• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кольо Парамов: Държавата трябва да наложи дисциплиниращ ефект в хазартния сектор

Кольо Парамов: Държавата трябва да наложи дисциплиниращ ефект в хазартния сектор

/КРОСС/ Случващото се в момента не е навлизане в сектор, а одържавяване на 1-2 дружества в сектора. Когато има одържавяване на предприятие това е проблем за неговите собственици, а след това става и проблем за гражданите. Това заяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Красен Станчев от Института за пазарна икономика по повод намерението на държавата да изгради монопол върху лотарийните игри. Вчера Агенцията за държавна финансова инспекция разкри, че Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Вследствие на това 210 млн. лв. не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.

В интервю за „Свободна Европа" Васил Божков, който контролира Национална лотария обяви, че „държавата иска да отнеме работещ бизнес". За „Тази сутрин" Станчев коментира, че има нападение срещу един човек и една фирма. На всеки един арбитраж г-н Божков ще спечели всяко дело срещу България, допълни той. Според него вината за непостъпилите средства в бюджета е първо във законодателя, второ в комисията, дала лиценза и съгласила се по даден начин да се плащат данъци. Ако частната или държавна фирма не е изпълнила закона - ще трябва да бъде санкционирана по някакъв начин, но това не е разширяване на държавния сектор, подчерта Станчев. По думите му има неравно третиране на различни стопански субекти, но самите субекти нямат вина, без значение за кого става дума.

Освен че контролира Национална лотария, г-н Божков е и финансов благодетел на футболния „Левски". Що се отнася до спорта - тук проблемът е по-скоро политически. Футболът е важен сегмент от идентитета на премиера Бойко Борисов, на партия ГЕРБ и спортния министър Красен Кралев. Когато обидите една голяма група от фенове, то тогава имате политически проблем, допълни Станчев.

Финансистът Кольо Парамов смята, че държавата трябва да се върне в някои сектори и да се наложи друг дисциплиниращ ефект. По думите му настоящото противоречие е вследствие на неразумни парламентарни решения. Според него чрез парламентарно влияние са прокарани поправки в закона, който дава възможност да се разглежда данъчната политика по отношение на хазарта на двустепенно ниво. Държавата участва със Спортния тотализатор на широка основа, а г-н Божков плаща на тясна основа и спестява 250 млн. лева, изтъкна Парамов. Когато Васил Божков казва, че без него не може да съществува „Левски", аз съм по-съгласен да взема тези пари и да дам на отбора 10 млн., но да ги следя стриктно как харчат парите, допълни финансистът. По думите му много от проблемите на новия капитализъм в България са създадени по времето на правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Парамов смята, че недалновидно направени приватизации са донесли на държавата големи щети.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ефект не можеш да наложиш, а да предизвикаш. Ако държавата налага- това е тоталитаризъм. Просто законите не трябва да се приемат от идиоти по предложение на мошеници. Като анализираш текстовете, трябва да следиш за практическото приложение, ефекта от закона, всеобхватност по темата, липсата на конфликти между текстовете в закона и другите закони, контрола и рестрикция на злоупотребите с буквата на същия. Та както споменахме - не умни хора( меко казано ) не вършат работа.

24.01.2020 08:56:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.