• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Борисов след важната среща: Не може между България, Гърция и Сърбия да липсват перспективи

Борисов след важната среща: Не може между България, Гърция и Сърбия да липсват перспективи

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе официална среща с гръцкия си колега Алексис Ципрас и със сръбския президент Александър Вучич в Солун.

Основните теми, които те тримата обсъдиха са енергийната и транспортна свързаност на България, Гърция и Сърбия. Бяха обсъдени някои от ключовите проекти като изграждането на ж.п. транспортна връзка между Русе и Солун, минавайки през Бургас и Александруполис, както и газовата интерконекторна връзка между България и Гърция.

Други теми бяха - сигурността в региона с оглед на бежанския и мигрантски поток.

Посещението в Солун от страна на българския премиер е част от поредица международни визити, които той проведе през последните дни. Преди дни посети Истанбул, след това и Триест. В италианския град беше поканен на заключителна вечеря на 4-тата среща на Върха на страните от Западните Балкани. Бойко Борисов там пое ангажимента и даде заявката, че ще се направи всичко възможно членството на страните от Западните Балкани да бъде приоритет по време на българското европредседателство.

Официална тристранна среща в Солун проведоха и външните министри на България, Сърбия и Гърция - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас и Ивица Дачич.

"Не може между България, Гърция и Сърбия да продължава да няма перспективи. За да може политическата класа да направи максимума, за да осигурят на своите народи просперитет". Това каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от „24 часа" на пресконференция с Ципрас и Вучич след проведената среща в Солун.

"Трябва да има надежда в хората, за да не напускат региона. Видно е, че нашето голямо европейско семейство е отчело факта, че Балканите са един нестабилен регион. Канцлерът на Германия, канцлерът на Автстрия и Макрон застават един до друг в мнението си за Балканите - това ни осигурява стабилност. Сега като, че ли всичко е по-спокойно, но това не ме успокоява. Амбицията на други държави в политическите системи на балканските държави ме притеснява. След срещата в Триест съм малко по-спокоен.

Много още трябва да се желае от трите страни. Не бива да се повтаря модела на бивша Югославия.

Трябва всяка една държава от Балканите да има пряк достъп до всяка от другите. В Белград има 50% повече туристи от България. Сега по Халкидики със сигурност се чува повече българска реч от гръцка", заяви Борисов.

"Изключително съм доволен от амбициите на Ципрас и Вучич, тези жп линии, които да ни свързват са ми мечта", допълни Бориснов.

"Имаме този шанс. Първата стратегия на Австрия е Дунавската стратегия. С тази жп линия през „Дунав мост" виждаме промени. Трите ни народа заедно са десет пъти по-силни. Така и другите колеги от Западните Балкани ще имат интерес и нещата ще се раздвижат".

"Борбата с корупцията и контролът трябва да са на изключително ниво, за да може народите ни да усетят колко по-хубаво е в ЕС", заключи премиерът.

"Срещата е изключително важна за региона ни. Важно е не само заради предизвикателствата, но и заради перспективите. Рискът от дестабилизация заради етнически и политически конфронтации, проблемът с екстремизма, последиците от мигрантските потоци са проблеми и ние всички искаме да работим за мира и диалога в региона", обяви пък Алексис Ципрас.

„"Разговаряхме върху някои важни теми, свързани с енергийни проекти и жп връзки. Споразумяхме се за изграждането на итерконекторната връзка и разширяването ѝ към Сърбия", каза той.

"Ние подкрепяме сръбската инициатива за Европейския съюз. Имат воля да изпълнят всички изисквания по предприсъединителната процедура", допълни гръцкият премиер.

Вучич от своя страна благодари за подкрепата на Ципрас и Борисов за европейския курс на Сърбия. Той обясни, че са разговаряли за инфраструктурни проекти и как да улеснят бизнеса.

"Трите ни страни заедно са три пъти по-силни", заяви доскорошният министър-председател и настоящ президент на Сърбия.

След тристранната среща, Бойко Борисов и Алексис Ципрас имаха още една важна среща, като проведоха разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, също пристигнал в Солун.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Амбицията на други държави в политическите системи на балканските държави ме притеснява.СИРЕЧ ОТ АЗИЯ

13.07.2017 21:06:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.