• 15 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Кънчо Стойчев: Нинова отлично владее риска. Тя променя БСП, за да промени България!

Кънчо Стойчев: Нинова отлично владее риска. Тя променя БСП, за да промени България!

/КРОСС/- Първите ви впечатления, г-н Стойчев, от поведението на президента Радев ? Как ще коментирате задачите, които той постави на служебното правителство? 

- Рухнаха тъпотиите на пристрастната пропаганда на статуквото - Радев покри успешно първия изпит. Това е непартиен кабинет, което е много важно с оглед на провеждането на честни избори. Колкото и кресльовците да викат, че това е червен генерал, все по-червени стават само бузите им, защото лъжат. При това - нескопосано.

-  „Да бъдат осветени и прекъснати порочните практики във властта", нареди президентът Радев на премиера Герджиков - това означава ли реваншизъм? 
- С избора на Радев, при това със смайващ резултат, българите поискаха промяна. Радев не само чу това послание на народа, а по офицерски -  ще го изпълни. Опасенията, че няма да успее, защото не бил политик и нямал административен опит, са напразни - за да се прекрати безобразното схемаджийство, рушенето на институциите и безнаказаността в България, не е необходимо човек да има свръхспособности. Необходимо е да е честен, некорумпиран и некорумпируем, да е със сърце във формата на България и воля във формата на чук. Радев притежава тези качества. Да бъде нормализирана България не е нужен реваншизъм. А и доколкото познавам Радев, той не таи такива чувства. Става дума за човек с отлична военна подготовка. Добрият военен никога не е реваншист!

- Самият Герджиков се определя от всички наблюдатели като консенсусна и балансирана личност - това вмества ли се в очкванията за ревизия на властта? 
- С модела "Борисов" ще се разделяме дълго, вероятно и на заг-заг, напред-назад. За два месеца може само да се зададе посока, а не да се извърви пътят. А и не ни трябва кампанийност - трябва ни сериозно осмисляне какво точно се случи, как така я докарахме нито една обществена поръчка да не е нагласена, как така монополите ни обират всеки ден и за всичко плащаме двойно, че и тройно. Пет милиона катарзиса са необходими, ако толкова избиратели са останали у нас. Добрата новина е, че май половината вече са се случили.

Оценката ви за 10 годишното пребиваване на Борисов във властта - това е най-дълго управляваният пример в годините на прехода. Какво направи Борисов и какво не успя? И защо? Какво не му достигна?
- Противник съм на всяко хулене на всеки един български премиер. Борисов безспорно има огромен комуникационен талант, той блестящо играе и е много по-напред от актьорите на Слави и самият Слави. Проблемът е, че той никога нищо не прави по същество, цар е на удържане на статуквото. А статуквото, както знаем, е бая баято. И си затъваме кротко в условията на едно перманентно медийно шоу. 
Наскоро бях в Албания. Скъсали са ни и те по всички пунктове, не можах да повярвам на очите си. Това е отговорът ми на въпроса какво бе постигнато с двата захвърлени полумандата.

В последните 4-5 месеца Корнелия Нинова се наложи като рисков играч, който жъне успехи. Тази тактика печеливша ли е и ще я доведе ли до целта, която си е поставила - БСП да управлява? 
- Нинова действително е рисков играч, но само в полето на промяната. Не е възможно да се промени България или БСП без силно рискова игра. Нима Путин не рискува? Нима Тръмп не рискува? Нима президентът Си не рискува като неочаквана застана начело на глобализацията преди 10-ина дни в Давос? Промяната е риск, Нинова отлично владее риска и се лъже онзи, който мисли, че тя го прави заради БСП. Тя променя БСП, за да промени България. Затова ще успее! След Луканов тя е първият лидер на лявото у нас, който притежава и мащаб, и непоколебима воля, и бърза реакция, и дар слово. Умирам от срам, когато се опитват да ѝ лепнат прякора "Лъжа". Феноменално плиткоумие - Нинова е толкова директна и спонтанна, че дори не е в състояние да излъже. Прави грешки понякога, но ги коригира без да ѝ хрумне да лъготи и да се обяснява. На лъжеца му личи по дишането. Нинова диша спокойно.

- Какви процеси ще наблюдаваме в двете големи партии? Ще има ли разслоения в ГЕРБ? Как ще им се отрази слизането от власт? Възможна ли е партия ГЕРБ без Борисов? 
- ГЕРБ без Борисов не е ГЕРБ. Борисов ще играе важна роля и занапред и би могъл да е много полезен за България, защото доста бой яде, доста опит натрупа. Но трябва да влезе в нова роля - на равностоен политически партньор, който не иска да доминира на всяка цена. Прекалено дълго кара влака сам, дано вече му е омръзнало. Партньорството изисква на първо място да не мислиш само за себе си. Иначе няма партньорство. Ако успее да се превъплъти в образа на партньор, който оставя и други да пипат кормилото, той вероятно ще е полезен. Предусловие за това обаче е той да се раздели със статуквото, да прегърне промяната. Тук ме обзема скепсис - а дано, ама надали!

- Забелязвате ли израстването на Цветанов и разликата в политическото му поведение, което контрастира на поведението на Борисов. Цветанов излъчва линия на консенсус, Борисов - на силно противопоставяне? 
- Цветанов безспорно израсна, но не казвам това, за да избивам клин между него и Борисов. Цветанов е ценен организационен работник и струва ми се патриот.

Ще успее ли БСП да се стабилизира, за да стане упралвляваща партия? 
- Не съм специалист по БСП, а и не това е важно. Важното е БСП да направи промяната на страната ни своя кауза - промяна към нормализация и европейзация. И май това в момента е единствената организирана сила, която има шанс да започне процеса. Аз виждам вече и в дясно възможности за консенсус, за промяна поне в три решаващи пункта. Така че нека първо да мислим каква България искаме, да успеем да я променим заедно и след това да се делим по цветове. Променим ли България, цветовете ще станат вече само нюанси - важни, но не съдбоносни. Това би било нормализация.

Въпросът за партньорите във властта става все по-проблемен. Социологическите изследвания показват паритет на двете големи партии. Гражданите искат отново дясно-центристко правителство, а кабинетът Борисов си отива с нисък рейтинг на доверие. Очертава ли се перспективата - кабинет „Борисов 3"? 
- Не е коректно да бабуваме. Всякакви рецепции могат да се правят, но единствено важно тук са целите, промяната. Мечтая за мнозинство на промяната след изборите, независимо как е съставено. Няма да гласувам за партия - ще гласувам така, че промяната да стане възможна.

Източник: Епицентър.бг

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Климент

Като я гледам как разчиства терен за превръщането на БСП в лидерска партия от типа на ГЕРБ, не само няма да променя България, тя няма и намерение. Спомнете си лозунга на нейната "промяна":Аз ще ви заведа във властта..." Ни дума за хората на наемния труд, за борба с олигархията, за регулация на финансовия капитал.,. както Радем е фалшив русофил, така Нинова е фалшива социалистка. Всичко е соросиански слугинаж.

30.01.2017 05:35:35

Анонимен

Сланинова не се бори за нови идеи, а за мандатност...търси не политически идеи, а верни млади и готови на всичко- неопитни в интригата и боси в далаверата , които да повтарят нейните мъдри напътствия и да лижат и мажат... с Обамката социализма си тръгна, както и глобализма , а бсп-то беше подпора на глобализма, на социалиста Обама и на провалилата се ПЕС. Даде пълна подкрепа на безумната идея- Путин да си ходи... Ако някой мрази Русия и Путин да гласува за цоцолистите.

29.01.2017 21:51:00

месара

нинова и неината партия владеят само едно - съсипване на държавата България !!!

28.01.2017 16:50:43

Мао

Последен напън на всички рубладжии , сега или никога , Бай им Х.... им предаде щафетата и настава сизифов напън , само дето чичко им Тръмп май ще ги изненада ......

28.01.2017 12:48:49

Анонимен

БРЕЙ КАКВИ СКЕЛЕТИ ПАК НИ ИЗКАРВАТ ОМРЪЗНА МИ ОТ ТАКИВА,КАТО КЪНЧО

28.01.2017 10:29:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.