• 04 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8001
  •  GBP / BGN 2.2971
  •  CHF / BGN 2.0157
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Никой от правителството не дойде на форума на Мая Манолова за Брекзит и проблемите на българите

Никой от правителството не дойде на форума на Мая Манолова за Брекзит и проблемите на българите

/КРОСС/ Омбудсманът Мая Манолова организира дискусия за проблемите на българите във Великобритания след Брекзит.

Форумът се провежда по настояване на нашите сънародници заради тревогите им, че евентуалното напускане на страната на ЕС без сделка ще засегне вече придобити права. 
В началото на обсъждането Манолова изброи участниците и подчерта, че не е дошъл нито един представител на правителството. 

На срещата са поканени български граждани, живеещи и работещи във Великобритания.

"Дискусия в институцията на омбудсмана, провокирана по настояване на нашите сънародници заради тревогите им във връзка с евентуален Брекзит без сделка. Те са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права. 
Основните предизвикателства според българите, които ме сезираха, са свързани с придобиването на новия им имиграционен статут след Брекзит и затруднената социална интеграция", написа във фейсбук Мая Манолова.

От 280 000 български граждани във Великобритания, едва 45 000 български граждани са придобили имиграционен статут към днешна дата, съобщи Мая Манолова, цитирана от Новини.бг. 

Срокът за придобиването на имиграционен статут след Брекзит е до 31 декември 2020 г., но дали това ще бъде окончателно възприето като краен срок, тепърва предстои да се види. 

Притеснението за омбудсмана е, че при евентуално напускане на Великобритания без споразумение, ще бъдат сериозно застрашени правата на хората от други страни в Обединеното кралство. Нейните притеснения са свързани и с българските граждани, които не са придобили имиграционен статут и не са започнали процедурата по такъв. 

По думите на Манолова огромен проблем е и съществуващата неяснота как сънародниците ни в Англия ще могат да упражняват своите права, а също така и изключителната сложност на административната процедура за придобиването на такъв статут. 

"Една институция не може да се справи сама и ще бъде необходимо взаимодействието между всички страни", каза Манолова. 

Нишан Джингозян, основател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон, служител на лондонското кметство Брент и член на работна група, сформирана от външното министерство на Великобритания, която разработва стратегия за работа с гражданите на ЕС след Брекзит, е сред участниците в дискусията. 

По думите му над 300 000 българи живеят във Великобритания. Политическите лидери в България трябва сериозно да се замислят да разработят стратегия за работа с големите общности българи, живеещи извън страната, каза Джингозян. 
Предизвикателствата пред българската общност във Великобританция са затруднена интеграция и придобиването на новия статут на уседналост, каза Джингозян. 

Статутът на уседналост при липсва на сделка няма да може да гарантира права, които изискват реципрочни действия от двете страни, подчерта той. 

По думите му за статута се кандидаства чрез мобилно приложение. Проблемът пред българските граждани е липса на достатъчно информация за срокове за кандидатстване, езикова бариера, дигитални умения. 
Той подчерта, че липсва информационна капмания в България, а хората в чужбина следят българските медиите. 

Липсва достатъчно връзка с българските институции, заяви Джингозян, като благодари на омбудсмана Мая Манолова за нейната ангажираност. 
Защо няма български консулства в Шотландия и Ирландия, попита Нишан Джингозян. 
Той настоя за депутат, който да отговаря за българската общност в чужбина.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.