• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Борисов: Нито аз, нито ГЕРБ участват в сделката за ЧЕЗ, този път няма да има оставки

Борисов: Нито аз, нито ГЕРБ участват в сделката за ЧЕЗ, този път няма да има оставки

/КРОСС/ Нито ГЕРБ, нито премиерът по някакъв начин участват или имат отношение към сделката за ЧЕЗ, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредна пресконференция, предава БТВ. Той беше категоричен, че „този път оставки няма да има".

„В един момент се получава, че аз или правителството участваме в задкулисна, тъмна сделка. Не само че не участваме - ние нямаме влияние и отношение към тази сделка", допълни Борисов.

Той припомни ситуацията, когато заради високи сметки за ток беше свален първия му кабинет.

„Тези хора с това, че забавиха фактурите навремето и се натрупаха огромни сметки на хората... Следващите години стана ясно, че не е било така. Ние подадохме оставка. Сега в общественото пространство се насажда усещането, и то много планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, стоейки някой от нас най-вероятно зад нея, прави една такава сделка", каза Борисов.

По-рано през деня премиерът поиска от чешкия министър-председател в оставка Андрей Бабиш всички документи за сделката за ЧЕЗ, която е сключена в Прага и според чешкото право.

„Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми е изпратил, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български... И то от тези, които и преди, по някаква причина, са имали проблеми", коментира Борисов.

Той отказа да каже имената на банките, посочени в документите от Бабиш, но уточни, че тези банки са изпращали „писма за комфорт" и уверения за сделката. Той призова банковия надзор на БНБ да се намеси и да провери участието им.

Правителството също ще започне да проверява сделката, като ще бъдат проверени и въпросните банки.
Бойко Борисов призова президента Румен Радев също да се чуе със своя чешки колега Милош Земан и да обсъдят сделката за ЧЕЗ.

„Този път оставки няма да има и им обещавам на тези хора да ги разнищя този път докрай", закани се Борисов.

„Не само, че нямаме никакво участие. Това е толкова ювелирна, толкова хубава операция, (която) пак ни спретнаха. Знаят, че сме в чужбина. Знаят, че съзнанието ни е изключително ангажирано там и се опитаха да направят тази работа", коментира още Борисов.

Той заяви, че правителството ще подготви проектозакон, с който да се изкупят част от акциите в енергодружествата, за да може да се влияе на подобни сделки, които засягат държавата.

„Ще вложим цялата мощ на държавата. Да приемем, че опозицията е алармирала за случая. Ние ще се върнем и ще направим това, което е необходимо. Няма да им дам да ни петнят репутацията с подобни игрички. Един път ме свалиха от власт, сега пак се опитват", коментира още Борисов.

„Целият скандал, който сега ни спретват, е от същите тези хора, когато в публиката се е натрупало усещането, че аз или правителството стоим зад тази сделка, които ще загасят тока. И изведнъж 3 млн. души казват: „Гледай го сега тоя какво направи". Това е сценарият на тези гадове. И затова този път ще ги гоня докрай", каза още премиерът.

Борисов призна, че в момента държавата няма механизъм, с който да спре сделката.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЗАЩОТО НЕ Е НАГЛА КАТО КОРНЕЛИЯ И НЕЙНАТА ПАРТИЯ.

28.02.2018 06:03:40

Анонимен

В КОЧИНА Я ПРЕВРЪЩАТ ТЕЗИ КАТО ТЕБ ОТ ДОЛУ.

28.02.2018 06:02:16

Анонимен

ГА ТИ ЦЪФНАТ НАЛЪМИТЕ, ЩЕ ГИ ПОЧНЕ .ГАРВАН ,ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ . И ПРЕВЪРНАХА ДЪРЖАВАТА В МАЛКА ЕВРОПЕЙСКА КОЧИНКА .

27.02.2018 23:09:36

Анонимен

А защо министърката избяга като гузна, негонена. Сега тебе насади да отговаряш на въпроси.

27.02.2018 22:29:05

Анонимен

ПОЧВАЙ ГИ.ОТ КОГА ГО ЧАКАМЕ ТО БИВА ТЪРПЕНИЕ АМА ПРЕВЪРНАХА ДЪРЖАВАТА В МАЛКА РУСИЯ.

27.02.2018 20:02:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.