• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Борисов: Чакам ЕК да одобри директна тръба за газ от Русия към България

Борисов: Чакам ЕК да одобри директна тръба за газ от Русия към България

/КРОСС/ „България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите".

По думите на Борисов всички компресори са американски и са най-добрите. Според министър-председателя утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ.

„Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех", коментира Борисов.

„Там, където има газопровод, войни няма. Ако е важна газопреносната мрежа на България, няма да бомбардират. Друг е въпросът с девет самолета ще спрем ли руската авиация или турската, но и това е друга тема. Ние дори военната стратегия трябва в съвременните условия да преосмислим", допълни Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток" да идва директно от Русия към България, за да не бъдем зависими от Турция.

"Казах им, че аз ще си подпиша в лицето на Министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток" в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси всъщност целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле", обяви Борисов.

"Благодарен съм на ЕК, че възприеха да запазим стратегическото си място за транзит на газ", коментира още Борисов.

По думите му процесите в Турция вървят със сила, която трудно може да си представим. Освен това, на практика прекрояването на енергийните потоци - коренно различно от това, което е в момента, и то върви също със страшна сила и е необратимо. Използвахме времето и направихме доста в газопреносната мрежа, подменихме компресорните станции, изграждаме интерконекторни връзки. С Румъния вече ни е готова. Сега се строи с Турция, Сърбия, Гърция", каза Борисов.

Той посочи, че се е разбрал с премиера на Гърция Алексис Ципрас, ако всички върви добре, през октомври да правят първа копка за интерконектора с Гърция. Той обясни, че разковничето на всичко е добавката в името на газовия хъб - "европейски". „Южен поток" не влизаше в правилата на третия либерализационен пакет. Европейският газов хъб „Балкан" изпълнява абсолютно всички изисквания на европейското законодателство. Ние бяхме най-лоялния член на ЕС, дори на моменти до глупост в лоялността си", добави Борисов.

По думите му България е била абсолютно принципна, спазвайки санкциите и решенията на Брюксел и е европейско си семейство, а и като един от главните поддръжници на общия енергиен пакет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Боко си чака края, а той струва ми се няма да е никак хубав за него! За жалост се оказа прахосник и измамник, обичаш парите и лъжата! Жалко за България и българите, но с тая проруска сган трябва да се свърши веднъж и завинаги!

20.07.2017 10:20:53

Анонимен

Боко си чака края, а той струва ми се няма да е никак хубав за него! За жалост се оказа прахосник и измамник, обичаш парите и лъжата! Жалко за България и българите, но с тая проруска сган трябва да се свърши веднъж и завинаги!

20.07.2017 10:20:48

Анонимен

Първо питай руснаците какво мислят по въпроса. Така, докато си чакаш!

20.07.2017 08:35:57

Анонимен

Ако този наистина си вярва на това, което говори, то положението е отчайващо....не мога да повярвам, че такъв глупендер е избран да ръководи държавата....от друга страна ми се струва, че се прави на наивник за пред хората...да покаже колко е загрижен за държавата...наистина голямо шоу.

20.07.2017 00:45:45

Жоро

то я па трети мандат чака...

19.07.2017 22:20:38

Анонимен

Ами...ще почакаш...след като други решават вместо теб...

19.07.2017 18:29:15

Анонимен

Тоя смешник не се ли умори да твори и блъфира глупости и измишльотини!? Съвсем е изперкал и оглупял и нищо свястно не му идва в главата, а изглежда и няма кой да му подскаже от хранениците около него, че всичките му газови бръщолевения са НЕОСЪЩЕСТВИМИ!?

19.07.2017 16:33:34

Анонимен

Кавал!!!

19.07.2017 15:52:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.