• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

6 ползи от консумацията на червени боровинки

6 ползи от консумацията на червени боровинки

/КРОСС/ Краят на лятото и началото на есента е времето, в което все още може да намерите пресни червени боровинки по пазарите. Ситният плод може да се замрази или изсуши за зимата, тъй като има много полезни съставки.

Бензоена, аскорбинова и оксалова киселина, витамините В, С, Е, манган, каротин, са най-ценните вещества, които има в червените боровинки. От дълги години те се консумират не само заради вкуса им, а и най-вече заради всепризнатия им антисептичен, противогъбичен и антиоксидантен ефект.

Кои са най-големите ползи от консумацията на червени боровинки?

Отслабване

Всеки иска да има хубаво тяло. Ако включите червените боровинки към хранителния си режим, който комбинирате със спорт, ще стопите по-лесно излишните килограми. Плодът е нискокалоричен, затова се използва в много диети. Той засища и намалява чувството на глад в стомаха. Разнообразието от витамини в него възпрепятства превръщането на въглехидратите в мастни натрупвания. Тези елементи насърчават метаболитната система, а ако тя работи добре, това е предпоставка за отслабване.

Естествен антиоксидант

Витамин С, който е в изобилие в червените боровинки е силен естествен антиоксидант. Приемът на малките плодчета намалява вредното действие на свободните радикали и по този начин тялото усвоява по-лесно желязото от храните. Също така организмът изхвърля токсините и имунната система става по-устойчива на вируси.

По-красива кожа

Всеки плод, който е богат на витамин С и други микро- и макроелементи, подобрява състоянието на кожата. На първо място целулозата в плода помага при акне и възпаление. Тя прави и текстурата на лицето по-хубава.

Червената боровинка е мощен антиоксидант, който намалява бръчките. Борейки се със свободните радикали той забавя процеса на стареене. Така кожата изглежда по-гладка и румена.

В помощ на диабетиците

Много хора с инсулинова резистентност и диабет не бива да ядат много от плодовете, тъй като са прекалено сладки. Затова специалистите по фитотерапия препоръчват консумацията на червени боровинки сутрин или за следобедна закуска. Техните съставки намаляват количеството на захарта в кръвта.

За по-силно зрение

Компонентите в боровинките се отразяват положително и на зрението. Редовната консумация подобрява остротата на очите, тъй като поддържа баланса на кръвоснабдяването в ретината и очната ябълка.

Насърчават сексуалната функция

Червените боровинки са богати на витамин С, който поддържа жлезите, намиращи се в половите органи. Антиоксидантът подобрява кръвообращението в тази част на тялото, като прочиства кръвоносните съдове от токсините и насърчава притока на кръв.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.