• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Пожарът в руската подводница е можел да доведе до глобална катастрофа

Пожарът в руската подводница е можел да доведе до глобална катастрофа

/КРОСС/ Пожарът на борда на свръхсекретната руска ядрена подводница е можел да доведе до "катастрофа с глобални измерения", ако не са били самоотвержените действия на екипажа. Това според руски медии е заявил в събота на погребението на загиналите моряци високопоставен представител на руските военноморски сили, предават "Ройтерс" и "Блумбърг".

"Всички те са споделили една и съща съдба - да спасят живота на другарите си, да спасят плавателния си съд и с цената на живота си да не допуснат катастрофа с глобални измерения", е казал на погребението на загиналите моряци в Санкт Петербург капитан Сергей Павлов, помощник на командващия руските военноморски сили.

В цитираното изявление няма никакво обяснение как точно възникналият пожар е можел да доведе до глобална катастрофа. По-рано руските власти казаха, че екипажът е овладял пожара и е изолирал ядрения реактор на подводницата. От Москва посочиха, че ще пазят в тайна детайли от трагичния инцидент на борда на машината.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че не знае какви са били изявленията на официалните лица на погребението и затова не може да коментира въпроса. На 1 юли при пожар на борда на дълбоководен изследователски апарат загинаха 14 подводничари. Според руското министерство на отбраната подводницата е изследвала морското дъно в района на Арктика. Руските власти бяха обвинени, че са опитвали да покрият пълните подробности около случая със свръхсекретния плавателен съд.

Президентът Владимир Путин призна публично, че е имало ядрен реактор на борда едва три дни след случилото се. Загиналите моряци бяха погребани в събота с церемония в Санкт Петербург, която беше закрита за обществеността. Руският президент заяви, че екипажът на подводницата е бил елитен и опитен и че двама от членовете му още преди последната си мисия вече са били носители на званието "Герой на Русия".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Но не е довел, за разлика...

...от наводнението във Фукушима, което доведе до глобална катастрофа. Та така...

09.07.2019 15:06:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.