• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Млади таланти откриват Фестивала на изкуствата „Борис Христов“

Млади таланти откриват Фестивала на изкуствата „Борис Христов“

/КРОСС/ За XII път музеят "Борис Христов" започва своя фестивал на изкуствата. По традиция тържественото му откриване е на 18 май - ден на рождението на Борис Христов (1914 г.) и същевременно ден на неговото отпътуване от България през 1942 г. за Италия, където заминава, за да учи и да сбъдва мечтите си. Откриването е със своеобразен маратон на младите таланти от Нов български университет.
Сред вече изявените участници във вечерта "Вълшебства за цигулка" на 20 май са Яна Зеленогорска, Иван Стайков и Санджар Сапаев - трима млади изпълнители с огромна колекция от национални и международни награди. На 27 май Санджар Сапаев заедно с цигуларя Иван Стайков, виолиста Радослав Йорданов и виолончелиста Атанас Кръстев представят програма - поклон пред професор Михаил Пеков, който отбелязва своята 75-годишнина. Пресъздаване на миналото, но и търсене на мястото на съвременния изпълнител в интерпретацията на творческото наследство е програмата на сопраното Таня Лазарова и пианиста Светослав Лазаров (22 юни).
Вдъхновение далеч назад в историята намират изпълнителите от ансамбъла "Музика антика - София" (25 май). Тяхната програма обхваща камерна и танцувална музика от епохата на Ренесанса, ранен и среден барок и ренесансова поезия. Известен със своите концептуални програми, басът Пламен Бейков се представя в дома на своя педагог Борис Христов с програмата "Шостакович - последни песни", посветена на 110-годишнината от рождението на големия композитор. Фестивалът поставя на фокус и три изяви на изпълнители от Република Македония. Цигуларят Михаило Куфоянакис, пианистите Тодор Светиев и Даница Стоянова, сопраното Гонца Богоромова, акомпанирана от пианиста Милен Станев, очертават широка панорама на творчеството на автори от различни поколения (10, 15 и 17 юни).
Еталоните в българското изпълнителско изкуство са представени в поредицата "Звездите в кадър". В нея са вплетени паметни сценични изяви, творчески и житейски истории и откровения на легендите в изпълнителското изкуство Борис Христов, Маргарита Лилова, Красимира Стоянова, Димитър Узунов и Катя Георгиева, Георги Чолаков, Руслан Райчев. Представянето на поредицата е с участието на авторите на филмовите продукции (2, 9, 20 и 28 юни). С грижа към най-малките фестивалът "Борис Христов" предоставя възможност и за изява на деца изпълнители.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.