• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Борисов: Не зная как симпатизантите на БСП биха приели нова коалиция с ДПС

Борисов: Не зная как симпатизантите на БСП биха приели нова коалиция с ДПС

/КРОСС/ Reuters: По-малко от две седмици преди изборите, какво е впечатлението Ви от предизборната кампания?

Бойко Борисов: Когато има предсрочни избори, е видно, че политическите партии не са работили добре. Да се връщаме на състоянието на държавата няма смисъл. И БСП не би върнала мандата, и ДПС не би излязла от властта. При състоянието на „Атака" надали и те биха напуснали, ако не знаеха реалното състояние на държавата. Скоро бяха изборите за евродепутати, преди една година бяха парламентарните избори. Много кампании се събраха в кратък период от време. За разлика от други кампании, ние сме много умерени, много внимателни. Нашият проблем, на ГЕРБ, е в това, че ние можем реално да управляваме след изборите. Когато има такава „опасност" човек може да си позволи да каже само това, което действително може да направи. С една дума нито обещания даваме, нито илюзии създаваме в хората. Да, има нови партии, които си го позволяват, но може би никой не ги приема насериозно. В кампанията хубавото при ГЕРБ е, че имаме много построени неща - зали, паркове, площади, които и сега си ги откриваме - вече излизат наяве построени неща - магистрали, мостове. И има какво да показваме. Така, че хората знаят. И слабостите, които сме имали, очакват да ги преодолеем. И разбира се, имат надежда, че ще продължим в изграждането на България.

Reuters: И Вие, и други политически лидери, и анализатори, всички говорят, че след точно три пъти на избори за последните две години, петото правителство, което ще се избере, България има нужда от стабилност. И най-вече след година и половина политическа нестабилност. Социологическите проучвания дотук показват, че ще бъдете първа политическа сила, но не показват пълно мнозинство в следващия парламент. Как виждате да се осъществи тази политическа стабилност, какви са Вашите планове?
Бойко Борисов: Аз никога не обръщам внимание на социологическите агенции. По-притеснен съм, когато дават по-голям резултат. Нашият електорат е в големите градове, интелигентните хора, успелите, средната класа така да я наречем, бизнесът. Неслучайно, ние печелим във всички големи градове на избори. Много ме е страх да не си помислят, че дето се вика и без мен ще спечелят, и да не отидат да гласуват. Високият резултат, към който се стремим, е именно, за да има стабилност. Аз съм диалогичен човек и след това ще проведа разговори с партиите така, както ги подредят хората. Това при хипотезата, че сме първи. Ако сме втори, от сега заявявам, че който спечели изборите, ще получи нашата подкрепа. Това означава, че ние ще сме втори, трети или четвърти. Ще има нашата подкрепа, именно заради стабилността. Надявам се, така да разсъждават и другите колеги.

Reuters: Да разбирам, че ще говорите с всички подред и стоите зад идеята за правителство на национално съгласие или ...
Бойко Борисов: Спасение. Щеше да е на съгласие преди една година, когато ГЕРБ беше първа политическа сила, народът ни каза, че сме най-добри. А втората, третата и четвъртата решиха да правят експеримент и да управляват, и катастрофата е видна. Тогава можеше да търсим съгласие и аз го предложих от трибуната на парламента. Един глас да им дам за мнозинство. Разбира се, тогава ГЕРБ трябваше да получи поста на председател на Народното събрание, и те щяха да имат с него 121 и да управляват по-стабилно. Те решиха да унищожат ГЕРБ. Това е точната дума. Всички действия, всички анкетни комисии, всички действия, всичко, което се прави през тази една година беше с една цел - унищожаването на ГЕРБ като партия. Навсякъде, повсеместно, над 25 000 души са уволнени по политически причини през тази година и два месеца. А ние сме назначили като партия, спечелила тогава категорично над партиите от Тройната коалиция, някъде към 4 000 души.

Reuters: Може ли с тези партии от предишното управление, които очевидно ще бъдат двата най-големи партньора и в следващия парламент, да се търси такова правителство за национално спасение?
Бойко Борисов: Вижте, аз се надявам колегите да са си извели поука, така както и ние. Не знам как обществото би приело, как симпатизантите на БСП биха приели нова коалиция с ДПС. Изхождам от последните заседания на парламента, когато си говореха за вазелини, викаха си „Горчиво" и какви ли не обиди си нанасяха. Затова истински се надявам, че в главите на нашите опоненти, председатели на политически партии, стои въпросът за стабилността на държавата. И те също ще се съобразят с резултата от изборите и ще се опитаме да направим нещо за тази държава в едни предстоящи изключително тежки месеци. Виждате, от днес тече и наказателната процедура за КТБ, в екологията, за заменките. България, вместо да ползва европейската солидарност, може да се окаже, че няма да ни стигнат парите, само да си платим наказателните санкции.

Reuters: Какво точно следва след изборите, вярвате или не на социологическите агенции, ние нямаме друг индикатор, вие ще бъдете първата сила...
Бойко Борисов: Никога не говоря предварително, още повече, че могат да спретнат нещо като „Костинброд", което после да се окаже лъжа и балон, но...

Reuters: Добре, не го говорим със сигурност. Но това е най-вероятната хипотеза за момента. Кои са Вашите евентуални партньори и с кои бихте говорили за сформиране на кабинет?
Бойко Борисов: Аз не мога да говоря от името на другите политически сили. Дори и като покана. Аз съм убеден, че особено, ако на някои резултатите от изборите им са лоши, могат да се почувстват наранени или обидени. Да рекат да водят политика на конфронтация, реваншизъм, не знам... не мога да говоря от тяхно име...

Reuters: Днес във вестниците четох Ваше изказване, че Реформаторския блок го виждате като най-естествения Ви партньор, че това си е една направена коалиция. Исках да разбера дали това е позиция, която поддържате.
Бойко Борисов: Разбира се, аз го говоря от една година. Има няколко партии, които са член на ЕНП. Вие виждате, Манфред Вебер беше сега тук, на 30-ти за 3 дни идва Антонио Лопез, генералният секретар, ще обикаляме с него страната. И за закриването идва за 2 дни Жозеф Дол, председателят на ЕНП. Така че, ако не друго, общото политическо семейство, наречено ЕНП, би могло да помогне. Знаете, Жан-Клод Юнкер започна кампанията си в България. И никъде другаде не беше посрещнат така, и не се държа толкова сърдечно. Това, което ме притеснява напоследък е, че вместо „нарисувана", видима за хората, естествена коалиция, достатъчна коалиция за стабилност. Защото в РБ има прекрасни хора, прекрасни експерти, които с моите такива са и сега в добри отношения, в диалог по много теми, да не кажа по всички, мислим много сходно. Но в последния един месец г-н Кънев особено, дали под влиянието на Костов, който уж се е оттеглил от политиката, ма мине не мине някой ден, и изрази една теза, която след това те повтарят в рамките на седмица. И съм притеснен, че те работят именно срещу създаването на такава коалиция, поставяйки обидни или неизпълними предварителни условия. Съгласете се, не можем да седнем да водим разговор, след като те признават ГЕРБ, не ме признават мен. Ние се борим именно срещу задкулисието. Лесно е да излъча някой, който да говори от мое име и след това да стане премиер. Това честно ли е, към избирателите не е честно.

Reuters: Taкива разговори биха били трудни...
Бойко Борисов: Не заради нас. Затова казвам - те препречват пътя на създаването на такава коалиция...
Reuters: Правителство на малцинството с подкрепа, както през 2009 година. Възможен вариант ли е това, стабилно ли Ви се струва?

Бойко Борисов: Преди 5 години държавата беше в доста по-добро състояние, ние я оставихме в добро състояние. Сега няма система, в която нещо да е наред. Буквално няма такава. Едно правителство на малцинството, когато е необходима стабилност, е рисково за държавата. Дори когато и ГЕРБ е това малцинство. Нещо повече, и 121 депутати да имаме, пак стабилността е обречена, ако не намерим формула, на база на резултатите от изборите, с другите политически партии в парламента, да се потърси решение за стабилност. И това видях в кампанията, хората са се уморили от замеряне кой за какво е виновен. Искат решение, защото ако сега не се намери, тези месеци и има нови избори, аз няма да правя кампания. Просто няма да правя кампания, ще е безсмислено.

Reuters: Готов сте на разговор с всички партии, които ще влязат в парламента, така да Ви разбирам, нали?
Бойко Борисов: Поне тези, които считам, че може да се разговаря с тях.

Reuters: Може ли да кажем с кои не може?
Бойко Борисов: С „България без цензура" не може. С ДПС, които се държат най-разумно в момента в кампанията и са сатанизирани от всички. Разбира се, те направиха и доста за това си лице. Трябва да им се отчете това, което правят за етническата стабилност в България. Знаем, сегашният турски премиер какви изказвания е правел през предишните години, като беше министър. Но за съжаление, няма някъде организация в страната, която да не ме е буквално заклела да не направя коалиция с ДПС. С една дума - просто партията не я желае. Партията не желае такава коалиция и ще изпаднем в тежък риск за самата партия. Разбира се, ако имаме подкрепа и ние сме управляващи, в някои сфери ще е добре дошла. Разчитам много на БСП. И това за първи път на Вас Ви го казвам. Действително им пожелавам успех на изборите, защото ни е нужна силна лява партия. Но като казвам силна и отговорна. Не да си обясняваме защо от 2006 г. не са построили „Белене", не защо в „Южен поток" договора не са включили колко и какви такси ще взимаме от пренос на газ. Не защото са подписали с „Уестингхаус" споразумение, което самите те не знаят как може да се изпълни. С отговорна партия, с която да седнем и да кажем било каквото било - дайте сега да решим тези 3-4 неща в енергетика, социална сфера, доходи, инфраструктура, наказателни процедури, които текат в Брюксел. Безсмислено е отново да излезем пред обществото и да се замеряме кой е виновен.

Reuters: Говорим за така наречената гранд коалиция или ...
Бойко Борисов: Аз изобщо не говоря за коалиция.

Reuters: А за подкрепа за взимане на решения в парламента?
Бойко Борисов: Не би могло да говоря от името на други партии. Затова пред всеки мой отговор пред Вас, искам да слагате - ако. Ако изборите са така, ако резултатите са такива, ако ние бихме могли ще търся такъв разговор с партии от парламента. Ако сме втори, разбира се ще чакам да ни поканят пък ние да направим необходимия съпорт на политиката на другите. Това ще означава, че народът е избрал тяхната програма.

Reuters: Ако сте първи и в зависимост от резултатите сте готов на разговори за т.н. голяма коалиция?
Бойко Борисов: Не, далече съм от думите, които трябва да се кажат в тази посока. Защото утре всички медии ще гръмнат, че аз предлагам коалиция на БСП. БСП ще почнат да се изказват, че не щат или че никой не е говорил с тях. Аз говоря чисто прагматично, приемаме, че днес сме 5-ти вечерта и ако има такова подреждане, което Вие казвате - правилното за стабилността на държавата е да преспим с мисълта за резултатите и на другия ден да седнем и да кажем господа: Сътворили сме и хубави работи всички и сигурно и лоши неща. Имаме ли шанс да изкараме България от видната криза? Свалянето на кредитните рейтинги на България, дефицитите огромни. Отношението на Европейската комисия, отношението на НПО-тата показва, че всеки има доста кусури. Така че ще остане въпрос на разговори.

Reuters: Въпросът е, че Вие ще търсите начин за стабилно управление?
Бойко Борисов: Това - да.

Reuters: Разговори няма да се водят с ББЦ и ДПС не я желае партията?
Бойко Борисов: Това не означава, че и с ДПС няма да говорим. Но там, разговорът с ДПС трябва да е пред камери и с всички, за да не бъдем заподозрени в задкулисие.

Reuters: Добре, състоянието на КТБ е тема, която вече имаме и процедура, и Европейският банков орган ни разследва, и ЕК също има въпроси. Тези разследвания са свързани със законодателство. Това, което е по-спешно е, какво трябва, според Вас, да направи държавата по този въпрос - спасяване или фалит?
Бойко Борисов: Първо трябва да се изясни защо се стигна до тук? Защо беше нападната тази банка? Аз многократно съм обяснявал, че държавата подкрепя българския капитал и българския банков сектор, изпаднат ли в криза. И сме го правили многократно, към много банки. Това правехме и с КТБ. За съжаление, в 4-те години, в които управляваше ГЕРБ, ние управлявахме в най-тежката финансова криза в света, и не дадохме на нито една банка да се разклати. В последната една година, когато банките в света излязоха от кризата, тук отново се получи банкова криза. Като е Гечев, има някаква орисия този човек, винаги падат банки. И 1996 г., и сега. Но държавата в лицето на Орешарски, на Чобанов, на службите, ако щете, направиха големи поразии, теглейки държавни пари, създавайки седмици наред отношение към тази банка. Преди това направиха репетиция с Общинска банка. Искаха по същия начин да унищожат и Общинска банка. Само че, София яка, кметовете добри и удържаха. Нали не сте забравили, когато жандармерийски и полицейски коли обсаждаха Общинска банка и кметството на София, уж търсейки нещо - масово, с полицейско присъствие, за да плашат хората.

Reuters: Кой трябва да даде тези отговори?
Бойко Борисов: Аз считам, че правилно главният прокурор започна лично да се занимава с този проблем, защото и Прокуратурата беше силно заподозряна. И се надявам сега, заедно с Комисията за конфискация, с НАП, да направят така, че от една страна, никакво имущество от тази банка да не се разпарчетосва или похарчи. И в същото време, изобличавайки виновните, да се послушат финансистите. Защото в Европа сигурно десетки такива банки са оздравявани по времето на финансовата криза, включително и с експерти отвънка. Ние трябва да отидем в Банковия съюз задължително. И, разбира се, като първа точка, още на 6-ти, господин Искров трябва да си е депозирал оставката и да се избере човек, който може, с консенсус, с обществено доверие, да му доверим оправянето на банката.

Reuters: Трябва да влезем в Банковия съюз, ако направите кабинет, това ще е една от първите стъпки?
Бойко Борисов: Да, разбира се.

Reuters: А за самата банка какво ще правим?
Бойко Борисов: Ами, повтарям - това е сложна операция, която действително виждате на по два месеца, те отлагат отварянето й, докато дойде вече и процедурата на ЕК. И в същото време сега, ние не знаем колко е дупката в банката, минаха месеци наред и не се знае колкото са лошите кредити, действително тя може ли да се спасява. А, ако не може, откъде ще се вземат тези пари, освен Гаранционния фонд, от бюджета ли, да се изплатят поне задължителните вноски, които трябва да поемем съгласно Лисабонския договор.

Reuters: Тоест решение можем да имаме само след като се знае тая дупка или трябва преди това да се търси?
Бойко Борисов: Мисля, че нарочно Орешарски и Чобанов месеци наред държаха всичко в тази ситуация. Управлението на БНБ, продължава управителят на БНБ да не прави нищо. В същото време съда остави Гунев като подуправител. Да се стегнат и да си свършат работата. Вече минаха толкова седмици. Още говорим с хипотези. Много е различно, ако дупката е до колкото е капиталът на банката. Тогава има шанс да се спасява. Ако е по-голяма, няма кой да извади милиарди да даде за една банка. Всеки ще си купи лиценз на друга банка и ще дойде да си я направи с тези пари.

Reuters: Имате предвид самата държава, все пак като политик и като бъдещ евентуално във властта представител сериозен. Държавната подкрепа е това, което държавата може да реши.
Бойко Борисов: Ако тръгне да се заздравява банката, повтарям - много са хипотезите, които не знаем. Най-вече дупката, най-важното не го знаем. Имаме добри финансисти и ще се вслушам в тях. Аз не случайно се срещах и с инициативни комитети, и с пострадали хора в банката. Всички си търсят парите. Въпросът е „може ли?" А може ли ще разберем, като квесторите излязат и кажат „Лошото в тази банка е в размер на еди колко си пари".
Reuters: Но все пак смятате, че ако капиталът е отрицателен, държавна помощ би била безсмислена, така ли да Ви разбирам?

Бойко Борисов: Тя, държавната помощ, тогава ще отиде в изплащането и подпомагането на тези, които имат до 100 000 евро.

Reuters: В процедура на несъстоятелност?
Бойко Борисов: В процедура на несъстоятелност. Затова е много сложно и чакам..., чакам отговори, за да предлагаме решения.

Reuters: За Вас кой е по-добрият вариант на...
Бойко Борисов: Включително се срещнах и с госпожа Емилия Миланова, с Бебо Гаврийски говорих, с Хърсев, с поне още 10 подобни финансисти... Ангарски... Чул съм много мнения. Но когато нямаш изходните данни, не можеш да дадеш отговор на уравнението. В момента имаме х + у = z, но не знаем колко е „х". Няма как да решим това уравнение.

Reuters: Нямате анализ например кое би било по-евтино на страната?
Бойко Борисов: Кое е по-евтино, кое е и по-стабилно.

Reuters: Основната теза все пак каква е, че трябва да се спаси на всяка цена или че трябва да се направи с по-малко пари на данъкоплатците? Или в смисъл, ако има такава поне на това, което можем по-плакатно сега в момента, в който не знаем колко реално е проблемът.
Бойко Борисов: Вижте, може би Вие сте сериозна медия и аз сериозен човек, достатъчно с хипотезите! Нека квесторите да си изкарат реалното състояние на банката и тогава вече ще изкарам пред мен финансовите си експерти те да говорят, аз ще кажа ние ще Ви дадем политическия гръб да го направите.

Reuters: Добре, с оглед на даже тука процедурата и срещу България за това, че в крайна сметка тя е за законодателство, но става дума за това, че с това си поведение България убива доверието в цялата гаранционна схема на депозитите в ЕС. Вашето мнение какво е, трябва ли да бъдат изплатени гарантираните депозити, трябва ли да има достъп до тях и може ли това да стане веднага?
Бойко Борисов: Гарантираните депозити трябва да се изплатят. Ние сме подписали Лисабонския договор като държава, поели сме този ангажимент. Хората, когато са си слагали парите, са се надявали, че поне има гаранция, поета от Европа. Загубиха се месеци наред, в рамките на този закон вече не знам дали има правилно решение. Това беше един от най-добрите закони, направени по времето на Костов.

Reuters: Тоест, не можете да кажете дали трябва да се изплатят тези депозити, трябва ли да се чака процедурата?
Бойко Борисов: Не мога да кажа, защото не знам реалното състояние на банката. Има и два, и три варианта има, в зависимост от това кога квесторите излязат да кажат какво е състоянието на банката. Тогава вече ще предложим пряко решение.

Reuters: Казахте, че е добре да седнете с останалите партии и да погледнете за основните предизвикателства на страната - решение за банката, проблемите в енергийния сектор. Решенията на ГЕРБ какви са в тази сфера, и във всички отделни, какво трябва да се направи след 6-ти. Предложенията и решенията, за да се тръгне напред. Какви са основните Ви цели?
Бойко Борисов: Година и 2 месеца лъжеха за реалното състояние на сектора. Нали популистки намаляваха цената на тока или го замразяваха, а се натрупваха задължения от НЕК, които надминават 3,5-4 млрд., никой не знае колко са. Има няколко варианта, по които може да се действа. Но и там включително, сега служебното правителство като влезна се намери, че няма договор за пренос на газ в „Южен поток", има само за задълженията, които имаме. Това, което имаме да плащаме, а не това, което имаме да получаваме. И сигурно и там ще намерим неща, които ще променят или ще ни дадат начин за по-добро решение. Очертава се тежка зима. Дали да продължим да задържаме така цената на тока, защото и в ДКЕВР няма доверие. Моето предложение е да бъде избран състава на ДКЕВР с поне 2/3 подкрепа от парламента. И когато ДКЕВР излезе с подкрепа от депутатите в парламента с ясно трябва или не трябва, с колко, как и какво иначе се случва в системата, честно да се разговаря с хората и да се вземе решение. Най-лесно е да продължим да задължаваме НЕК и да държим цената, най-лесно е.

Reuters: Анализатори казват, че ако цената се вдигне с 10 %, сигурно отново ще гледаме протести на хората по улиците зимата.
Бойко Борисов: Нямам отношение към това нещо в момента

Reuters: Решението на този въпрос е да се направи пълен преглед на състоянието на системата?
Бойко Борисов: Да, разбира се. Хората все пак трябва да знаят, че „Белене", милиардите, които се даваха там, си има цена. „Цанков камък" - над милиард, си има цена. Подписването за „Марица" 1 и 3 с гарантирани за 15 години високи изкупни цени за тока, произведен от тях, близо 2 пъти по-големи от държавните. ТЕЦ 2, който ги е подписал на времето, си има цена. 2006 г. - Законът за ВЕИ-тата, които ние бяхме длъжни да изпълним като действащ тогава закон, и на два пъти след това променихме цената на тока от ВЕИ, си има цена. И затова хората не трябва да допускат повече партии и политици, които това са го направили, или са допринесли за него.

Reuters: Говорихте и за 2 милиарда, необходими за безвъзмездното финансиране. На фона на дефицитите в различни системи, средства, необходими за КТБ, за енергетиката, очевидно, може би, ще са необходими някакви средства. Със заеми ли ще управлявате, как го виждате?
Бойко Борисов: Зависи заемът за какво се взима, ако се взима да платиш версиите на тези, които събориха КТБ, може да се наложи народът да дава милиарди, и това се счита за нещо естествено. Когато над 2 милиарда са отишли за безумния проект АЕЦ „Белене" и сега се съдим за 1,8 млрд. с руската държава. Българският народ дори не знае колко е неустойката, ако не изпълни договора с „Южен поток" или ако не строим на „Уестингхаус" реактора. Ние предлагаме тези пари да се дадат пряко за хората. Защото след 10 години първите панелни блокове трябва да бъдат обезлюдени и запечатани. Представяте ли си какво ще усетят българите. Огромната част живеят в панелните комплекси. С енергийната ефективност се удължава живота на блоковете, намаляваме разходите им за отопление и осветление с 30-40%, самите градове ще се урбанизират, ще станат по-красиви. Тези пари ще минат през средния и малкия бизнес - през фирмите, които ще строят, които ще правят това саниране. Като не взимаш на хората 30-40 % за ток и отопление тези пари ще се превъртат за потребление. Така или иначе, виждате колко милиарди са погубени. Хората ще видят като се върнат от работа, че 15 майстора мажат блока, слагат изолация и сменят дограмата. Мислехме варианти с кофинансиране от хората, но се оказа, че винаги има поне един човек във входа, който или няма пари, или не ще. А така процедурите ще се улеснят максимум бързо, и парите след това ще се върнат индиректно.

Reuters: Безплатно за първите 2 години?
Бойко Борисов: Точно така. В Германия го направиха, в Румъния. В Германия общините го направиха, защото са им по-здрави. А пък от друга гледна точка, като им увеличиш живота с по 20-30 години на панелните блокове, всъщност правиш собствеността по-скъпа. Децата ни ще имат жилища още 20-30 години повече. Сиреч, много плюсове са.

Reuters: Остава ли предложението като основна част от програмата Ви, общините да могат да добавят 2% върху данъка на доходите на физически лица?
Бойко Борисов: Точно така. Това е също децентрализация. Даваме възможност на скъпите градове да формират повече пари от данъци и да си оправят инфраструктурата. Не само да чакат на държавата. Примери колкото искате. Във Виена първият кръг, вторият кръг, третият кръг са различни данъци. Като искаш да живееш в София, и данъкът ти да е по-висок. Като искаш да живееш в Пловдив, Бургас, Варна, там е по-скъпо. И трябват повече естакади, повече мостове, повече метро, повече всичко отколкото в другите градове. Получаваш ги от държавата, ама малките градове и населени места казват, че всичко отива в София, Бургас, Пловдив, Варна и започваме да концентрираме населението в големите центрове. И пак остава възможност на общинските съвети, където са от всички партии, да седнат и да го преценят - дали да, или не.

Reuters: Последният ми въпрос е свързан с политическата стабилност, очевидно това, което всички очакват - и хора, и икономика, и бизнес, за да тръгне напред. Какви са, според Вас, необходимите първи или трите основни неща, които трябва да се свършат веднага след изборите, от правителството, което ще е на власт? Основните въпроси, които трябва да бъдат решени?
Бойко Борисов: То не може да се каже с едно изречение, но веднага трябва да се актуализира бюджета. В момента виждате, навсякъде протести, навсякъде хора, които искат пари, а и докторите днес пак поискаха пари. При спад на ръста в икономиката, спад в събираемостта на проходните агенции. Сами разбирате, че този, който е начело на държавата, не е Господ и няма откъде да вади непрекъснато пари, когато икономиката не работи. Това води до фалит-категорично. В първия ден след клетвата трябва да се смени управителят на БНБ, за да има репутационен човек - човек, на който да му вярват.
Reuters: Това е с цел да се възвърне доверието в банковата система?

Бойко Борисов: Тогава ще спрете да ни задавате въпроса за банковата система или за банката, а съответно управителят ще е дал брифинг и ще е казал какво е положението в банката и какво трябва да се направи. Веднага трябва да се промени законът за предварителното отчуждение. Нито магистрала „Хемус" може да стане, а всички други големи инфраструктурни проекти блокираха от тази глупост. По този начин няма да може да усвоим и еврофондовете, които имаме. Веднага трябва да се изгласува един ДКЕВР и да се промени закона - да може да се гласува с 2/3. Да бъде 100% това, което каже ДКЕВР и изпълняваме.

Reuters: Актуализацията на бюджета, според Вас, 3 % ли, както служебното правителство казва?
Бойко Борисов: Аз не знам какво са казали служебното правителство. Нашите сметки бяха много далеч над 3%, преди два месеца. Чобанов, като финансов министър каза, че трябва да се актуализира бюджета. Но БСП имаше единствено за цел, все едно на хартия да им изглежда, че са излезли от властта със стабилна държава. А всъщност нито фискалния резерв е пълен реално, защото като минат плащанията се оказа, че е празен. Всички искат пари, а в бюджета не са планирани. Плюс тези 1 млрд. за строителни компании, които са по общините, които имат да взимат пари. Плюс екологията, плюс спряната програма Конкурентоспособност, мога да изброявам с часове, но това вече никого не устройва да му казваш какви са проблемите. Решението на проблемите е важно. И аз се надявам на 5-ти вечерта, дори както папите ги избират, да се затворим там в парламента и докато не излезем с решение - народът го заслужава, чака го, иска го. Дори и репутационно партиите да пострадат от това, не говоря само за ГЕРБ, и за другите партии, но оценката, която ще дадат хората за изборите да ни принуди така да действаме, че да си спасим държавата. Вече говорим за кабинет на спасението. Не се ли спаси сега, от януари нататък, след едни нови избори, няма какво да се спасява и аз няма да участвам в това. Няма да правя кампания, няма нищо да правя. Затова обикалям сега град по град, село по село, и това обясняваме - не ни трябва мнозинството или големият резултат самоцелно, а да имаме добра стартова база за разговор с останалите колеги.

Reuters: Дефицитът може да кажем, че го очаквате над 3 % за тази година?
Бойко Борисов: Реалният дефицит е над 4 и половина. Ние сме го смятали, смятали. Сега като влезе живот и здраве в парламента, ще се види за какво са нужни парите. Защото ние така популистки всички гласувахме за Здравната каса, ама ето те искат още 117 млн. лв. И ще се окаже, че това което твърдяха БСП, че са им достатъчно тези пари, не е вярно. Можеше още тогава да ги дадем всичките. Но те искаха да са на 2% и удържаха до край това, за съжаление. Това са сметките. Хубавото във финансите е, че е математика и стои на компютъра.

Reuters: За догодина имате ли поглед колко би могъл да бъде?
Бойко Борисов: Задължително трябва да го свалим под 3. Не знам как ще стане за една година и то точно при тези огромни разплащания, които имаме. Но, ако не слезем под 3 ще започнат наказателни процедури, за да свалим дефицита. А помните, че четири години, когато ГЕРБ управляваше, само с Германия ни извадиха от процедурите за свръхдефицит. Добре звучи, нали? За една година видяхте какво направиха. Но искам да затворя тази страница, хората нямат нужда повече да им обясняваме колко е зле. Ако сме нация и народ ще се хванем, ще работим здраво, за една година ще се измъкнем от кризата. Не за един ден, за една година ще се измъкнем. Особено, ако сме разумни политиците и политическите партии. Да, винаги ще има някакви крякащи там по-малки, нека си го правят. Говоря за тези, които все пак, ние сме от младите партии, има и стари партии, които също трябва да поемат отговорност.

Reuters: Това измъкване не идва ли през борба с корупцията? Знам, че звучи много плакатно така, обаче всички инвеститори отвън това казват.
Бойко Борисов: Това е съдебната система. Не искам да ги нападам сега и аз. В края на краищата на инвеститорите отвън какъв им е проблемът - когато отиват в съда и примерно видно за тях решение не се приеме, излизат и почват да приказват. Затова истински се надявам и чрез избора на нов ВСС, със самата съдебна система, ще се вслуша в това какво ни питат хората по площадите. Те ги питат чрез нас тях. Но понеже тя е независима съдебната система, аз не мога от тяхно име да отговарям, а не мога и да им се намеся, защото пази Боже. Истински се надявам на честните хора в съдебната система, на тези с репутация, те са българи и съм убеден, че те не мислят, че живеят изолирано от държавата и че когато свършат парите в държавата, те ще свършат и за съдиите и прокурорите, и за издръжката на техните палати. Всъщност стожерът на една стабилна държава е съдебната система. Аз обещавам да не им се бъркам по никакъв начин, не че съм се бъркал. Но, надявам се те да си я приведат, надали има по-добри специалисти от тях, които са в съдебната система, нито можете да внесете отвън. Имаме мониторингов доклад за България, да го изпълняват и да си я реформират така, че да носят с чест това име - съдия, прокурор, следовател.

Reuters: Нещо, което не Ви питах, а искате да кажете?
Бойко Борисов: В завършек на това, считам че още политическите партии в България, въпреки 24 години минали от прехода, не са достатъчно отговорни, че да им се повери и ръководството на главния прокурор. Затова е по-добре, нещо, което е правилно и в много държави го има, но в България не сме дорасли е точната дума, затова трябва да си е в съдебната система, за да е независим.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И като си помисля, че това нещо по-нагоре, простак и неук шоп, се готви да ни управлява! Вече му сърбахме попората, хайде стига толкова!!! Не му ли стигнаха милионите от бухалковия период, "секретарстването" в МВР, кметуването! Петстотин документа за заменки в София, подписани от него, уж били фалшифицирани!!! Да не споменаваме премиерството му, когато 40% от парите по европейските договори отиваха за него, 20% за тези от типа на осъдения Цвъцко, а накрая за работниците и мелките фирми няма пари! Магистралите му се разпадат на другата седмица след откриването, хората стоят гладни заради неговата лакомия! Да пази Господ България и да не допуска такова чудо втори път в управлението!!!

01.10.2014 23:54:36

Анонимен

И като си помисля, че това нещо по-нагоре, простак и неук шоп, се готви да ни управлява! Вече му сърбахме попората, хайде стига толкова!!! Не му ли стигнаха милионите от бухалковия период, "секретарстването" в МВР, кметуването! Петстотин документа за заменки в София, подписани от него, уж били фалшифицирани!!! Да не споменаваме премиерството му, когато 40% от парите по европейските договори отиваха за него, 20% за тези от типа на осъдения Цвъцко, а накрая за работниците и мелките фирми няма пари! Магистралите му се разпадат на другата седмица след откриването, хората стоят гладни заради неговата лакомия! Да пази Господ България и да не допуска такова чудо втори път в управлението!!!

01.10.2014 23:54:31

Анонимен

Много дълго интервю.Този пидал не знае толкова думи.

30.09.2014 15:31:26

wolkman90

Как иначе да се прикрива човека

30.09.2014 09:45:26

eco78

Ти си гледа твойте кахъри, БСП си знае работатата

30.09.2014 09:38:22

Анонимен

Виж го ти за какво се загрижил. Будала,ти тнямаш ли си партия, за която да мислиш,че си се загрижил за БСП и нейните избиратели? Ама всеизвестно е,че нищо не отбираш от политика, от управление, затова все гледаш да одумваш околните, все те са ти криви.Глупец!

28.09.2014 19:51:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.