• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Борисов съветва Заев да не подава оставка

Борисов съветва Заев да не подава оставка

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов е посъветвал македонския премиер Зоран Заев да не си подава оставката заради това, че не се очертава решение за даване на дата за преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС. Министър-председателят е в Брюксел за заседанието на лидерите на страните-членки. 

По-рано македонският премиер беше заявил, че правителството ще падне, ако това не се случи. По този повод премиерът Борисов заяви:

"Нищо не е приключило, просто е отложено така, както в София на Съвета и това беше формалното обяснение, отива май месец по време на Хърватското председателство. Това са и заключенията в София. Да, има страх от разширяването, безспорен, но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета, показва, че огромната част от държавите са за тези две държави да получат своята перспектива".

Среща за европерспективите на Западните Балкани в Загреб

Лидерите на страните-членки са приели заключение, според което приетото в София решение за европейската перспектива на Западните Балкани ще продължи и в Загреб, на втората среща ЕС-Западни Балкани. Инициативата е била на българския премиер Бойко Борисов, който съобщи новината пред журналисти:

"Малко емоционално беше, но накрая всички се съгласиха да напишем едно изречение, всъщност, това, което решихме в София, да продължим да го разискваме в Загреб на следващата Среща на върха за Западните Балкани и по-специално за Северна Македония и Албания. Прие се, така че имаме вече няколко изречения, които дават тази перспектива, за която толкова много настояваме".

Министър-председателят каза още, че не вижда причина след договореното примирие в Сирия снощи България сама да си налага ембарго за износ на оръжия в Турция. 

Оптимизъм за мониторинговия доклад

Борисов изрази оптимизъм за очаквания скоро доклад по механизма за сътрудничество и проверка:

"Доклад ще има. Ние сме изпълнили абсолютно всички препоръки. Оптимист съм, защото абсолютно всичко, което искаха, ние с решение на Министерски съвет, с нарочни писма до Европейската комисия, с поети ангажименти за Венецианската комисия, така че няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили в момента".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не може да си Заев и да си президент. Трябва да си нещо по-героично.

21.10.2019 22:29:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.