• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Единственото, към което се стремя, е ГЕРБ да се подготви добре за местните избори

Единственото, към което се стремя, е ГЕРБ да се подготви добре за местните избори

/КРОСС/ - Г-н Цветанов, всички в парламента бяха шокирани от името на новия вътрешен министър. А вие изненадан ли сте от избора на премиера?

- Право на премиера е да предлага структурата и персоналния състав на Министерския съвет. Той е човекът, който носи цялата отговорност.

- Вие откога знаете, че вътрешен министър ще е г-жа Бъчварова?
- От момента, в който премиерът го обяви в пленарната зала.

- Значи не е прав г-н Каракачанов да се обижда, че не е знаел предварително. И вие не сте знаели.
- И парламентарната група на ГЕРБ не знаеше.

- Г-жа Бъчварова ще се справи - предполагам, че нямате съмнения в това и че ще помагате в тази специфична материя?
- Времето ще покаже. Само мога да кажа, че това е единственият сектор, в който започнаха реалните реформи - с приемането на Закона за МВР, чийто инициатор беше ПГ на ГЕРБ. Бъдещият министър ще има възможност да реализира всички структурни промени, заложени в тази реформа.

- За Лазаров и Писанчев знаехте ли предварително, че последното решение на Бойко Борисов е да бъдат сменени?
- Тази сутрин имах среща с премиера, говорихме по тези теми.

- Може би Борисов е решил да ги смени в последните часове - така се разбра и от думите му в парламента. Явно и ситуацията е наложила този ход, за да се стопират всякакви твърдения на реформатори и „Протестна мрежа" за връзка на ГЕРБ с ДПС по отношение на службите.
- От вчерашната (в сряда - б.а.) оставка на министър Вучков до тази сутрин в публичното пространство имаше такива интерпретации, опити за внушения и манипулации... Гледах по сутрешните блокове толкова анализатори и всеки завършваше, че има някаква зависимост от ДПС. Премиерът Борисов е достатъчно изграден държавник. Самият факт, че е единственият, който повтаря мандат за последните 25 години, че е бил столичен кмет и най-добрият главен секретар на МВР за последните 25 години, означава, че има добър поглед върху ситуацията и хората. Всички сме свидетели как започна изграждането на партия ГЕРБ - от нищото. Направихме сдружение ГЕРБ без абсолютно никаква зависимост от когото и да било. Единственият ни партньор са българските избиратели. Премиерът Борисов винаги анализира внимателно всяко свое решение, което предлага на обществото. Когато има подобни спекулации, естествено, той взема и по-радикални решения. Така в случая за по-малко от 24 часа реши идната седмица да направи предложение към президента за освобождаването на сегашните и назначаване на нови главен секретар и шеф на ДАНС. Убеден съм, че премиерът винаги е разглеждал възможността тяхното освобождаване да стане в момент, в който
да няма сътресения в сектор „Сигурност", каквито притеснения е изразявал както пред мен, така и пред други съпартийци. Но днешната ситуация е доста по-различна. Идването на директора на ФБР е признание за сегашното правителство. Вчера имахме и важно геополитическо решение, което дойде с посещението на президента на Азербайджан - Алиев, при премиера Борисов. А политическите ни опоненти се възползваха да направят поредица от внушения и това доведе до бързото решение на премиера. С днешното си действие г-н Борисов доказа, че е отговорен държавник, политик, който винаги е воден от интересите на България и иска веднага да решава проблемите. Стабилността му е най-важна.

- Но първопричината за цялата ситуация се казва Веселин Вучков.
- Нека да бъдем политици, които не хвърлят веднага даден човек на кучетата. Аз съм достатъчно отговорен политик и мога да ви кажа, че когато един човек има съответните качества, трябва да бъде ценен. Познавам Вучков от 2008 г. и през този период той е бил изключително продуктивен в законодателството по сектора „Сигурност" - и по промените в НПК, които позволиха разширяване на правомощията на полицейските структури и разследващите полицаи станаха от 2000 до 8000. Обученията заедно с прокуратурата и фондация „Ханс Зайдел" бяха изцяло негов ангажимент. И Веселин Вучков, и Димитър Георгиев бяха безупречни зам.-министри в моя кабинет. Докато предишният вътрешен министър работеше с петима. Аз поемах всички политически негативи, които под въздействието на организираната престъпност целяха да дискредитират мен като личност, но аз щадях и защитавах професионалистите в МВР. Натоварвал съм се с много отговорности пред обществото и пред евро-атлантическите партньори.

- Тези отговорности обаче ви носят и негативи. Борисов разказа, че докато сте били в опозиция, толкова са го проверявали, че дори са му разглобили и улуците. Вие чувствате ли се репресиран?
- Още от 2010 г. към подложен на постоянен отстрел, за да удрят един човек, който се е нагърбил с отговорността да се бори с тежката организирана престъпност. Вижте колко бързо се забравиха отвличанията, успешните операции с фалшивите кредитни карти, огромните количества наркотици, които задържахме.

- Кажете за отношенията си с премиера Борисов. Постоянно ви подозират, че ще правите втори център на властта. И изявленията ви от сряда за Вучков наляха масло в огъня.
- Измишльотини, удобни за интерпретации в публичното пространство! Това го слушам от края на 2008 г., когато бях забелязан, че вече съм влязъл в политиката. Категорично мога да заявя, че единственото, към което се стремя в момента, е да се подготвим успешно за предстоящите местни избори, да приемем закони, които да дадат гаранция за реформите, които трябва да реализира изпълнителната власт. Премиерът Борисов трябва да бъде
Подкрепян за смелостта, която проявява в управлението. Никога през живота си не съм бил предател, никога не съм мислил да бъда предател и винаги съм ненавиждал предателите. Всеки трябва да си знае мястото и да е отговорен към човека, с когото работи. Аз си зная своето, премиерът - неговото. Това е разковничето на успеха - сплотената екипна работа. Докато закономерно през годините на прехода във всички други партии вторият, третият и четвъртият са искали да стават първи.

- Премиерът разкритикува партньорите ви в управлението, че не са винаги в залата и се налага да разчитате на отговорната опозиция, за да се приемат решенията.
- Виждате, че на моменти нямахме пълната консолидация на формиращото се парламентарно мнозинство - за дълга, по плоския данък, който успяхме да запазим с гласовете на ГЕРБ, РБ и ДПС. А БСП, които през 2008 г. го въведоха, а след това управляваха година и половина, без да го променят, и сега го вадят популистки. Затова премиерът, загрижен за стабилността, каза на нашите партньори: Нека всеки един изпълни ангажимента си за подкрепата на това парламентарно мнозинство. Тогава няма кой да направи каквито и да било внушения и спекулации относно зависимости, които са само в нечии глави.

- Патриотите надеждни партньори ли са? Все ги няма.
- Всяка партия си има своята идентичност и своя електорат, към който е поела ангажимент. Но когато сме заедно на този кораб, трябва да правим взаимните компромиси, за да живеем нормално.

- Кой прави най-големите компромиси?
- Най-големият винаги е най-мъдър. Ние, парламентарно представените партии, които сформирахме това мнозинство, трябва да продължим да работим заедно, защото това е гаранция за стабилността на държавата.

- Значи това не беше жълт картон към партньорите.
- Отговорът, който бих дал, винаги може да бъде тълкуван различно и да се налее масло в нещо, което не стои на дневен ред като някакъв сериозен проблем. Мога да кажа категорично - аз като председател на най-голямата парламентарна група имам задължението да водя разговори с всичките колеги, които водят групи, в рамките на мнозинството. Но също - да говоря и с председателите на опозицията. Има решения, които се вземат с ясен политически консенсус - говорихме с всеки от тях още при формирането на комисиите в 43-ото НС. Най-лесно е всеки да отива в някакви крайности, но потърпевши ще бъдат българските граждани. Затова и политическото поведение на ГЕРБ, и моето лично е доста по-различно от преди, когато влизах в политиката. Вече съм натрупал достатъчно опит и зная, че в политиката трябва да овладяваш емоциите и да правиш изказвания, които да не провокират сътресения в управлението и във формирането на парламентарното мнозинство. И да търсим искреност, когато разговаряме с всеки поотделно, за да може действително да има доверие, което е важно - и за управлението, и за държавата.

- Казвате ми да не очакваме сътресения в мнозинството, стабилни сте?
- Точно така. Парламентарното мнозинство е една конструкция, която постоянно е под напрежение. Но това е една допълнителна гаранция, че всеки трябва да бъде достатъчно премерен и достатъчно отговорен. Защото отговорността за формирането на това правителство е на всички парламентарно представени партии и на четирите групи в НС, които гласуваха за това управление. Като, разбира се, всеки трябва да запази своята идентичност.

 

Кристина Кръстева

24 часа"

 

Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тоя пипон нали бе с ефективна присъда? Какво прави в парламента?

07.03.2015 08:33:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.