• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Британската икономика плаща цената за политическия хаос около Brexit

Британската икономика плаща цената за политическия хаос около Brexit

/КРОСС/ Миналата седмица беше една от най-лошите за икономиката на Великобритания. Производството и строителството бележат спадове, а секторът на услугите изпитва трудности. Това засилва опасенията, че британската икономика се насочва към рецесия, пише Bloomberg.

Пазарът на недвижими имоти е в застой, ритейл продажбите са разочароващи, докато търговците очакват, че Brexit ще доведе до увеличение на цените.

Тази седмица мъглата се разсея, след като министър-председателят Борис Джонсън претърпя няколко загуби. Той загуби мнозинството си в парламента и не успя да предизвика предсрочни избори. Но общественото внимание остава върху икономическата цена от несигурността по отношение на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Икономиката страда и това се вижда от последните данни“, коментира анализаторът в Societe Generale Кит Джукс. Ситуацията се влошава с бавни темпове, допълва той.

В понеделник ще бъде публикуван доклад, който ще покаже каква е вероятността за наближаването на рецесия. Британската икономика се сви с 0.2% през второто тримесечие на тази година, но през юли нарасна с 0.1%.

Волатилност на паунда

Движенията на паунда през тази седмица показаха, че трейдърите са зависими от политическите, а не икономическите новини. Във вторник паундът поевтиня и стойността му достигна до 1.20 за долар за първи път от 2017 г. Впоследствие малката победа на опозицията намали риска от Brexit без сделка и се отрази положително на британската валута.

Общата картина показва, че бъдещето на страната далеч не е сигурно. Очакванията са за инфлация от 3.3% през 2020 г., показва проучване на Английската централна банка. Към момента инфлацията е на ниво от 2%. Над 50% от британските граждани очакват, че Brexit ще доведе до покачване на цените.

Бизнесът също търпи удари. Доклад от понеделник показва, че строителството и производството са се свили през август. Ако потребителите затегнат коланите, икономическите проблеми ще се задълбочат. През август ритейл продажбите са се понижили на годишна база, като отчитат третия си спад за последните 4 месеца.

 

*източник: https://www.bloombergtv.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.