• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

"Ако беше подредил държавата си, сега нямаше да се унизява"

"Ако беше подредил държавата си, сега нямаше да се унизява"

/КРОСС/Във връзка с интервюто на Борисов за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" мога да кажа само това: От встъпването си в длъжност през 2009 година той имаше на разположение седем години, за да приведе в ред държавата си. И сега щеше да разполага с армия, която да заслужава това име, с правосъдие, което не се поддава на външни влияния, с икономика, която да му осигурява необходимите данъци, както и с уважение, каквото едва ли би имал друг премиер на Балканите. Ако всичко това се беше случило, нямаше да е необходимо сега да изпада в унизителната поза на молител.

Жалко - и за България, и за нас - че той пропусна този шанс. Кой, ако не той, би могъл на базата на опита, способностите и популярността си в България, да се справи с тъмните сили, които пречат на процъфтяването на страната? Защо Борисов не залага на гражданското общество, на реформаторските сили и на българите, които олицетворяват най-добрите традиции на страната? Но все още не е много късно! Борисов би могъл да почерпи от опита на балтийските държави, Полша и други страни. В крайна сметка вината за всичко не може вечно да бъде приписвана на турското робство.

Аз добре разбирам Борисов. Но на фона на тлеещата туркофобия на българите смятам, че се впуска в опасна посока точно преди изборите. След като ние не желаем или не сме способни да защитаваме българската граница, той обаче явно няма друг избор - включително и заради абсурдното Дъблинско споразумение. В същото време Борисов ще тръгне по един твърде опасен път, ако продължава да се раздалечава от ЕС. Още екстрадирането на Бююк в Турция представляваше грубо правно нарушение.

А ако спрат да пристигат европейските пари - как ли ще живеят тогава България и нейните олигарси?

Остава неясно и това дали по този начин Борисов ще успее да си „купи" трайното благоразположение на Ердоган. Във всеки случай българският премиер вече ще може да бъде изнудван по-лесно.

Не бих искал да съм на негово място, казва в заключение германският дипломат и добавя: В края на краищата Борисов вече би две последователни дузпи и вкара един гол. Дали ще успее да стори същото и във външната политика? За съжаление има проблеми - като например гръцко- македонският спор за името или проблемът с кюрдите в Турция - които не могат да бъдат решени така лесно и разумно.

...

Германският дипломат Клаус Шрамайер през 1990-те беше заместник-посланик на Германия в София. Мнението му е публикувано в Дойче веле

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

+

До долния анонимен: Казваш, не съди по делата му, а гледай какви ти ги приказвам... Верно, че реформаторите сте нагли типове, ама чак пък толкоз да ни смятате за будали...

29.08.2016 14:57:19

Анонимен

БОКО никога не е бил човек на Меркел, това са внушения на Комунистическата пропаганда у нас, дирижирана от Москва! Директивите за поведението и дейността Му се спускат и сега от Москва, другото са празни приказки! Зависимостта Му от Русия прозира вдалечното минало и обвързаността му с руски престъпни елементи!

29.08.2016 12:20:55

Анонимен

Предсрочни парламентарни избори !

29.08.2016 12:07:29

Анонимен

През всичкото това време на премиерстване, Борисов бе една тотална марионетка на Меркел и нейното тоталитарно псевдоинтеграционно образувание. Няма нужда от лицемерие!

29.08.2016 08:52:52

Анонимен

Ако беше научил български като френския и британския посланик и беше пообщувал повече с българите щеше да научи нещо за “българския чип“ - строителен и разрушителен, завистлив и алчен до безобразна лакомия. В първите 4 години девиза беше "Всички против Борисов!" Какво голямо можеше да направи??? Сега му е по-удобно, но той не успява да се справи със сивата номенклатура от ДС (КГБ) и БКП (БСП). Точно по времето на този посраник България пропусна да направи лустрация и това бреме ще ѝ тежи докато не измрат гадовете.

28.08.2016 14:23:50

СпоредМен

Имаше шанс. Дали може не е ясно, както и дали има желание. Сега вече е доста късно, но все още има шанс, но трябва да се промени, което е малко вероятно. За целта трябва да говири за намеренията си, да ги спазва и да се научи той и хората му да спазват закона. Много условия и малко вероятно да може да ги изпъхлни.

28.08.2016 11:17:01

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.