• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Борисов: Върнем ли се в историята, приключваме с бъдещето

Борисов: Върнем ли се в историята, приключваме с бъдещето

/КРОСС/ „Сега е моментът да се използва и българското, румънското, но и хърватското председателство, като тази тема може да се държи на дневен ред в продължение на две години. Убеден съм, че "Коридор №8" ще е като една пълноводна река, която ще помогне не само на България, но и на всички останали страни". Това заяви премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на правителствата на България и Македония, което се проведе в Струмица - родния град на македонския премиер Зоран Заев.

„Интересът за финансиране е много голям, защото всички виждат, че той може да се реализира... Това е тема, която е сигурно, че ще стане, защото е осъзната от всички... Направено е доста по трасетата на Коридор 8 като отчуждаване. При повече натиск и гарантирано финансиране проектът може да се осъществи", каза още Борисов.

Коридор 8 свързва Черно и Адриатическо море, България и Албания през Република Македония.

„Нашата политика е политика на присъединяване, защото това води до инвестиции и по-високи доходи. Хората искат да пътуват и да правят бизнес, ние трябва да им осигурим това... Там където се строи, не се воюва", подчерта българският премиер, говорейки за транспортната свързаност на Балканите.

Той допълни, че политиката на страната ни е да се присъединяват и в комуникацията, инфраструктурата и енергетиката, за да може хората да развиват бизнес и да се повиши нивото икономиката. Всяка една европейска столица трябва да е свързана.

"Това което ние предлагаме е една много видима стъпка за Балканите е, че Европа е с нас и мисли за Балканите и съм сигурен, че всички колеги са се убедили в красота на Балканите и трябва да се възползваме от това. Мисля, че перспективата НАТО и ЕС са възможни за Македония, но това е ваш избор", каза още Борисов.

Министър-председателят на България отново изтъкна, че когато се слагат пари в изграждане не се правят войни.

"На Балканите много трябва да се пазим от думите "нова епоха", "историческо". Аз и преди казах на колегите, че трябва повече скромност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция... Колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим, така че нашите доходи да достигнат тези в Западна Европа", каза Борисов.

Тайната на нашата политика е, че не е настроена за трети страни, а всички на Балканите да получим по равно и достатъчно и да дадем възможно на хората да развиват бизнес. За това е важно за нас нашите приятели от Сърбия, Македония, Черна гора и всички останали да са част от Европейския съюз. Не можем да оставим черни петна на картата, точно обратното, за това нашите проекти, които развиваме ще даде възможност да търгуваме. А историята показва, че там където е вървяла търговия, икономиките са били в отлично състояние. Върнем ли се в темата история, приключва бъдещето. Ние съвети не даваме, непоискана помощ не даваме, разглеждаме нашите приятели тук като добри съседи, с които можем да живеем", заяви Борисов.

Премиерът Борисов се обяви в подкрепа на общата работа между Българската и Македонската православни църкви.

„Ние не се месим в работата на църквата, но истински ще сме щастливи двете църкви да работят заедно в името на добруването на двата народа", каза той.

Борисов заяви, че с колегата си Заев са се договорили да направят практическите неща, които ще доведат до повишаване на стандарта на двата народа, а историята да оставят на учените. Така "можем да си направим живота само по-добър", каза българският премиер.

Той поясни, че до 2-3 месеца трябва да падне роуминга между двете страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.