• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Борисов: Не е важно какво пише в Бялата книга, нито един от вариантите в нея няма да стане

Борисов: Не е важно какво пише в Бялата книга, нито един от вариантите в нея няма да стане

/КРОСС/ „Бялата книга дава теми за разговор, тя няма никакъв реален ефект върху нас". Това обяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна по време на разискванията по питането на лидера на БСП Корнелия Нинова относно Бялата книга за развитието на Европа, предложена от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, предаде „Фокус".

„Да си хабим времето какво пише в Бялата книга и кой вариант днес не е важно, нито един от тези варианти няма да стане", посочи той.

„Хората си пишат, има Бели книги за едно или друго. Не знам дали и ние не писахме Бяла книга в един от опозиционните дебати. Може и ние да сме писали", коментира Бойко Борисов.

„Истината е, че зависи от самите държави. Ако искаме да сме на първа скорост, трябва да се атакува чакалнята на еврозоната, да има бой по корупцията, реформи, кохезионна политика и свързаността на региона да се развият и тогава ще сме на първа скорост", поясни премиерът.

„Ако не искаме да се движим на първа скорост, другите не са ни длъжни. Бихме ли спрели заради Македония, Черна гора и Босна и да кажем, че докато не стигнат до нас, България ще стои на това ниво и ще чака. Няма да го направим. Казваме им правете бързо реформи, да ни достигнете, ще ви помагаме, но не ни забавяйте нас", обясни Бойко Борисов.

"Истината от тази Бяла книга е, че не трябва да се допусне Европа на две или повече скорости и кохезията да отпадне. Ако ми дадете да пиша анализа, тези две точки ще бъдат изводите", обобщи темата премиерът.

Той коментира и един от най-тежките проблеми, пред които ще бъде поставена страната ни по време на председателството си на Съвета на Европейския съюз, а именно излизането от Великобритания от Европейския съюз.

„Брекзит ще бъде тежък процес. Преди да дойда тук, се видях с британския министър сър Алън Дънкан, който беше в Министерски съвет. Единственото, което е ясно, че тези знаещи и можещи българи, които работят във Великобритания, те искат да си ги запазят. Ние, като държава сме дали много пари да обучим тези доктори и медицински сестри и те наготово са ги взели", заяви Борисов.

„Ту може да се дебатира. Редно ли е държавата да те обучава и накрая да си заминеш, без да дадеш един лев?", каза Борисов.Министър-председателят обяви и че в момента в Брюксел има засилен интерес към Западните Балкани.

„Най-сетне „Берлинският процес. Според мен след 4 заседания, стартира в Триест, защото когато канцлерите на Германия и Австрия, президентът на Франция и премиерът на Италия са на едно място, с Борис Джонсън, лидерите на шестте държави, плюс България като специален гост, отчитайки това, което сме направили на Балканите, има реален шанс „Берлинският процес" да стане реалност на Балканите", заяви Борисов.

„Действително има много интереси", допълни той.

Премиерът Борисов обърна внимание и на дебата за необходимостта от обща европейска армия.

„Няма логика да нямаме европейски въоръжени сили. За да ги нямаме, има други лостове, които действат, но все повече държави започват да си дават сметка", коментира Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.