• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Клеър Мууди: Брекзит е изключително лоша идея за Великобритания и ЕС

Клеър Мууди: Брекзит е изключително лоша идея за Великобритания и ЕС

/КРОСС/ Според британския евродепутат от Лейбъристката партия в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите - Клеър Мууди, Брекзит е изключително лоша идея - не само за Великобритания, но и за Евросъюза. В интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" тя сподели, че "твърдият Брекзит" или прекратяване на преговорите през 2019-а, защото не може да се постигне споразумение, са най-лошите сценарии, особено за гражданите, категорична е Мууди.

Ще се стигне до хаос. Ще има драматични последствия за всички. Не вярвам, че 27-те страни от ЕС искат това. Бих се борила със зъби и нокти, за да не се стигне до този сценарий. Сигурна съм, че няма да бъде добре прието не само сред страните от Съюза, но и в цяла Великобритания.
По време на референдума Лейбъристката партия агитираше за оставане в ЕС. Според Мууди, процесът по Брекзит все още може да бъде спрян.

Аз искам той да бъде спрян. И мисля, че това е възможно. Не смятам, че е твърде късно, защото реално Брекзит е нещо коренно различно от митологията в кампанията ЗА напускане на ЕС и от всичките обещания, които я съпътстваха. Тази реалност обаче започва да напомня за себе си, което доведе и до промяна на общественото мнение в страната. Повечето хора подкрепят оставането в ЕС. Именно затова смятам, че е възможно Брекзит да бъде спрян.

Идеята за втори референдум, лансирана от Найджъл Фараж, тя коментира така:
Наистина е очарователно, че именно той говори за това. Наскоро външният министър Борис Джонсън заяви, че ако се отнася до избор на конструктивни отношения с ЕС по отношение на единния пазар и митническия съюз, то за нас би било по-добре да останем държава членка.
Така че, когато хора като Фараж говорят за втори референдум и Борис Джонсън твърди, че ще ни е по-добре като страна от ЕС, условията на дебата започват също да се променят. Ще видим, явно ни очаква интересна година.

Политическата прогноза на Мууди е, че Тереза Мей ще се опита да остане на власт "колкото е възможно повече".
Честно казано, ако има избори, консерваторите не са толкова популярни в момента и вотът ще спечели моята партия. Това е, както казваме ние - пуйките няма как да гласуват за това да има Коледа. Така че, колкото и да ми се иска да има избори - няма да има, защото консерваторите ще останат. Ще се вкопчат във властта със зъби и нокти. Желанията на политиците от лейбъристката партия да има избори е причината торите да не ги свикват.

Британският евродепутат коментира Българското европредседателство, по време на което ще бъде проведен поредният кръг от преговори между Лондон и Брюксел:

Вие ще трябва да се грижите за "бебето"- Брекзит и то в доста важен момент. Ще трябва да помогнете за формулирането на общата позиция на 27-те страни от ЕС по темата. Водих кампания за оставане в ЕС и все още вярвам, че напускането e изключително лоша идея. Не само за нас, но и за Съюза, който въпреки всичко иска ние да останем. Доналд Туск каза, че вратата трябва да бъде оставена отворена, в случай, че си променим мнението. Важно е да бъде осъзнато каква реалност ще донесе едно излизане на Великобритания от ЕС. Тази реалност е доста далече от митологията, от това, което се представя на британците като Брекзит. Трябва да бъдат обсъдени ефективно бъдещите отношения с ЕС, както и самото оттегляне. Ще трябва да се преборите и с британското правителство и с провала му да бъдат очертани всеки един от тези аспекти. Бих се обърнала към 27-те страни от Общността с призива - Не ни отблъсквайте! Дори да не си променим мнението и да напуснем Съюза - ние сме и оставаме европейци. Това, което ни обединява с останалите 27 държави от ЕС, е много повече от това, за което се твърди, че ни разделя.
Моля ви, поставете именно хората в центъра на тези разговори! Призовавам за това и двете страни в преговорите -и европейските граждани, които са във Великобритания, и британците, които са в страните от ЕС. Абсолютно съгласна съм с това, че правата на хората трябва да се запазят и да бъде сложен край на притесненията и от двете страни. Трябва да им бъде дадена сигурност. Каквито и отношения да бъдат договорени, абсолютен приоритет е да имаме колкото се може повече яснота за хората по този въпрос.
Все още сме в началото. Вече минаха 18 месеца след този изумителен вот през юни 2016 г. И мина близо година от започването на процеса по напускане. Засега имаме само временно споразумение. Постигнатият дотук напредък не е достатъчен, все още има нерешени проблеми. Трябва да стигнем до споразумение за излизане. Ако трябва да следваме сроковете, това трябва да стане до октомври тази година. Така че по време вашето председателство има да се свърши доста работа. Изглежда обаче правителството в Лондон никак не бърза, защото все още работи по дефинирането на своята позиция за преговорите. Така че да...ще имате доста работа. За съжаление британското правителство не постига завиден прогрес, за да ви помогне в това.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.