• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Б. Борисов пред Д. Туск: Искам ясна позиция на европейските институции за АЕЦ „Белене”

Б. Борисов пред Д. Туск: Искам ясна позиция на европейските институции за АЕЦ „Белене”

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха тази сутрин големите енергийни проекти, които могат да бъдат реализирани на територията на България. Срещата в Брюксел се проведе по искане на Туск като продължение на телефонния разговор между двамата през миналата седмица, съобщава правителственият пресцентър.

На срещата днес премиерът Борисов поиска ясната и категорична позиция на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център. Той постави и въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт" във връзка с АЕЦ „Белене".

Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство, посочи министър-председателят и препоръча ускоряване на диалога в съвместната работна група между българската страна и ЕК по темата. Той изтъкна също неопределеността около проекта „Южен поток" и очакваната от Брюксел позиция за АЕЦ „Белене".

„България стриктно изпълнява задълженията си като държава-членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на Общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те касаят позиции и решения на ниво Европейски съюз", посочи министър-председателят Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пое ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми и гарантира, че страната ни ще получи становище по проектите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

НА КОГО МУ ПУКА КВО ИСКА ТОЯ

29.06.2016 12:43:24

Анонимен

Боцмана и помощник - капитана на потъващия "ЕС-Титаник" обсъдили какво да правят с "Белене"! Работата е ясна - спасявайте се по единично, лодките са ограничени! Има ли някой все още да вярва на "началниците на "ЕС-Титаник" как биха действали за "Белене". Пробойните се увеличават и ще продължават да се увеличават, само нашите евро-идиоти не го разбраха.

29.06.2016 11:56:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.