• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Брюксел не е съгласен с "минисделки" за правата на гражданите при "твърд" Брекзит

Брюксел не е съгласен с "минисделки" за правата на гражданите при "твърд" Брекзит

/КРОСС/ Европейският съюз отхвърли призивите за споразумение за защита на правата на британските емигранти и на тези от съюза в случай на Брекзит без сделка, предаде Би Би Си. Поправка, призоваваща за защитата, бе подкрепена от правителството в сряда. Европейската комисия обаче заяви, че няма да "договаря мини сделки" защото това би предполагало, че преговорите са се провалили.

Сделката, която премиерът Тереза Мей постигна с ЕС, включва ангажимент за защита на британските граждани в ЕС и на европейските във Великобритания след Брекзит. Британските депутати обаче я отхвърлиха, което увеличи риска от Брекзит без сделка на 29 март.

В поправката се настояваше премиерът да пише на председателя на Европейския съвет Доналд Туск с молба за гаранции за правата на гражданите дори и при Брекзит без споразумение. Тя бе подкрепена от 141 депутати от различни партии и бе приета от правителството. Поправката бе одобрена единодушно от депутатите без гласуване.

В отговор говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че "най-добрият начин да се защитят правата на тези 4.5 милиона засегнати хора е чрез споразумение за оттегляне". "Ние няма да договаряме мини сделки, защото договарянето на такива минисделки извън споразумението за оттеглянето би предполагало, че преговорите са се провалили. Комисията винаги е давала ясно да се разбере, че правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британските граждани в ЕС са наш основен приоритет, те не трябва да плащат цената за Брекзит", допълни Андреева.

По-рано Тереза Мей заяви, че европейските граждани във Великобритания ще могат да останат дори и ако няма сделка за Брекзит. Правата на гражданите на ЕС с право на постоянно пребиваване, получено, след като живели във Великобритания пет години, няма да бъдат засегнати след Брекзит. Има обаче неяснота какво ще означава Брекзит без сделка за британците, които живеят във Франция, Испания, Германия или другаде, отбелязва Би Би Си.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.