• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ген. Боцев очаква до 4 години българският войник да е оборудван като натовския

Ген. Боцев очаква до 4 години българският войник да е оборудван като натовския

/КРОСС/ "Ако няма армия и отбрана, държавата няма как да съществува", това заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев пред БНР. Той бе категоричен, че това е един от стълбовете на държавността.

Според него при повече желаещи да постъпят в армията ще има и повече пари за нея. Той посочи, че засега има достатъчно желаещи да го направят доброволно.

За 15 години в НАТО около 14,5 хил. военни са участвали в мисии зад граница, изтъкна ген. Боцев. Въпреки придобития опит обаче той призна, че за този период единствената препоръка, която е изпълнена от това армията ни да бъде малка, модерна и мобилна, е да бъде малка.

За модернизацията на българската армия ген. Боцев заяви, че в следващите 10 години разчита на проекти за близо 4 млрд. лева.

Той посочи, че има три големи проекта за трите вида въоръжени сили, както и доста по-малки проекти, които не изискват голям ресурс.

Ген. Боцев посочи, че за ВВС проектът е почти на финалната права, като вече се водят преговори между двете правителства.

Предстои да се получат офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. Относно Сухопътните войски той съобщи, че е било установено, че липсват специалисти, които да доработят методиката. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта, обясни той.

Ген. Боцев изтъкна, че проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното. Въпреки това изрази надежда, че до четири години българският войник ще бъде оборудван, както са оборудвани тези от НАТО.

Началникът на отбраната напомни, че през 2018 и 2019 г. заплатите на военните са били увеличени с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души, подчерта ген. Боцев, армията разчита на започналата кампания "Бъди войник" от няколко месеца, за да провокира интереса към военната професия.

В Сухопътни войски имаме конкурс - за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи, посочи той.

Според него със законовите промени е направено достатъчно, за да може процедурите за набиране на военни да са по-бързи. От 23 души от доброволното обучение в Плевен 17 са поискали да бъдат военни по негови думи. Проблемът според началникът на отбраната е, че войниците се търсят на фона на застаряващия мобилизационен резерв.

Относно членството на България в НАТО ген. Боцев призна, че са били допуснати много грешки. "Прекалено много съкратихме армията, а не я превъоръжихме. Този проблем нямаше да го имаме, ако бяхме оставили наборната и професионална служба", категоричен бе той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ххихихи. Поредните напъни за "реформа" на несъществуващата ни армия! Питайте Ноев, той е големия "експерт".

30.04.2019 12:07:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.