• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Предстоящи събития в страната

Предстоящи събития в страната

/КРОСС/ София.
Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията за освещаването на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, която ще се състои на пл. „Свети Александър Невски". Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

***
София.
От 8.30 часа в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" Негово Преосвещенство българският патриарх Неофит ще отслужи света литургия по повод Йордановден. От 10.30 ч. ще започне Богоявленския водосвет на площада пред храма, а след това ще бъдат осветени знамената пред паметника на Незнайния войн.

***
София.
От 10.00 часа ще се състои редовното заседание на Министерски съвет.

***
София.
От 12.00 часа ръководството на Държавен фонд „Земеделие" ще предостави информация за усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период 2007 - 2013 г.

***
София.
От 13.00 часа ще се състои тържествен водосвет за Богоявление (Йордановден) и ритуал по изваждане на Светия кръст от водите на езерото в ж.к. "Дружба", на който ще присъства кметът на София Йорданка Фандъкова.

***
София.
От 13.00 часа в Борисовата градина по повод 168 години от рождението на Христо Ботев пред паметника на революционера и поета ще бъде изпълнен военен ритуал и поднесени венци.

***
Бургас.
От 08.30 часа в храм "Света Богородица" ще бъде отслужена Празнична Света Литургия по повод Йордановден /Богоявление/.


***
Бургас.
От 10.30 часа на пл. "Атанас Сиреков" ще се проведе ритуал по освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от Гарнизон Бургас.

***
Бургас.
От 10.45 часа от пл. "Атанас Сиреков" до Моста ще премине Литийно шествие, а от 11.00 часа ще се проведе рутуал по Спасяване на Светия кръст.

***
Бургас.
От 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Приморски парк ще се проведе Тържествен ритуал по полагане на венци и цветяпо повод 168 години от рождението на поета-революционер.

***
Бургас.
От 12.00 часа в Галерия "Богориди" /ул. "Богориди" №48/ ще бъде представена традиционна изложба "Богоявление".

***
Бургас.
От 18.00 часа в зала "Бойчо Брънзов" ще се проведе шампионатния мач от 11-ия кръг срещу "Септември"-София.

***
Благоевград.
От 10.30 часа на моста между пл."Македония" и Регионален исторически музей ще бъде хвърлен Светият Кръст по повод Йордановден.
От 11.00 часа на площад „Македония" ще се отслужи водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400 в Благоевград.
От 11.30 часа благоевградската общественост ще преклони глава пред делото на поета-революционер Христо Ботев по повод 168 години от рождението му.

***
Благоевград.
От11.30 часа пред бюст- паметника на Христо Ботев, който се намира на площад „Народни будители", ще се проведе поклонение на благоевградската общественост в знак на признателност към делото на големия патриот, по повод 168 години от рождението му.

***
Варна.
От 9.00 часа в кв. „Чайка", бл.67 кметът на града Иван Портних и председателят на ОС на БЧК - Варна Илия Раев ще дадат началото на кампанията на БЧК по раздаването на 5 вида хранителни продукти от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещите се.

***
Варна.
От 8.30 часа в Катедралният храм „Свето Успение Богородично" ще бъде отслужена Тържествена Богоявленска литургия.

***
Варна.
От 10.00 часа на площад „Св.св. Кирил и Методий", непосредствено след завършване на Богоявленската литургия, ще се състои военен ритуал "Водосвет и благославяне на частите и техните бойни знамена" с участието на представителни части от Варненския гарнизон, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и община Варна.
След благославянето на бойните знамена ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев, където с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 168 години от рождението му.
След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и хвърляне на кръста в морето.


***
Варна.
От 10.50 часа пред паметника на Христо Ботев в Морската градина във Варна ще бъдат положени венци и цветя.
***
Варна.
От 11.30 часа на Буна 1 във Варна ще се проведат Велик Богоявленски водосвет и ритуал по спасяване на кръста.

***
Видин.
От 9:00 ч. в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски", гр. Видин, Света Литургия отслужена от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в съслужение с Белоградчишки епископ Поликарп и храмовото духовенство. Програмата за отбелязване на Богоявление - Йордановден, предвижда още:
11:00 ч. - Литийно шествие от катедралния храм през площад „Бдинци", Видински парк до крепостта „Баба Вида", при Видинския плаж;
11:20 ч. - Тържествен Богоявленски водосвет на бреговете на река Дунав;
11:30 ч. - Хвърляне на Кръста във водите на река Дунав.
Тържествата по повод Богоявление по традиция се организират от Видинска света митрополия и Община-Видин.

***
Видин.
От 11.00 часа Община Видин организира традиционния обичай за улавяне на Богоявленския кръст на плажа при крепостта „Баба Вида".

***
Велико Търново.
От 9.00 часа в катедрален храм „Рождество Богородично" ще бъде отслужена тържествена Света литургия за Богоявление.
От 10.30 часа ще се проведе празнично шествие от храма „Рождество Богородично" до Владишки мост в кв. „Асенов", където на площад „Цар Асен І" ще бъдат осветени бойните знамена. От 11.00 часа ще се състои ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Янтра при Владишкия мост.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа от Катедрален храм „Рождество Богородично" и площад „Цар Асен I" ще тръгне празнично шествие до Владишки мост в кв. „Асенов". Там ще се проведе освещаване на бойни знамена на площад „Цар Асен I".

***
Велико Търново.
От 11.00 часа на Владишки мост ще се проведе Ритуал по хвърляне на Богоявленски кръст във водите на р. Янтра.

***
Враца.
От 10.30 ч. на площад "Христо Ботев" ще се проведе ритуал по освещаване на бойните знамена на Военно формирование 54990.

***
Враца.
10.30 ч. в РИМ-Враца ще се проведе презентация за рогозенското съкровище пред ученици, по повод годишнината от откриването на съкровището.

***
Враца.
От 11.30 часа при моста на разклона за с. Згориград и м. „Леденика" ще се отслужи празничен водосвет и ще се състои ритуално хвърляне на кръста във водите на река Лева.

***
Габрово.
От 9.00 ч. ще се отслужи литургия и водосвет, както и ще се раздаде курбан за здраве в храма „Свето Богоявление". По традиция ще се хвърли дървения кръст в р. Сивек при АЕК „Етър".

***
Горна Оряховица.
От 10.30 часа на моста на река Янтра при с. Първомайци ще се проведе Водосвет за Йордановден, ритуал по хвърляне на Светия кръст във водите на река Янтра.

***
Горна Оряховица.
От 11.30 часа в парк „Христо Ботев" ще бъдат отбелязани 168 години от рождението на Христо Ботев.

***
Гълъбово.
От 11.00 часа при яз. „Розов кладенец" ще се състои ритуалното хвърляне на кръста за големия християнски празник Богоявление. Кметът на Община Гълъбово Николай Тонев ще връчи парична награда от 100 лева на този, който извади Светия кръст на Йордановден.

***
Добрич.
От 12.30 часа при паметник на Христо Ботев в ОУ „Христо Ботев" ще се състои поклонение по повод 168 години от рождението на Христо Ботев. По повод годишнината в Народно читалище „Йордан Йовков" - 1870 г. ще бъде представена витрина с библиотечни документи

***
Каварна.
От 11.30 часа на 2-ра Буна Отец Василий ще отслужи Богоявленски водосвет, след което ще бъде хвърлен кръста. Община Каварна организира безплатен транспорт за гражданите до морската зона. Автобусът тръгва в 11.15 часа от паркинга в близост до храм „Свето Успение Богородично".

***
Казанлък.
От 9.00 ч. в храм „ Св. Пророк Илия" в града ще бъдат отслужени Света Божествена литургия и Богоявленски водосвет. В 10.45ч. от храма до Старата река ще се проведе Литийно шествие. Ритуалът по хвърляне и спасяване на Богоявленския кръст от Моста на Старата река в Казанлък е с начален час 11.00 ч.

***
Калофер.
От 8.00 часа в Калофер ще се състои ритуалът по хвърляне на Богоявленския кръст във водите на река Тунджа (Мъжко хоро). От 11.00 часа пред паметника на Христо Ботев на Мемориален комплекс „Христо Ботев" ще се състои традиционното митинг-поклонение. Ще бъде положен и Гирлянда на славата.

***
Калофер.
От 11.00 ч. ще започне митинг-поклонение по повод 168 години от рождението на поета революционер Христо Ботев.

***
Козлодуй.
На Богоявление в 9.00 часа ще започне църковна служба.

***
Козлодуй.
От 10.45 часа на паркинга пред „СОУ Св.св. Кирил и Методий" ще има организиран транспорт, който ще извози гражданите, за Богоявленския ритуал. Тази година той ще се състои на пристанището, поради ниските води на Дунава.
В 10.15 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев на централния площад.
Шествието ще продължи и в Ботев парк, където ще се проведе и богоявленския ритуал по хвърляне на кръста във водите на Дунав.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа от катедралния храм „Свето Успение Богородично" ще започне Литийно шествие до река Банщица, където ще бъде хвърлен Богоявленския кръст.

***
Павликени.
От 10.00 часа ще бъде хвърлен богоявленския кръст в Павликени. По традиция ритуалът се извършва в термалния открит басейн на хотел "Бора".

***
Панагюрише.
В Панагюрище ще се проведе ритуал по хвърляне на кръста на Богоявление в река Луда Яна и мъжко хоро.

***
Пазарджик.
От 11.00 часа в Пазарджик ще се проведе ритуал по хвърляне на кръста в река Марица.

***
Пазарджик.
От 11.45часа пред паметника на Христо Ботев ще се проведе церемония по отбелязване на 168 г. от рождението на поета-революционер.

***
Пещера.
От 11.30 часа в Пещера ще се проведе ритуал по хвърляне на кръста в езерото в града.

***
Пловдив.
От 8.00 часа в Калофер областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров ще участва в традиционното Мъжко хоро, което всяка година, точно се извива в ледените води на Тунджа в гр. Калофер. Традицията е на повече от 200 години, а ритуалът, който се прави за здраве, предхожда хвърлянето на кръста в реката. От 11.00 часа, областният управител Здравко Димитров ще присъства на освещаването на бойните знамена в двора на в катедралния храм „Св. Богородица" в гр. Пловдив и на ритуала по хвърлянето на кръста в река Марица.

***
Пловдив.
От 11.30 часа на брега на р. Марица, срещу Водната палата, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет.

***
Пловдив.
От 13.00 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина ще се състои възпоменателно честване по повод навършването на 168 години от рождението на героя. Под звуците на военния духов оркестър, с участието на представителен взвод и венценосци ще бъдат поднесени венци и цветя. Слово по повод 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще произнесе Снежана Фурнаджиева - Председател на Дружеството на пловдивските художници. Водещ на церемонията ще бъде актьорът от Драматичен театър Пловдив - Петър Тосков.

***
Сливен.
От 11.00 часа при моста на Новоселска река в кв. " Кольо Фичето" ще бъде отслужен Богоявленският ритуал „Водоосвещение", като ще бъде хвърлен Св. Кръст в специално подготвения за тази цел водоем и ще се проведе Богоявленското тържество.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа Община Стара Загора организира общоградско честване на 168-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Под звуците на военния духов оркестър, ще се състои военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев".
От 12.00 ч. по повод християнския празник Богоявление в парк „Йордан Капсамунов" (Езерото), по стародавна традиция старозагорското свещеничество ще извърши празничен водосвет и освещаване на бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 - гр. Стара Загора, и 24 620 - с. Свобода. Там ще се изпълни ритуала с хвърлянето на Богоявленския кръст.

***
Смолян.
От 9.00 часа в храм „Св.Висарион Смоленски" Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи света литургия по повод Йордановден.
От 10,30 ч. архиерейският наместник на Смолянската духовна околия ще извърши пред храма Богоявленски водосвет и ще освети бойните знамена на 101 -ви Алпийски батальон.
В 11.00 часа с литийно шествие ще се отиде до моста р.Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион ще хвърли в студените води Богоявленския кръст.
От 12.30 часа Община Смолян ще отбележи и 168-та годишнина от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Тържеството ще се проведе пред паметника на Ботев на пл."Свобода" - Стар център.

***
Търговище.
От 17.00 часа в Търговище училищното ръководство и настоятелство заедно с ученическия съвет на Първо ОУ "Христо Ботев" организират факелно шествие.

***
Ямбол.
От 11.30 часа пред храм „Свети Николай Чудотворец" ще се състои богоявленският ритуал за благославяне на войнските знамена. Веднага след него започва литийното шествие до моста на Тунджа на входа на Градския парк, където в 12.15 часа ще бъде хвърлянето на кръста във водите на реката. Шествието ще се движи по следния маршрут- от храм „Св. Николай Чудотворец", по ул. „Ал. Стамболийски", покрай Съдебна палата, Военен клуб, бившата Минерална баня, до моста в Градския парк. В 13.00 часа в Музея на бойната слава Богоявление ще отбележат офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.