• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Почти мъртвата сделка на Мей

Почти мъртвата сделка на Мей

/КРОСС/ В края на миналата седмица британският парламент за трети път отхвърли сделката на премиера Тереза Мей за излизането на Великобритания от ЕС. Малко преди това депутатите отхвърлиха и всичките осем предложени варианта за напускане на Европейския съюз. Въпреки това сделката на Мей все още има шанс да бъде одобрена. "Гардиън" и "Ройтерс" обобщават какво предстои да се случи.

От всички трудни седмици за Тереза Мей тази изглежда най-сложната засега. По всяка вероятност тя ще може отново да опита да прокара споразумението си в парламента във вторник, ако председателят Джон Бъркоу го позволи. Ако това не се случи, депутатите вероятно ще опитат да издействат "мек" Брекзит с митнически съюз.

Мъртва ли е сделката на Мей

Почти, но не изцяло. Премиерът все още се надява, че повече консерватори, и дори северноирландските юнионисти, може да я подкрепят заради страх от алтернативата – общи избори в момент, когато според социологическите проучвания лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин е на крачка от "Даунинг стрийт". Премиерът обаче се нуждае от най-малко 30 консерватори, членове на Северноирландската юнионистка демократична партия или депутати лейбъристи на своя страна, за да не изпадне правителството в безпрецедентна парализа.

Ще поеме ли парламентът контрол?

Миналата седмица депутатите не успяха да постигнат компромис за някаква форма на Брекзит, около която да се обединят. Тогава обаче имаше много различни опции. Днес те отново ще гласуват, но този път за по-малък брой варианти.

Миналата седмица Бъркоу избра осем от списък с 16 предложения за Брекзит, които да бъдат представени на депутатите. За днешното гласуване депутатите внесоха девет предложения, повечето от които са същите или подобни на предишните, а по-късно днес председателят на парламента ще обяви кои ще бъдат гласувани.

Едностранно право за излизане от предпазния механизъм за ирландската граница

Настоява се Великобритания да напусне ЕС на 22 май с промяна в споразумението на Мей, така че страната да може едностранно да напусне предпазния механизъм за ирландската граница. Миналата седмица същото предложение не бе избрано за гласуване.

Без сделка при липса на споразумение

Призовава Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка на 12 април, ако парламентът не може да одобри споразумението на Мей. Миналата седмица подобно предложение бе отхвърлено с 400 срещу 160 гласа.

Митнически съюз

Настоява се правителството да гарантира, че споразумението за оттеглянето и политическата декларация, договорени с ЕС, ще включват ангажимент за преговори за постоянен и всеобхватен митнически съюз с Великобритания. Същото предложение миналата седмица бе отхвърлено с едва шест гласа, като 265 депутати го подкрепиха, а 271 бяха против него.

Общ пазар 2.0

Призовава за подсилена сделка в норвежки стил, включваща членство в единния пазар на ЕС и митническо споразумение с блока. Подобно предложение миналата седмица бе подкрепено от 189 депутати и отхвърлено от 283-ма.

Публичен вот

Настоява за референдум, на който да бъде одобрена сделката за Брекзит преди ратифицирането й от парламента. Същото предложение бе подкрепено от 268 и отхвърлено от 295 депутати.

Публичен вот, който да предотврати "твърд" Брекзит

Призовава за публичен вот, ако трябва да се предотврати вариантът за излизане от ЕС без сделка. Това е ново предложение.

Надмощие на парламента

Казва се, че ако Великобритания не е ратифицирала сделка до два дена преди деня, в който трябва да напусне ЕС, правителството трябва да поиска допълнително удължаване на преговорния период по чл. 50 от Лисабонския договор, уреждащ Брекзит.

Ако не бъде договорено отлагане на Брекзит до деня преди този на излизането, правителството трябва да поиска одобрението на парламента за излизане без сделка и ако такова одобрение няма, правителството трябва да отмени Брекзит.

Това е разширена версия на предложение от миналата седмица, подкрепено от 184 депутати и отхвърлено от 293-ма.

Европейска икономическа зона и Европейска асоциация за свободна търговия

Призовава Великобритания да остане член на Европейската икономическа зона и да поиска кратка отсрочка на Брекзит, докато страната се присъедини отново към Европейска асоциация за свободна търговия. Много сходно предложение получи едва 64 гласа "за" и бе отхвърлено от 377 депутати.

Резултатите от гласуванията няма да са задължителни за правителството, но в неделя правосъдният министър Дейвид Гаук каза, че кабинетът ще трябва много внимателно да обмисли волята на парламента. Попитан дали Мей ще трябва да се върне в Брюксел и да поиска митнически съюз, ако парламентът одобри това предложение, той отговори: "Ако парламентът гласува с голямо мнозинство срещу излизането от ЕС без сделка, но подкрепи по-мек Брекзит, не мисля, че е възможно да се каже, че ние ще игнорираме позицията на парламента и ще напуснем без сделка."

Ще има ли избори?

Кабинетът заплашва, че това е опция, ако сделката на Мей пропадне и ако няма консенсус сред депутатите. Парламентът обаче първо ще трябва да одобри това с мнозинство от две трети, а в момента няма особено желание за този вариант сред консерваторите предвид спада в подкрепата за тях според социологическите проучвания.

Другият вариант за избори е, ако с обикновено мнозинство бъде одобрен вот на недоверие срещу правителството и никоя партия не успее да спечели доверието на Камарата на общините в следващите 14 дена.

Може ли решението да бъде отложено

Ако сделката на Мей се провали за четвърти път и депутатите не могат да намерят решение, тя може да обяви, че заминава за Брюксел, за да опита да договори по-дълго отлагане на Брекзит, което би значело участие на Великобритания в евроизборите. По-рано Мей заяви, че не би искала да продължи да бъде премиер в този случай. ЕС обаче ще иска да види, че Обединеното кралство има цел като втори референдум или избори, за да се съгласи с удължаването.

Ще бъде ли Мей премиер в петък?

Възможно е тя да не успее да оцелее тази седмица било то заради масов бунт в партията й или ако сметне, че е стигнала до края на пътя си като лидер.

 

източник: www.dnevnik.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.