• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Борисов: Прегърнах Меркел, за да ѝ дам кураж. Без Германия нищо не върви

Борисов: Прегърнах Меркел, за да ѝ дам кураж. Без Германия нищо не върви

/КРОСС/ „Прегърнах Ангела Меркел да ѝ дам кураж, дано състави правителство". Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва в петата Среща на високо равнище по Източното партньорство на Европейския съюз, предава „Фокус".

„Докато Германия е блокирана с тези преговори нищо не върви, както трябва. Важно е в Германия, в Австрия да има правителства", каза още министър-председателят.

Във връзка с Брекзит, премиерът коментира: „За съжаление, все повече се говори, че може и без споразумение да стане излизането на Великобритания, но, разбира се, изобщо не ангажирам с моето мнение ЕС или нашето председателство. Просто това ми е усещането. Но на 11 декември имаме среща с г-жа Тереза Мей, с министъра на вътрешните работи, а финансовият министър си е заявил среща и той. Защото не само заради председателството, а най-вече в сферата на сигурността, борбата с тероризма, огромните връзки и невероятно добрите взаимоотношения, които има между полицейските служби, те искат да ги запазят на нивото, на което са сега. И аз не само, че не съм против, но това би било прекрасно и за България, и за сигурността в Европа. Надявам се да поддържаме добри отношения и да имаме един благоприятен сюжет", допълни Борисов.

На въпрос ако се стигне до този неприятен сценарий ролята на председателството ни ще бъде важна, защото Берлин няма да участва, Бойко Борисов заяви: „Истински се надявам Мишел Барние (главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС), който е един изключителен дипломат, да успее дотогава да си свърши работата".

„Надали има някой, който да не си обяснява, освен Великобритания, че ще излезе от ЕС една от най-мощните икономики, което не е добър фактор. Така са решили, това са гласували. Ние сме длъжни да вървим напред. Заради това подобни срещи като на днешния съвет, когато се разширява периферията и се дава възможност за по-добър стокообмен и повече държави да се приемат - да, не са идеални, всички и знам, че идеални няма дори в Европа, но колкото повече са тук при нас, колкото повече от нашите европейски ценности, диалога и компромиса са факт това е добре за Съюза", добави премиерът.

Относно подготвена ли е България за неочаквани събития, като „хард" Брекзит Борисов заяви: „Сега да кажа, че сме подготвени означава, че се надценяваме. Ако попитате, който и да е премиер тук или канцлер те ще ви кажат, че не са подготвени. Това не е решение само на България. Да, ще ни се струпа много, защото темите са много - източното партньорство, Западните Балкани, Брекзит, бюджетните рамки, европейската сигурност и отбрана, киберсигурността", поясни Бойко Борисов.

Премиерът уточни, че разчита и на колегите си в България - на президента, на председателя на Народното събрание, на партиите в парламента.

„Сега месец преди председателството да излизаш и казваш, че трябват предсрочни избори при положение, че само преди шест месеца им дадох да управляват. Дадохме оставка и казахме - ето, каквото каже народът. Не виждам това да е добър тон, но това си е тяхна работа", допълни Борисов.

Конкретно по темата на срещата на високо ниво за източното партньорство българският премиер коментира:
Черноморският район има много възможности и съм оптимист за изграждането на инфраструктура там. Трябва да знаем, че и сега двустранните договори и прекрасното приятелство, което имаме и с Грузия, и с Армения, и Азербайджан, и с Украйна, и с Молдова, и с Беларус, може само да се задълбочи. А и Черно море е едно прекрасно място - спомняте си, като бях против флотилията, това е, защото то може да стане място, откъдето да минават газопроводи. И не само от едно място, а от няколко места. Там може да има пристанище, може да има бизнес. Това е един район, който има много възможности", заяви той.

„Неслучайно цитирам Тереза Мей в сферите, в които и те са инвестирали и участват - в земеделие, животновъдство, винарство, жито, слънчоглед, където България отговаря и търгува в този регион. И съм оптимист. Развитието не само на тази инфраструктура, за която всички сме свикнали да говорим, но и интернет свързаността и възможността да се обучават студенти - България е пример за това", каза още Борисов.

Той даде пример с Военноморското ни училище, което по думите му обучава капитаните и моряците на почти всички тези държави.

„Така че за мен най-важен приоритет на нашето правителство сега е образованието и даваме възможност максимум студенти да се обучават в Европа и в България и по този начин да засилим капацитета за следващите години", обясни Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И като й се ухилва с тъпата си мутра какво й казва, като не знае бъкел немски!? Жалък и прост тип, станал за смях на Европа, но олигофренията Му пречи да се усети и спре най-после да излага България, защото Го и ненавиждат !

24.11.2017 22:05:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.