• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Започнаха преговорите по Брекзит-а

Започнаха преговорите по Брекзит-а

/КРОСС/ В Брюксел официално бе дадено началото на преговорите между Великобритания и Европейския съюз за Брекзит, съобщават АФП и "Гардиън".

Министърът за Брекзит на Великобритания Дейвид Дейвис заяви пред журналисти в присъствието на главния преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние, че има "повече неща, които ни обединяват, отколкото ни разделят".

Барние от своя страна изрази надежда, че ще постигне съгласие с Дейвис за "приоритетите и графика" във връзка с преговорите за Брекзит, които ще продължат близо две години.

Двамата политици се опитват да дадат позитивно начало на преговорите, отбелязват медии.

Според Барние ясен приоритет е защитата правата на гражданите на ЕС. Той се надява да излезе с положителен доклад на срещата на върха на съюза в края на тази седмица.

Без съмнение изправени сме пред предизвикателно време, каза Дейвис и поясни, че Великобритания ще се стреми към "силно и специално партньорство" с ЕС след Брекзит.

Барние поясни, че очаква "конструктивни" преговори с Лондон.

"Ние започваме тези преговори с положителен и конструктивен тон, решени да изградим силно и специално партньорство с нашите европейски съюзници и приятели", завърши Дейвис.

"Нашета задача е ясна, ние първо трябва да се справим с несигурността, произлязла от Брекзит. Първо за гражданите, също за ползите от политиките на ЕС и влиянието върху границите, предимно с Ирландия", подчерта Барние.

Официалните преговори за Брекзит започнаха малко след 12,00 часа българско време.

Следобед официални представители от двете страни ще прекарат два часа и половина в работни групи, разисквайки всяко споразумение, постигнато между двамата основни преговарящи, а също така ще се работи по подробен план.

Закрити преговори между Барние и Дейвис ще се проведат след 17,30 часа британско време.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.