• 24 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8019
  •  GBP / BGN 2.2963
  •  CHF / BGN 1.9742
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Частните инвестиции в болниците ще дадат глътка въздух на нашето здравеопазване

Частните инвестиции в болниците ще дадат глътка въздух на нашето здравеопазване

/КРОСС/Не трябва да има никакво притеснение за съдбата на българските болници като такива, както и за лечението на пациенти, ако се появят частни интереси. Това би дало "глътка въздух" на нашето здравеопазване.

Така изпълнителният директор на Университетска болница Александровска Костадин Ангелов коментира идеята на Министерството на здравеопазването за приватизация на ключови болници, част от които ще бъдат университетските.

В интервю за БНР той посочи, че едва ли за даден инвеститор ще бъде икономически целесъобразно да купи болница, защото той трябва да инвестира много средства в реновиране на прилежащи сгради и терени, а възвръщаемостта на инвестицията му няма да стане в очакваното време. 

Когато се взема решение за приватизация на болници, то трябва да стъпи на ясна основа. Прави се анализ на моментното състояние. Този анализ показва, че на ключовите лечебни заведения, които са гръбнака на българското здравеопазване - университетските и други болници, разполагат със сгради и терени, които не се използват. Те са в състояние, което утежнява техните счетоводни баланси и финансово състояние и акумулира финансов ресурс за тяхната поддръжка , без да дава възвръщаемост. Решението е в две посоки - държавата да намери финансов ресурс, за да поправи това състояние, и то да носи ефект за българския пациент и да носи финансова полза. Това няма как да стане, защото говорим за сума над 500 млн., ако трябва да се направи това във всички болници, коментира Костадин Ангелов.

Другата стъпка, посочи той, е търсенето на частни инвеститори, които да вложат финансов ресурс, да поправят тези терени и сгради, да ги направят отново болници, защото условието, което е разписано в законопроекта, е, че предназначението на тези сгради не може да бъде променяно. Те не могат да станат нищо друго освен болници и не може да се променят и дейностите, които съществуват. Не могат на терените да се изграждат и нови болници.

Според Ангелов не може да се говори за спад на качеството в частните болници, защото Министерството на здравеопазването трябва да гарантира качеството на медицинските услуги както в държавните, така и в частните болници.

Предложенията на министерството биха решили много от финансовите проблемите на българското здравеопазване, защото на всички тези терени, с които разполагаме, а не се използват, плащаме данъци, охрана и разходи за поддръжка. Ако тези сгради бъдат продадени и финансовият ресурс влезе в лечебните заведения, това ще подобри тяхното финансово състояние и това ще бъде приход, който ще даде глътка въздух на нашето здравеопазване. На никое ниво в болницата не съществува механизъм, който да разделя пациентите на база на техния социален статус. Пациентът върви в Александровска болница с неговата диагноза напред, каза още Костадин Ангелов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.