• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Бойко Борисов кандидат-президент - пропагандна схема или реална възможност?

Бойко Борисов кандидат-президент - пропагандна схема или реална възможност?

/КРОСС/ Не подценявайте Борисов за президент, заяви пред "Стандарт" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, самият той кандидатура на ПФ и Атака за "Дондуков" 2, заедно с Явор Нотев.
Въпреки че смята, че шансовете им за успех са изключително големи, Каракачанов е категоричен, че ако премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов бъде номиниран за кандидат-президент, той ще бъде много сериозен конкурент. "Това е безспорен факт. И който го подценява, би сбъркал", заяви Каракачанов.

...

Твърдението, че Бойко Борисов ще се кандидатира за президент е част от устойчива пропагандна схема. Той няма да се кандидатура за президент и това е правилният ход. Така би трябвало да се случи, защото в противен случай това означава предсрочни парламентарни избори и влизане отново в политическа спирала на несигурност. Очевидно е, че няма да се кандидатира. Има достатъчно отговорности като министър-председател, за да се кандидатира за президент, коментира пред БНР политологът Антоний Гълъбов. 

Политическите партии не се интересуват от президентските избори. Това, което ги интересува, е изграждането на нови съюзи, подреждането и позиционирането преди следващите парламентарни избори, смята доц. Гълъбов.

Онова, което ще се случи между първия и втория тур, е много важно като партийна подкрепа, смята още политологът.

...

Преди дни Бойко Борисов каза, че преосмисля президентската кандидатура на ГЕРБ и се насочва към фигурата на "обединител". 

Политологът Димитър Димитров и сигурен, че ГЕРБ ще номинират типичен партиен кандидат, макар и наречен "обединител", но не мисли, че той ще е лично Борисов.

Управлението у нас е от канцлерски тип, като в Германия, зависи от министър-председателя. Когато той има мнозинство в парламента, което успешно контролира, това е и устойчивостта в държавата. Президентът е по-скоро допълнение, със реална роля в периоди на криза, т.е. когато отсъства парламент. Но за да се поддържа интересът към изборите, ще се говори за социален, граждански или президент обединител. Всичко друго, освен човекът на ГЕРБ да срещне представител на основната опозиционна партия на балотажа, би било изненада. Тя може да се получи, ако левицата не успее да излъчи един кандидат. Мисля, че политиците вляво няма да допуснат този вариант, защото при него резултатът им може да прилича на резил. Какви ще са тези ръководства, които искат да управляват държавата, а не могат да се споразумеят помежду си? Но нещо извън схемата ГЕРБ срещу кандидат на левицата би било чудо. А чудото може да дойде само от извънсистемен играч - например Слави Трифонов. При него обаче не е много ясно каква точно е целта и кой стои зад него и зад сценаристите, които стават все по-активни в целия процес. Но като цяло участието на Трифонов в политиката се вписва идеално в обща вълна от немного ясно дефиниран популизъм, от антиестаблишмент вълна, която е против елитите и против статуквото, коментира Димитров в интервй за "Сега".

...

Директорът на Института за дясна политика Нено Димов е на обратното мнение. Според него, след последните изказвания на премиера Бойко Борисов е по-възможно той да се кандидатира за държавен глава, въпреки че тази вероятност винаги е съществувала, тъй като на изборите може да се яви всеки български гражданин, навършил 40 години и отговарящ на критериите по конституция, посочи той.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.