• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Л. Дацов: Промените в пенсионното осигуряване може да срутят борсата

Л. Дацов: Промените в пенсионното осигуряване може да срутят борсата

/КРОСС/ Промяната на пенсионното осигуряване може да се отрази особено негативно на фондовата борса. Представените от правителството мотиви са малко по-корпоративно ориентирани. Голямото отражение не е толкова върху бюджета на НОИ, а върху фондовата борса и върху финансирането на бизнеса. Струва ми се, че някой цели да срути фондовата борса, заяви заместник-министърът на финансите в правителствата „Сакскобургготски" и „Станишев" Любомир Дацов в интервю за БНР.

По думите му с такова решение пенсионните фондове може да бъдат принудени да продават инвестициите си, които са основно в ДЦК и акции и облигации на дружества, които се намират на фондовата борса. „Ако бъдат принудени да изплатят сумите на хората, те трябва да продадат нещо. Представете си какво може да се случи на борсата при едни такива разпродажби", посочи Дацов.

Случващото се е илюстрация за игра с думата „реформа", доколкото реформа означава промяна. Вчерашното решение на парламента е пример за онова, което не трябва да се прави в пенсионната сфера, допълни той.

По думите му, Министерството на финансите е било задължено да даде разчети, вместо всички в момента да правят само догадки. От бюджетна гледна точка решението няма да подобри разходите за пенсии, „защото при тази операция по прибирането на парите (ако стане - защото ние все още гадаем колко хора ще сбъркат и ще върнат парите си в НОИ), тези пари ще отидат под черта във фискалния резерв", каза Дацов.

Той е убеден, че вчерашното решение единствено намалява нуждата от вземане на нови заеми. „Тези пари ще бъдат похарчени във времето, но в бъдеще няма да бъдат вземани толкова много заеми. Друг е въпросът, че с тях ще се финансира дефицитът само на НОИ, а не целият дефицит на държавния бюджет".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тогава, ще лапаш на евтини цени от борсата

21.12.2014 11:51:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.