОБ

Преструктурирането на общинските болници ще ги унищожи, според СОБ

/КРОСС/ Преструктурирането на общинските болници в диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) ще доведе до унищожаването им. Това каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, предава "Дарик".

Подобна възможност за преструктуриране беше предложена преди дни от министър Ананиев. Докато не се вложи конкретен смисъл в думата "преструктуриране", аз не бих го приел, подчерта д-р Тотев и допълни, че "ако на човек му се отреже едната ръка, едва ли цялото тяло ще функционира по-добре". Не е възможно и да се сливат отделения, смята още д-р Тотев.

От сдружението отново настояват да получат целева субсидия в размер на 30 млн. лева от републиканския бюджет. Преди дни Министерството на здравеопазването обяви, че отпуска 28,5 млн. лева за дейността на 121 общински лечебни заведения, но това не са само болници и сумата е за цялата година, каза още д-р Тотев. Трагичното е, че не срещнахме разбиране за целевата субсидия, допълни той.

Промяната в медицинските стандарти и намаляването на изискванията към общинските болници, за която настояват от сдружението, няма да влоши качеството на медицинската услуга, увери лекарят. Силно завишените изисквания са намалили качеството в общинските болници, подчерта д-р Тотев.

Кадровият проблем в общинските болници е резултат на лошото финансиране, каза д-р Кети Маналова, директор на общинската болница в Казанлък. По думите й цените на клиничните пътеки, които не са коригирани от 2006 г. досега, влошават качеството на медицинските услуги. Високото доплащане в частните болници говори за недостатъчен ресурс в НЗОК, допълни д-р Маналова.

Предстоят нови разговори между представители на сдружението и на Министерството на здравеопазването.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.