• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Енергийната борса стартира от началото на 2016-а

Енергийната борса стартира от началото на 2016-а

София /КРОСС/ От началото на 2016-та година ще стартира Енергийната борса. Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той обясни, че представители на Норт ПУЛ СПОТ, върху чиято платформа ще се изгради борсата, са представили подробен план график, по който трябва да се движи проектът. Лиценз за тази дейност у нас притежава само "Българска независима енергийна борса", която е 100% собственост на Българския енергиен холдинг.
Разчетите на Норт пул спот предвиждат до 30 септември да са готови законовите промени, които трябва да осигурят необходимите условия за работа на борсата. До тогава трябва да се инсталира и самата платформа, обясни шефът на КЕВР Иван Иванов.
"Последните 3 месеца- октомври, ноември и декември - са предвидени за провеждане на тестови изпитания с оглед действително от началото на 2016-та година да заработи борсата", каза председателят на КЕВР.
Според Иван Иванов всички песимистични прогнози, че цената на тока, търгуван през борсата за нуждите на свободния пазар ще скочи с 30%-40%, са неоснователни.
"Крайният резултат очевидно ще бъде положителен както за енергийните дружества, който трябва да влязат в една наистина конкуренция помежду си в условията на равнопоставеност и в крайна сметка ще спечелят българските потребители", посочи той.
Със стартирането на енергийната борса ще бъде премахната и последната пречка за въвеждането на свободния пазар за потребителите на ток ниско напрежение.
На този етап все още не е решено дали битовите потребители ще излязат на свободния пазар още на 1 януари 2016 г. или няколко месеца по-късно.
През следващите месеци ще се реши и по какъв начин ще функционира самата борса и дали освен български производители на ток в нея ще участват и чуждестранни, съобщи БНТ.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.