• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Андрей Райчев: В решението на Борисов има невидими международни ангажименти

Андрей Райчев: В решението на Борисов има невидими международни ангажименти

/КРОСС/ Господин Борисов умее да представя своето управление като страдание и вид услуга, която ни прави. В това премиерът е много добър, каза социологът Андрей Райчев в интервю за BTV.

Оставката на Веселин Вучков говори за едно по-скоро моментно напрежение. Не мисля, че тя е начало на нещо предварително замислено. Ситуацията, като цяло, изглежда като своеобразен бас между ГЕРБ и Реформаторския блок - кой кого използва в коалицията. Партията на Борисов обаче е силна и с 1-1,1 милиона избиратели не се страхува да ходи по всяко време на избори. А каква е ситуацията с реформаторите? Самото им име показва, че са в правителството, за да се извършат реформи в държавата, но не виждаме никакви сериозни реформи - нито текущи, нито в перспектива. Не започва сериозната реформа в здравеопазването, в образованието щяхме да съкращаваме университети, а се оказа, че всеки момент ще се увеличат с три. За съдебната реформа няма какво да говорим, защото сама по себе си тя е по-различна реформа и не изисква чак толкова средства, а става дума за кадрови промени в системата и някои законови промени, коментира Райчев.

Оставката на вътрешния министър е важно събитие. В решението на премиера има и невидими за нас международни ангажименти, ние сме зависими логистично от развитието на конфликтите с „Ислямска държава" и в Украйна, каза още социологът.

Не вярвам в теорията, че Местан и Борисов стоят някъде на тъмно и решават някакви неща. Но е сигурно и видно, че ДПС са важен фактор и в днешната политическа ситуация и един от най-очевидните примери за това е, че в крайна сметка Бойко Борисов и ГЕРБ се върнаха на власт именно заради решението на ДПС преди шест месеца да оттегли доверието си от коалицията с БСП, отбеляза Райчев.

Според социолога няма конкретна връзка между оставката на Вучков и посещението на директорът на ФБР Джеймс Коми, а по-скоро става дума за съвпадение. Конфликтът между министър и главен секретар е класически за МВР. Изненадващото е обаче, че това се случва по времето на Борисов, и то с участието на човек като Вучков, който назначи самият той.

Социологът отново отбеляза, че не очаква настоящото правителство да започне да провежда някакви сериозни реформи. Финансовата политика показва, че те нямат сериозно намерение за това. С вземането на заем правителството си осигури едно относително спокойствие и възможност да запушва за известен период възникващите по места и сектори дупки и потушаването на евентуални протести в тях. В тази връзка според Райчев поне до края на годината не се очаква правителството да падне или да бъде застрашено от някакви протестни действия. Друг въпрос е целостта на коалицията и възможността тя да се разпадне в даден момент, което според социолога няма да е невероятно събитие.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.