• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Франция опразнила арсенала с бомби за Сирия

Франция опразнила арсенала с бомби за Сирия

/КРОСС/Френските бомбардировачи „Рафал" и „Мираж 2000" са хвърлили 680 управляеми бомби от началото на операцията „Шамал" срещу „Ислямска държава" от септември 2014 г. досега и вече изпитват дефицит от муниции, съобщи в. „Монд", като отбеляза, че данните не са получени от официален източник. Смята се, че бомбардировките са извадили от строя поне хиляда ислямисти. Според официалната статистика от 3 декември бойните самолети са извършили 2500 полета, нанесли са 321 удара и са разрушили 580 обекта.
В западната коалиция делът на френските бомбардировки е едва 5%, докато на САЩ се падат 80%. „Сега бомбардираме много повече отколкото в Либия през 2011 г., макар че използваме по-малко самолети", казал експерт от ВВС пред вестника. Елисейският дворец съобщи вчера по повод посещението на президента Франсоа Оланд на борда на самолетоносача „Шарл де Гол", че френският принос е нараснал до 20% след присъединяването в операцията през последните десет дни на авиацията от самолетоносача. „Шарл де Гол", който сега е в Средиземно море недалеч от бреговете на Сирия, ще бъде пратен след два дни в Персийския залив, за да замени патрулиращ там американски самолетоносач.
Френското Министерство на отбраната е направило неотдавна спешна поръчка за неколкостотин управляеми бомби GBU-12, които са американско производство. След атентатите в Париж на 13 ноември френската авиация засили ударите срещу цели на „Ислямска държава" в Ирак и Сирия, като зарежда на всеки самолет „Мираж 2000" по четири, а не по две бомби, както беше дотогава. Всяка тежи по 250 кг. С включването в операцията на самолетоносача „Шарл де Гол" броят на самолетите нарасна от 12 на 38. „Целта на френската армада е град Рака" в Сирия, цитаделата на „Ислямска държава", казал източникът на „Монд". На 15,16 и 17 ноември е имало масирани френски рейдове над Рака с участието на 10 самолета, които са хвърлили около 60 бомби. Тъй като градът е населен с мирни жители, които ислямистите използват като жив щит, се използват само бомби с прецизно насочване, за да се ограничи броят на невинните жертви.
През 2011 г. в Либия френското командване заяви, че може да поддържа необходимия темп на бомбардировки шест месеца. Скоро то се обърна към САЩ с молба да подсилят френските ВВС с муниции от НАТО.
Двама депутати от групите на либералите и социалистите готвят доклад за лошото управление на доставките с боеприпаси за операцията в Сирия и Ирак.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.