• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Никой не иска да бъде пришит към ДПС

Никой не иска да бъде пришит към ДПС

/КРОСС/Това е нашата съдба - отвсякъде гонени и навсякъде приети, когато конюнктурата налага това, цаяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

ГЕРБ напусна парламента като се закани да не участват в заседанията по обсъждането на актуализацията на бюджета

Решението, каза Бойко Борисов, било взето след разговори с председателя на парламента Михаил Миков.

На въпрос какво си е говорил с председателя на ГЕРБ Миков отговори: „Нека да не коментираме така разговорите, които сме имали на четири очи."

Борисов каза, че много би искал да помогне на президента и на служебното правителство с гласуването на актуализацията на държавния бюджет, но: „Не, не, дотук беше. Оттук-нататък отговорността е само на БСП. Да се съберат БСП, ДПС и „Атака" - така, както година и два месеца го правиха, и ако имат да си прекарват закони, да си ги прекарат. Това е тяхна работа. Излизаме от парламента, днес беше последният работен ден", уточни Борисов.

По отношение на това дали не е време президентът да разпусне парламента, Борисов коментира: „Не мога да говоря от името на президента, а и все още има действаща коалиция - БСП, ДПС и „Атака". Нека да си изконсумират всичко".

Борисов се ядоса на приписваната коалиция на ГЕРБ с ДПС. 

ГЕРБ никога не е влизала и няма да влиза в никакви задкулисни или подобни игрички, категоричен бе председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов.

Явно никой не иска да бъде пришит към ДПС и това е, което стресна Бойко Борисов, коментира от своя страна народният представител от ПГ на Коалиция за България и заместник-председател на Народното събрание Мая Манолова. А що се отнася до възможността социалистите отново да се калират с ДПС Манолова заяви, че в политиката никога не се казва „никога". „По никакъв начин няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете и да работим за облагите на малки олигархични групи. Промяна в БСП е необходима и отношението към бъдещи партньорства, включително коалиционни, е част от тази промяна", уточни тя. 

Раздялата с ДПС стана актуална тема в БСП, особено след конгреса на левицата в неделя, на който, по думите на делегати, е даддена заявка за управление без ДПС.

"Премиерът Пламен Орешарски работи под натиск, оказван и от ДПС, и от президента", посочи още заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова. „Той участваше в един сценарий, който е различен от интересите на мандатоносителя "Коалиция за България" и от интересите на българските граждани", посочи социалистката. „Видяхме един уплашен Борисов от това, че бъдещата коалиция между ДПС и ГЕРБ беше разобличена. Сценарият, обмислен между президента, Бойко Борисов и ДПС, в който неволен участник беше и премиерът Пламен Орешарски, беше разобличен и своевременно осуетен", добави тя.

Манолова изрази задоволство от решението на ГЕРБ да не гласува актуализацията на държавния бюджет защото: "Иначе държавата щеше да бъде натоварена с 3,5 милиарда допълнителен дълг, който не е необходим на държавния бюджет".

Манолова определи обаче като жалко това, че няма да стане факт актуализацията на бюджета на Здравната каса, защото по нейните думи пациентите, лекарите и цялата здравна система са имали нужда от успокояване, което няма да се случи.

Зам.-председателят на парламента не обезсмисли дългото заседание вчера. Според нея при обсъждането на бюджета и гласуването му на първо четене е станала ясна новата коалиция между ГЕРБ и ДПС. Това уплаши Борисов, той даде крачка назад и слава богу, планът, който бяха замислили, няма да се случи, коментира днешната ситуация Манолова.

„Ние гласувахме „за" актуализацията на бюджета на НЗОК. Надяваме се, че необходимите промени ще бъдат направени от следващия парламент незабавно след неговото структуриране. Може би тук планът беше по-различен - служебното правителство да работи по-дълго и в рамките на следващия парламент, да се мотае сформирането на следващо правителство. Поне сценарият с обременяването на държавата с дълг не се случи. Въпросът за Здравната каса е към Бойко Борисов и ГЕРБ, защото с излизането си от парламента те блокират приемането на бюджета на Здравната каса", обясни Мая Манолова.

Тя подчерта, че повече заседания няма да има. „Ние ще бъдем на работното си място. Очевидно е, че с невлизането на ГЕРБ в пленарна зала повече пленарни заседания няма да има, разбира се, ако това не е предпоследно", уточни Манолова.

По думите й президентът сам решава кога да разпусне Народното събрание, да насрочи изборите и да сформира служебно правителство. „Ако е готов със служебното правителство, би могъл да го направи, но това ще означава и преместване на датата на изборите", заяви тя.

"Това Народно събрание приключва работата си. Отива се на избори и следващият парламент трябва да довърши и да даде отговори на доста въпроси, които не бяха довършени", коментира пред журналисти председателят на 42-рото Народното събрание Михаил Миков, след като стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ категорично повече няма да влиза в пленарна зала.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.