• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Б. Борисов: Ако мигрантите не искат да останат в България, няма да правим затвори, за да ги задържаме (видео)

Б. Борисов: Ако мигрантите не искат да останат в България, няма да правим затвори, за да ги задържаме (видео)

/КРОСС/ „Не можем насила да държим бежанците в България", заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Малта, където взе участие в извънредна среща на евролидерите по въпроса за мигрантската вълна в Европа. Няма да правим затвори, за да ги задържаме, ако не искат да стоят. Желаещи да дойдат у нас няма дори с релокацията. Дори да ни ги изпратят насила, как ще ги пазим, посочи Борисов. Той даде пример за хора, задържани по шест-седем пъти във вътрешността на страната и връщани в бежанските центрове, които отново бягат и се опитват да преминат границата. Харчим огромни пари за това, подчерта Борисов и изрази надежда, че накрая ще бъде взето правилно решение.

Можем да предложим работа на мигрантите, каза той в коментар на релокацията. Бойко Борисов е разговарял с браншовите организации, тъй като били налице сектори с глад за работна ръка. Такива са селското стопанство, транспортът и строителството, посочи българският министър-председател. Така че ако се даде възможност да се избират квалифицирани кадри, бизнесът ще ги вземе, без да им ги налагаме. Но насила не можем да накараме никого да дойде, подчерта още веднъж премиерът.

Борисов изтъкна, че заради бедността в Африка, богатата и социална Европа става все по-притегателна за бежанците и хората, които търсят по-добро настояще. Именно затова на Срещата на върха в Малта е взето решение за 1,8 млрд. евро, с които ЕС да подпомогне тези бедстващи хора. България участва с 50 хил. евро. Запитан притеснен ли е, че Германия започва да прилага отново правилата на Дъблинското споразумение и ще връща мигранти, Бойко Борисов заяви, че тогава кризата ще стане неуправляем процес. Той смята, че след като намиращите се в момента в Европа бежанци бъдат интегрирани, трябва да се въведе технологичен ред: „Например, със Зелени карти да се каже 10 хиляди, 20 хиляди или X на година ще се приемат и да се знае къде отиват те". Хаосът, който е в момента, трябва да бъде прекъснат, категоричен е Бойко Борисов. В противен случай няма да бъде честно и спрямо самите бежанци, защото идвайки в Европа, те очакват да намерят по-добър живот, а намират палатки и попадат в друга несигурност, обясни той. По думите му в момента всяка страна търси сама решение на проблема, изграждат се огради. Ако Германия започне да връща хора, които е преценила, че не й трябват, по какъв начин ще ги интегрираме ние в България или Македония, пита Борисов.

Турция се държи много европейски и помага на ЕС, в турските бежански лагери се намират и изхранват близо 2 милиона бежанци и затова освен финансиране, може да се направят някои изключения и доброто й поведение да се толерира, посочи премиерът. Либерализацията на визите би била голямо облекчение за бизнеса и стимул за ръководството в Анкара, отбеляза Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.