• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Проф. Борисов: Действията на БНБ бяха неадекватни, хаотични и непремерени

Проф. Борисов: Действията на БНБ бяха неадекватни, хаотични и непремерени

/КРОСС/ "Една от възможните цели при разклащането на банковата система в България е падане на валутния борд." Такова становище изказа икономическият експерт проф. Борислав Борисов, член на НС на АБВ в предаването на TV7 News Room.

"Интерес за падане на валутния борд имат всички, които трудно обслужват големите си кредити, обясни експертът и припомни, че това вече е правено и се е случвало в края на '90-те години. Другата възможна цел е генериране на икономическа криза, а това означава преструктуриране на собствеността. Икономическата криза неминуемо води до политическа криза и до преструктуриране на властовите позиции", каза още проф. Борисов.

"Перспективата Европейската централна банка да поеме надзора на БНБ сочи снемане на доверието над БНБ", заяви проф. Борислав Борисов.

Той припомни, че още миналата седмица АБВ излезе с предложението външна независима експертна група да провери ефективността на банковото законодателство у нас и да осъществи контрол върху действията на БНБ по случая с КТБ и банковата система у нас.

"Около идеята за проверка от Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора върху българските банки се обединиха и политическите сили, които се събраха на консултациите при президента. Такова развитие ще намали вероятността от срутване на валутния борд, макар и да не я отстранява напълно", коментира професорът.

Проф. Борислав Борисов определи като неадекватни, хаотични и непремерени действията на ръководството на БНБ в момента на зараждане на банковата криза. И това може да се тълкува като некомпетентност, липса на професионализъм и липса на психическа управленска устойчивост в ситуация на криза.

Що се отнася до развръзката с КТБ, проф. Борисов коментира, че не предвижда адекватна перспектива - по отношение на пазарните механизми и икономическите изисквания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.