• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Започват честванията на Ботев

Започват честванията на Ботев

/КРОСС/ Във Враца започват честванията, посветени на 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му.

На 17 май 1876 г. Христо Ботев и неговите 200 четника се отправят към Балкана, за да се включат в боевете на Априлското въстание.
Ден по-рано четниците се качват на австрийския кораб „Радецки" като обикновени пътници от различни румънски пристанища. Целта е до последно да се запази тайната им. По настояване на Ботев корабът акостира на българския бряг при Козлодуй, за да започне походът на четата.
Ботевите четници са разгромени от турската армия и башибозук на 20 май (2 юни - нов стил), но подвигът на героите остава върховен епилог на Априлската епопея.

Ботевите чествания ще бъдат открити тази вечер в града с атрактивен спектакъл на открито, в картина и звук, наречен "Балканът пее хайдушка песен". Сред най-мащабните събития в програмата на честванията са тържественият митинг-заря на 1-ви юни вечерта, всенародното поклонение на връх Околчица на 2-ри юни и националният туристически поход "По стъпките на Ботевата чета".

Началото на юбилейното му 70-то издание ще бъде дадено в Козлодуй от президента Росен Плевнелиев. Той ще участва във възпоменателен митинг по повод 140-тата годишнина от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг. С възстановка това памтено събитие ще бъде пресъздадено на парахода-музей "Радецки".

На Дунавския бряг край Козлодуй президентът Росен Плевнелиев ще даде началото на 70-то издание на Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета", който ще тръгне утре към историческия връх Околчица.

Миналата година бе учреден Национален комитет за отбелязване на 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета през 2016 г., който прие Национална програма, включваща серия от събития в София, страната и чужбина. Председател е проф. Валери Стефанов от Софийския университет, а за негови заместници - Снежана Тодорова, председател на УС на Съюза на българските журналисти, Румен Маноев, кмет на Козлодуй, Николай Иванов, кмет на Враца, Румен Стоянов, кмет на Калофер и проф. Николай Жечев, изследовател на живота и творчеството на великия поет.

Честванията на 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета във Враца включват и интерактивни уроци във всички училища в общината, които започнаха още от месец март. Предложението за интерактивните уроци, посветени на живота и гибелта на поета-революционер и неговите четници, бе направено от председателя на комитета и кмет на община Враца Калин Каменов и сдружението "НЕзабравимата България". В уроците ще участва преподавателят Филип Филипов, превъплътил се в образа на Войводата във художествено-документалните филми на младия режисьор Искрен Красимиров.

Ботевският организационен комитет ще подкрепи и представянето на филмите за Христо Ботев пред българските общности във Франция, Италия и Швеция през април.

Ботевска творческа работилница започна работа през април. В нея могат да участват с рисунки, плакати и приложни творби ученици от всички училища от областта. Организатор на събитието е СОУ "Христо Ботев" във Враца с подкрепата на организационния комитет и общината.

Училището ще бъде домакин и на среща на учебни заведения, носещи името на поета-революционер, в рамките на "Ботеви дни" от 31 май до 2 юни. 

В рамките на програмата ще се състои и Осмата национална среща на детските и младежките парламенти в България от 31 май до 2 юни.

За първи път Ботеви дни се организират и в Демократична Република Конго. Почетният консул на нашата страна в Конго Теодора Игнатова, която е врачанка, пое инициативата за провеждане на редица събития в Конго. Честванията започнаха през месец март с вечер-рецитал по стихове на Христо Ботев на френски език. През април бе открита изложба в залата на консулството, посветена на поета-революционер. През май е прожекцията на филм, посветен на живота и делото на Христо Ботев. 

От 1 до 5 юни 2016 г. в град Калофер ще се проведе Четвърти Национален фолклорен събор "Ботеви дни и нощи в Калофер".
Събитието е посветено на 140 години от гибелта на гениалния поет - революционер Христо Ботев.

По повод годишнината община Карлово ремонтира Мемориалния комплекс Христо Ботев, който е паметник с национално значение, построен преди повече от 30 годинии.

Община Стара Загора традиционно организира общоградски ритуал, по повод отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за Национално освобождение.
На 2 юни 2016 г. от 11.30 ч. пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев" ще започне общоградско честване с поднасяне на венци и цветя.
В него ще вземат участие представители на ръководството на Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада. Ученици от Второ ОУ „П. Р. Славейков" Стара Загора ще се включат в програмата с рецитал по стихове на поета.
Точно в 12.00 часа воят на сирените ще оповести едноминутно мълчание в знак на всенародната почит към делото на Ботев и на загиналите за свободата на България.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.