• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Бойко Борисов твърдо против цигарите : Забраната трябва да остане!

Бойко Борисов твърдо против цигарите : Забраната трябва да остане!

/КРОСС/ Контарбандата на цигари в България се увеличава с 0,6% за последното тримесечие на 2017 година, показват данни на тютюневите компании, оповестени на конференция в София. Според изчисленията на бранша в края на миналата година нелегалните цигари заемат 6,6%, като за третото тримесечие те са били 6%. Спрямо година по-рано обаче се отчита намаление от 1,2 на сто.

Премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, шефът на Агенция "Митници" Георги Костов, финансовият министър Владислав Горанов и представители на тютюневия бизнес БАТ,Финанс Консулт и др. участваха в конференция, посветена на проблемите в бранша. На нея бяха представени последните данни за нивото на контрабандата на тютюневи изделия в България през последното тримесечие на 2017 г. 

                    

Премиерът обяви, че ще разпореди спешна проверка заради ръста на контрабандата. Той обяви още, че ще използва данните в свой доклад, който ще представи в Брюксел в контекста на дебатите за намаляването на средствата за кохезионна политика.  

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че не подкрепя идеята на вицепремиера Валери Симеонов за либерализиране на режима на тютюнопушене в заведенията.

Всеки лидер на партия в коалицията има своето мнение, но въпросът не е поставян на коалиционния съвет. Ако бъде поставен, ГЕРБ няма да подкрепи предложението, каза Борисов и припомни, че именно неговата партия е въвела забраната, а и той подкрепя всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве.

Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите". Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод резултатите от проверки за контрабандата с цигари.

                      

Имам няколко въпроса. Единият е към МВР, той е ясен. В сряда като се видим, трябва да знаем защо тези областни дирекции са допуснали това увеличение. На картата ясно се вижда, че това е по пътя на магистралите или на юг, близко до границите и до лесен транспорт. Това са Хасково, Ямбол. Давам един месец срок, но да напишат какво е предизвикало това увеличение. 0,6% е половин кутия цигари, но за нас това е много, защото има повишение. В следващото тримесечие това трябва да се направи", каза още премиерът.

И даде пример с други европейски страни.

"В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда. Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда. Ако е вярно това, като сметнете лева към паунда и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди. Това ще го повдигна като въпрос на Европейския съвет", каза Борисов.

Такива рестрикции, които могат да ни вкарат в тъмния сектор, няма да ги подкрепим. Всички наши кампании са против тютюнопушенето и считаме, че това е един от основните фактори за нарушеното здраве на българите. От тази позиция не само няма да мръднем, а и ще бъдем най-строги и настъпателни. Убеден съм, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве и това е нашата политика. С колегите от МВР ще си вземем всички мерки", подчерта Борисов. 

И даде един месец срок.

"Не може в Шумен контрабандата да е 2%, Варна, Бургас – по 4%, а Хасково да ни вдига резултата до 17%. Близо като във Франция е Хасково. Не можем да допускаме такова нещо. Можем да ви уверим, че във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви. Две години и половина показват именно тази трайна тенденция, както намаляването на външния дълг", заяви още Борисов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.