• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Борисов пред евродепутатите: Ще се опитаме да търсим нормализиране на отношенията с Русия

Борисов пред евродепутатите: Ще се опитаме да търсим нормализиране на отношенията с Русия

/КРОСС/ „Ще се опитаме да търсим нормализиране на отношенията с Русия. Това далеч надскача нашия праг на възможност, затова решението ще бъде общоевропейско". Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург, предава „Фокус".

„По темата Русия има страни, които искат падане на санкциите, а други са изключително остри и искат задълбочаването им", посочи той и призова за по-активна роля на Европейския съюз на международната сцена.

"Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да бъдем зрители. Оставяме президентите на големите държави - на Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран да взимат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме със страшна сила. В тези големи геополитически предизвикателства малко се вглеждаме в заплахите, обикновено реагираме много след като са станали", посочи той и допълни, че от войните идват миграционните потоци.

„Когато бяха банковите кризи след това Европа плати голямата цена. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас. Това е сигурно, когато Европа е единна и силна", посочи Бойко Борисов.

Както вече е известно като основен приоритет пред председателството ни правителството е поставило темата за Западните Балкани и това той отново потвърди пред евродепутатите.

„Сега е моментът да дадем перспектива на Западните Балкани. Истински се надявам на подкрепата на Жан-Клод Юнкер, Антонио Таяни и на ЕП. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа.

Там са идвали ислямски бойци, защото има много плодородна почва поради големия процент мюсюлманско население, което живее на Балканите", обясни той.

„Изходът е европейската перспектива, те го очакват. Така ще имаме необходимото влияние и сигурност в този регион", изтъкна Бойко Борисов.

„Изключително много разчитам на ЕП, защото бюджетът на една държава или на Европа, формира политиката и дава предизвикателствата. Чрез бюджета и финансирането на определени програми ще можем да защитим даден приоритет", посочи премиерът и допълни, че кохезионната политика трябва да продължи.

И за да се аргументира за важността за перспективата за Западните Балкани Борисов направи препратка към вчерашното покушение срещу лидера на косовските сърби Оливер Йованович.

„Един изстрел в Косово буквално взривява целите Балкани и преговорния процес между Косово и Сърбия. Настроенията веднага стават други. Знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови държави членки от Балканите. Много ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Познавайки региона, смея да твърдя, че това е точния момент, в който трябва да направим това", обяви българският премиер.

„В момента народите от Балканите истински очакват и вярват, че бидейки географски и исторически в Европа, че накрая ще имат план за присъединяване към ЕС", заяви премиерът.

„България и Македония дадоха един изключителен пример, че има държави на Балканите, които с такт и добронамереност могат да решават проблеми и да не идват в ЕП с проблемите. Македонският парламент прие Договора за добросъседство между България и Македония, по който се работеше от десетилетия. Ратифцира го, надявам се следващата седмица това да направи и българският парламент. Премиерът Зоран Заев беше доста храбър, както и ние, и истински се надяваме и между Скопие и Атина процесът за името да завърши. Това ще даде голяма перспектива на Скопие за НАТО и ЕС", каза още Бойко Борисов.

Иначе още в уводното си слово Борисов представи и конкретните четири приоритета на българското председателство, а именно: бъдещето на Европа и младите хора; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифровата икономика и уменията на бъдещето.

Относно справянето с миграционните процеси българския министър-председател отбеляза: „Смея да твърдя, че България успя в рамките на година да направи така, че миграционният натиск да е 0. Това се постигна с много работа, а и на българо-турската граница ние показахме как заедно с европейската помощ за техническите средства да сведем до минимум миграционния поток".

По думите на Борисов споразумението с Турция за бежанците трябва да продължи.

„Трябва да отстояваме категоричността си за правата на медиите в Турция и върховенството на закона, а в същото време да се опитаме прагматично да решим въпроса по споразумението", заяви Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъпак!

17.01.2018 20:33:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.