• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Ще строим ли АЕЦ "Белене" или ДА

Ще строим ли АЕЦ "Белене" или ДА
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ГРЕШКИ ТРУДНО МОГАТ ДА БЪДАТ ОПРАВЕНИ ПО ТЕЛЕФОНА

 

/КРОСС/ Тия дни премиерът Бойко Борисов събира доста злоба. Бил говорил с президента Владимир Путин за осъществяването на Големия енергиен шлем и това подразни всички българи с добра памет. Все пак Борисов нарече „Белене" - гьол с шарани, а първият му финансов министър Симеон Дянков даже искаше да напляска руснаците. После плавно мина на руска служба в Москва и забрави кого и защо искаше да напляска.

Пак Борисовите правителства 1 и 2 се заиграха с американо-японския търговец на ядрени технологии „Уестинг-хауз", който както се разбра напоследък, май няма да строи „Козлодуй 7". Само разигра с черния кон един тъп, селски гамбит, с който матира проекта „Белене" по поръка на Държавния департамент. И ни докара арбитраж за 620 млн. евро. Според грубите сметки на Борисов - около 30-40 млн. евро до този момент. И сметката, макар и правена през пръсти, набъбва стремително с по 167 000 евро на ден.

Е, няма как да се забрави лесно кой и как си уреди втория мандат, срещу спирането на „Белене". Но, от друга страна, и бабите по селата вече са на ти с ядрената тема. За фейсбук експертите пък да не говорим. Всеки плещи, всеки се пени, бая народ даже спекулира, че на Борисов му се вижда краят, щом се обърна към руснаците.

Истината за паническото обръщане към Русия на управляващата клика, както винаги ще види бял свят, само че по-късно, когато реална полза от пробуждането може да няма. И да, има логика в раздразнението, което събуди в премиерската душа президентската кандидатура на генерал Радев, издигнат от БСП, забележете. Около това ярко политическо събитие се върти един натрапчив спомен от посещението на американския посланик Ерик Сет Рубин на „Позитано" посред бял ден преди месец. Възможно е тази червена кандидатура да е с американска благословия и тогава става ясно защо Борисов се опитва да вземе обратния завой с 200 км в час.

Борисов ще търси изход за себе си и ще направи всичко, за да се задържи. Но дали това ще е с благоприятен изход за Големия шлем е въпрос на въпросите. Защото има политически грешки, които не е лесно да бъдат поправени. И не защото България е загубила стратегическото си предимство в очите на руската администрация. А защото времената са други. Условията, а ако щете, пък и финансовите възможности на Русия, на България, изобщо дневният ред на белия свят, както наричаме Запада, вече не са същите, като през 2009 - 2012 г. Тогава, когато енергийните проекти можеха по-лесно да съберат инвеститори от четирите краища на света, но презрителното отношение към едни десет милиарда лева суха пара на нашите управляващи буквално изядоха главата на ядрената ни енергетика и потопиха баланса на злощастната Национална електрическа компания с няколко милиарда лева.

Вълненията около бъдещето на енергетиката ни днес изглеждат нелепи, на фона на военната операция на Русия в Сирия. На фона на предстоящото посещение на Ердоган с неговите газови планове за „Турски поток". На фона на изнасилваната и „бежанските" атаки из гостоприемната Европа. Сложете си ръката на сърцето и кажете честно - как ви се струва осъществяването на инвестиционни проекти за 15 милиарда евро на територия, подготвяна от години за военна инвазия срещу Русия. В условия на спадаща финансова мощ на всички гореспоменати империи.

Дали „Росатом" още е готов изцяло да финансира АЕЦ „Белене", предвид и ангажиментите му по отношение на унгарската АЕЦ „Пакш" на същата стойност, междувпрочем? Точно допреди година-две руската държавна корпорация разполагаше с достатъчно фондове за да предложи на българското правителство до 100% финансиране на строежа, но оттогава бая вода изтече.

Пък и нали нашите идиоти, подтиквани от евро-атлантическите ортаци, непрекъснато търсят „чужд" покемон за инвеститор във Втора атомна. Че даже и офшорен покемон са готови да пуснат да строи ядрената централа, само да не е руски, че им се карат от Брюксел.

По въпроса с генералния инвеститор се мълчи упорито, а той е ключов за енергийните проекти. Русия е във война и там тече много сериозен процес по въоръжаване и превъоръжаване. Приказките, че сме щели да продаваме реактора напред-назад по света и някой друг да ни плати задълженията по проваления проект, в тази конкретна обстановка, са просто несериозни. Да не кажа престъпни, защото подвеждат цялото българско правителство.

Надеждите, че Иран щял да купи реактора, се срутиха с трясък. За да купи Иран реактора, трябва да има нов ядрен проект с Русия. Оборудването за ядрената централа е с двойно предназначение и е предмет на строга военна и икономическа тайна.Е, има ли Иран такива намерения към този момент? Нека почнем оттам, за да не се лети напразно на държавна сметка.

Успоредно вървят едни упорити слухове, които като нищо може да са верни, че АЕЦ „Белене" щял да бъде опакован като частен проект. Демек, баш на нашата разградена територия, през която всякаква и ди лека сган най-безпрепятствено търчи по диагонал, при това возена с полицейски патрул, изведнъж ще стане привлекателна за горещите пари на разни хеджари и прочее богаташи, които може би се чудят как да си операт офшорните сметки. Понеже на Борисов му текнало да строи АЕЦ, газопровод, че даже и петролопровод.

Отдолу ислямизирана Турция става все по-непредвидима, не се знае колко още ще изкара Ердоган на поста президент, в Косово се размириса на барут, а и не смеем да мислим кой точно патрулира неканен из нашите териториални води. Пита се в задачата: какво пушат тия мераклии, дето му пълнят на Борисов главата с идеи за частни ядрени проекти и инвестиции от трети страни.

Ако нашите „олигарси" нещо са се наточили да изперат в проекта за Втора атомна, това вече е друга тема. Но тя поражда още повече въпроси и изглежда направо несериозно на цялата тази сложна обстановка.

И пак да попитаме: а къде в схемата е „Уестингхауз", какво ще правим с „Козлодуй 7". Най-малко г-жа Клинтън ще попита за това в някакъв момент, ако не на нас, поне на нея да й се отговори честно.

Действително единственият правилен вариант е да построим АЕЦ „Белене" и няма нужда Борисов да бъде плют за това намерение. Не можем да критикуваме еднакво Борисов и като спира „Белене", и когато иска да го стартира наново. Въпросът е принципен и иска задълбочено отношение, каквото за съжаление не демонстрира ни една от големите политически формации. Десните например очевидно са в ступор от последните Борисови пируети. Мълчат. Само един Георги Касчиев, бивш енергиен шеф, нещо пак споделя по сайтовете срещу проекта „Белене". Щял бил да спре „Козлодуй", за да се продава скъпият ток от „Белене". И още - да се строи ядрена мощност, когато зелената енергия поевтинявала.... А що тогава не поевтинява и миксът, бе, експертите!? Ами зеленото натиска цената на тока на горе, тъй че се уредихме с още 3 арбитража, този път от
ЕРП-тата заради „зелените" ви далавери.

Истина е, че енергийните проекти с Русия биха вдигнали на крака енергетиката ни, така че приветстваме всяко едно усилие от правителството в тази посока. Само да не го обръщат на фарс. Да не фамилиарничат излишно, а да се държат достойно по преговори и по международните линии. Ако са сериозни. И не кроят пак някаква неясна, прибързано скроена финансова схема, в която да се натикат барабар с близкия антураж и любовниците си в проектите, защото ни АЕЦ, ни тръби, ни нищо няма да се случи. Тия шуробаджанащини веднъж изгризаха Големия шлем, понеже някои продължават да живеят със спомените си от едно време когато с братушките всичко се решаваше в тесен кръг и на маса. Времената са други. Путин не е Брежнев. И освен това ни следят под лупа от западна посока. Да не говорим, че ако проектът за Втора атомна се мафиотизира и се набутат вътре нашенски мутренски пари и друг човешки отпадък, можем спокойно един ден да осъмнем сите българи заедно пред портите на Свети Петър, воглаве с половин Европа.

Покрай „Южен поток" пак излишен шум. Все едно как ще я наричаме алтернативната на украинската тръба, може и газов хъб „Балкан". Съдбата им също не е решена, а украинският посланик у нас надигна вой до небесата, че бил против всеки енергиен газов проект с Русия, който заобикаля Украйна. Как ви се вижда тая. Накрая май пак сметките пак ще се окажат правени без кръчмаря.

Затова трябва да се пипа с кадифени ръкавици около тия проекти. Да видим по-напред какво ще договори Ердоган в Русия тази седмица. Дайте и това писмено разрешение от Жан Клод Юнкер, да го прочетем внимателно, да се допитаме до тези, които отбират от материята, преди да хвърчим като изпуснат балон пред вятъра. Били ни разрешили от ЕС да строим газов хъб, само че с достъп до тръбата на трети страни. Че това е същата депеша, която отдръпна Русия от проекта и накара Орешарски да метне „Южен поток" в архива.

Кого се опитваме да излъжем този път? Или пък цялата дунанма е, за да се прави напук на американците, които по нищо не личи да се радват на подновените ни връзки с Русия. Напротив, напротив. Чакайте да изберат Хилари Клинтън за президент, да видите как бързо и болезнено някои хора ще си спомнят как и защо потупваше по рамото Николай Младенов, за това че сме спрели проекта „Белене". Предположението на критиците на Борисов, че телефонните му разговори с президента Путин са чисто и просто пошла предизборна агитация за предстоящите президентските избори, не е съвсем без основание. И по тази логика излиза, че Борисов не е сериозен в намерението си по отношение на енергийния шлем.

Това би било фатално за България. Защото накрая ще си платим сметката два пъти, барабар с лихвите. Никой не вярва на лъжливото овчарче, което в наглостта си даже два пъти се опитва да излъже мъжете от селото. Само че никой, който си разиграва коня на гърба на бедния народец, прави маймунска политика и върти мръсен бизнес с държавните активи, никога не е умрял спокойно в леглото си. Няма такъв случай в историята. Въобще.

 

Източник: Нора Стоичкова / в. Уикенд/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

АЕЦ - "Белене" - в историята, А ВСИЧКИ КОМИСИОНЕРИ и КРАДЦИ - по ЗАТВОРИТЕ ! Стига шикалкавене, защото накрая ще играе калъча!!!

11.08.2016 17:21:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.