• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

АБВ няма да подкрепи промените в Конституцията на първо четене

АБВ няма да подкрепи промените в Конституцията на първо четене

/КРОСС/ АБВ няма да подкрепи промените в Конституцията на първо четене.

Но за да демонстрира добра воля, председателят на парламернтарната й група Борислав Борисов щял да гласува със "за", а останалите с "въздържал се" или "против".

В медиите и в парламента се появиха някои интерпретации, които меко казано са неверни и негативно насочени към ПП АБВ и парламентарната й група. Позволявам си днес да изложа основните положения на политическите ни виждания по обсъждания въпрос за конституционните промени. Подчертавам, че тези виждания последователно отстояваме от самото начало на поставянето на въпроса за съдебната система", заяви проф. Борисов.

Той посочи, че първо, след като са подкрепили актуализираната стратегия, първи са призовали за дебат и са предложили реални промени в законодателството. "Второ, във връзка с желанието за ефективна съдебна система, внесохме свой разработен законопроект за промени в Закона за съдебната власт. Да се спекулира с това, че АБВ е предложила веднъж същите текстове, а сега не ги подкрепя, е пример за слаб юридически професионализъм. Трето, представители на АБВ не подкрепиха при гласуването промените в Конституцията в комисия, защото сме против подхода и конкретни законодателни предложения", допълни проф. Борисов. Според него, нито един от въпросите и възраженията им не са били взети под внимание.

"Точно тогава бе сложено началото на внушението, че АБВ е против реформата. Нека изчакаме писменото становище на Венецианската комисия. Четвърто, позицията на АБВ е непроменена, ние сме за конституционна реформа по първите два пункта. ПГ на АБВ ще гласува "въздържал се", като председателят ще гласува "за" и ще подкрепи промените, които не противоречат на заетите от нея позиции", уточни проф. Борисов. Той заяви, че след срещата на парламентарната им група с Бойко Борисов, която протекла в конструктивен дух, от АБВ са се съгласили да подкрепят предлаганите промени, но при промяна на съотношението в прокурорската квота. "Парламентарната ни група няма да подкрепи проекта с подобно разпределение на квотите. Струва ми се, че някои от ръководителите на парламентарните групи трябва да се замислят защо и как така Бойко Борисов сам се зае да води преговори с парламентарните групи за конституционните промени. Диалогът е непознат като смисъл и действие за някои ръководители на парламентарни групи", каза още проф. Борислав Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.